Ανοικτό το ενδεχόμενο γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας

Το ενδεχόμενο του περιορισμού της κυκλοφορίας  βρίσκεται στο τραπέζι και θεωρείται έσχατο μέτρο.

Σε ισχύ έχει τεθεί από σήμερα η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων.

Το μέτρο για την απαγόρευση των δημοσίων συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων ήταν ένας ακόμη κρίκος που προστέθηκε στην αλυσίδα των περιοριστικών μέτρων, αλλά ούτε αυτός φαίνεται πως είναι ο τελευταίος.

Το ενδεχόμενο του περιορισμού της κυκλοφορίας  βρίσκεται στο τραπέζι και θεωρείται έσχατο μέτρο.

Πάντως, παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου για το αντίθετο, όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα βαδίζει προς μία καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, στα πρότυπα της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Αρκετές χώρες, εξάλλου, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ισπανία και βέβαια η Ιταλία έχουν καταλήξει σ’ αυτό και δεν αποτελεί γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας – όπως ευρέως λέγεται – αλλά αυστηρός περιορισμός μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις: για γιατρούς, νοσοκομεία, ασφαλώς για εργασία ή για προμήθειες από σούπερ μάρκετ ή άλλα καταστήματα που παραμένουν ανοικτά γι’ αυτό το σκοπό (π.χ. βενζινάδικα).

Στο διάγγελμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με λεξιλόγιο παρόμοιο με αυτό με του Εμανουέλ Μακρόν: έκανε λόγο για «πόλεμο με αόρατο εχθρό», ενώ προειδοποίησε για ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.

Τα μηνύματα των τελευταίων ημερών είναι θετικά ως προς την ανταπόκριση των πολιτών όμως ακόμη υπάρχουν αρκετοί πολίτες που αγνοούν τις εκκλήσεις να «μείνουμε σπίτι».

Το μήνυμα πάντως του κ. Μητσοτάκη ήταν σαφές: μίλησε για ένα δύσκολο δίμηνο, πράγμα το οποίο ασφαλώς σημαίνει πως ομαλοποίηση αναμένεται σίγουρα μετά το Πάσχα ή ακόμη και μέσα στο Μάιο.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανακάλεσε τις άδειες όλων των αστυνομικών. Οι καθημερινές ενημερώσεις από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά συνεχίζονται, ενώ τα πρωθυπουργικά διαγγέλματα θα γίνονται πιο συχνά.

ΠΗΓΗ: tanea.gr