Κλείνουν τα ξενοδοχεία. Λουκέτα στα αεροδρόμια.

Το Υπουργείο Τουρισμού κλείνει τα ξενοδοχεία της χώρας για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

«Το Υπουργείο Τουρισμού με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία ανακοινώνει την απόφαση της Κυβέρνησης για αναστολή της λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας έως το τέλος Απριλίου με την υποχρέωση να λειτουργεί 1 ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και 3 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η απόφαση θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της 22ας προς 23ης Μαρτίου» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Ήδη ενώσεις ξενοδόχων έχουν στείλει επιστολές στον πρωθυπουργό με τις οποίες ζητούσαν το κλείσιμο των ξενοδοχείων

Με την ανακοίνωση της κυβέρνησης κλειστά θα παραμείνουν έως τις 30 Απριλίου ξενοδοχεία και τα καταλύματα εποχιακής λειτουργίας σε όλη την Ελλάδα.

Κι ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να εξειδικευτούν τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για τη βαριά βιομηχανία της χώρας, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι εντάσσονται στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και θα λάβουν το έκτακτο επίδομα που ανακοινώθηκε χθες.

Ακολουθεί η σχετική επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων:

Προς :

κ.Κυριάκο Μητσοτάκη / Πρωθυπουργό της Ελλάδας

κ.Χάρη Θεοχάρη / Υπουργό Τουρισμού

κ.Άδωνι Γεωργιάδη / Υπουργό Ανάπτυξης

κ. Χρήστο Σταϊκούρα / Υπουργό Οικονομικών

κ.Αλέξανδρο Καχριμάνη / Περιφερειάρχη Ηπείρου

Κοινοποίηση :

κ.Γρηγόρη Τάσιο / Πρόεδρο Π.Ο.Ξ

κ.Ιωάννη Ρέτσο / Πρόεδρο Σ.Ε.Τ.Ε

κ.Αλέξανδρο Βασιλικό / Πρόεδρο Ξ.Ε.Ε

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχα,

Παρακολουθούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα ανακοινώσεις μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που αναγκαστικά αναστέλλουν τη λειτουργία τους και αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων για το κλείσιμο των καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας, στην προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας που πλήττει την χώρα μας.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα ξενοδοχεία και καταλύματα συνεχούς λειτουργίας, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτή τη στιγμή έχουν μηδενικές πληρότητες, μηδενικές εισπράξεις, αντιμετωπίζουν μαζική ακύρωση υφιστάμενων κρατήσεων και έλλειψη νέων, ενώ παράλληλα όλες οι παράπλευρες λειτουργίες των μονάδων (εστιατόρια, καφετέριες κ.λ.π.) έχουν σταματήσει.

Επιπροσθέτως, λόγω της κατακόρυφης πτώσης των πληροτήτων και του κύκλου εργασιών, οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στις τουριστικές μονάδες, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δεν έχουν ουσιαστικό αντικείμενο απασχόλησης και το μόνο που επιτυγχάνεται με την συνέχιση της λειτουργίας όλων αυτών των επιχειρήσεων, είναι να εκτίθενται σε κίνδυνο τόσο οι ίδιοι, όσο και τα μέλη των οικογενειών τους.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε άμεσα από τα αρμόδια υπουργεία τα εξής:

1. Την άμεση αναστολή λειτουργίας και των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας.

2. Την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων για όσο καιρό θα ισχύσει αυτή η αναστολή λειτουργίας με τα αντίστοιχα μέτρα που ισχύουν ή θα ισχύσουν και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.

3. Την πρόβλεψη για την λειτουργία κάποιων ξενοδοχείων ανά περιοχή, με βάση τα πληθυσμιακά́ τους κριτήρια, για την εξυπηρέτηση των λίγων επισκεπτών που μπορεί ακόμα να υπάρχουν, όπως είναι αυτοί που επισκέπτονται μία περιοχή για λόγους υγείας ή για άλλους λόγους ανωτέρας βίας. Να ενταχθούν όμως και αυτά τα ξενοδοχεία, όπως και τα υπόλοιπα,στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί.

Αναμένουμε άμεσα τις ενέργειες σας.

Σας ευχαριστούμε εκ΄των προτέρων.

Με εκτίμηση,

Για την Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων

Ο Πρόεδρος

Σπύρος Σουρέλης

Ο Γενικός Γραμματέας

Στάθης Σιούτης

Λουκέτο στα αεροδρόμια για πτήσεις προς και από το εξωτερικό

Για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται με διάγγελμα προς την κοινωνία προκειμένου να ανακοινώσει μία σειρά νέων μέτρων, αλλά και να διαμορφώσει τις εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο μετά την ιστορική απόφαση της ΕΚΤ για ένεση-μαμούθ 750 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στους πολίτες στις 19.30 το απόγευμα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός πρόκειται να αναφερθεί με έμφαση στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, καθώς και των εργαζομένων που βρίσκονται σε κατάσταση αναγκαστικής αργίας, χρησιμοποιώντας τα κονδύλια τα οποία θα είναι διαθέσιμα στο επόμενο διάστημα είτε από τα ταμεία της Ε.Ε. είτε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφού για πρώτη φορά από το 2010 τα ελληνικά ομόλογα εντάσσονται και πάλι στο καλάθι από το οποίο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα πρόκειται να εξαγοράσει ευρωπαϊκούς τίτλους (ομόλογα).

Όμως ο πρωθυπουργός προτίθεται να ανακοινώσει επίσης ένα νέο πακέτο μέτρων περιφρούρησης και προστασίας της χώρας με αιχμή την απαγόρευση πτήσεων από την Κυριακή από και προς την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα υπήρχε απαγόρευση πτήσεων από και προς την Ιταλία.

Σε αυτόν τον άξονα θα ανασταλούν και τα νυχτερινά δρομολόγια στο δίκτυο του τραμ και του μετρό από την Παρασκευή το βράδυ. Το μέτρο αυτό προφανώς έρχεται για να διασφαλίσει την παραμονή των πολιτών στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια τουλάχιστον των νυχτερινών ωρών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμη αποφασιστεί η πλήρης απαγόρευση μετακινήσεων εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων. Όμως μετά και την εφαρμογή του μέτρου στη Γαλλία φαίνεται πως εξετάζεται το ενδεχόμενο, αν χρειαστεί, να επιβληθεί και στην Ελλάδα απαγόρευση μετακινήσεων υπό την προϋπόθεση της έκδοσης ειδικής άδειας για ορισμένες έκτακτες δραστηριότητες. Για τον λόγο αυτόν πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν πως ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης έχει αναλάβει να υλοποιήσει το project της ηλεκτρονικής παροχής τέτοιας ειδικής άδειας μετακίνησης μέσω υπολογιστή ή τηλεφώνου, ώστε η Πολιτεία να είναι απολύτως έτοιμη να εφαρμόσει ένα τέτοιο μέτρο αν χρειαστεί.

ΠΗΓΗ: zougla.gr