Τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό και τα μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζομένους

Σε εφαρμογή τίθενται από σήμερα Πέμπτη 19 Μαρτίου τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό.

Όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με τη συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων, με κύρωση διοικητικού προστίμου 1000 ευρώ ανά πρόσωπο, ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών ιδίως ποινικών.

Παράλληλα, αποθαρρύνονται αυστηρά οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε κλειστό χώρο με συμμετοχή 10 ή περισσότερων ατόμων. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και αποστάσεων μεταξύ των προσώπων, ενώ επανέλαβε την αυστηρή σύσταση ότι οι πολίτες πρέπει να μένουν στο σπίτι ώστε να αποφύγουν στον μέγιστο βαθμό τις επαφές με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος.

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός, η κυκλοφορία εκτός σπιτιού πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και για συγκεκριμένους λόγους.

Αποδεκτές εξαιρέσεις υπάρχουν αποκλειστικά για τη μετάβαση στην εργασία, επίσκεψη στον γιατρό, μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών τροφίμων, μετάβαση σε ταχυδρομείο για την απολύτως αναγκαία αλληλογραφία, μετάβαση στην τράπεζα, μετάβαση σε πρατήριο καυσίμων, κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε ανάγκη, σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα τηρώντας απαρέγκλιτα την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρων και την κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις , υπογράμμισε, οφείλουν να λειτουργούν μέσω τηλεργασίας και όπου αυτό δεν είναι δυνατό να λειτουργούν με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό εκ περιτροπής τηρώντας αυστηρά την αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων, ενώ απηύθυνε ιδιαίτερη σύσταση στις εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.

Τι ανακοινώθηκε για την οικονομία και τους εργαζομένους

Σε ανακοινώσεις προχώρησε όμως χθες και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οι οποίες αφορούν σε μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Τα μέτρα στήριξης περιλαμβάνουν πακέτο ύψους 3,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δημοσιονομικές παρεμβάσεις αξίας 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. θα δοθεί σε επιχειρήσεις και ακόμα 1 δισ. ευρώ σε εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το πακέτο στήριξης της Ε.Ε.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας ζήτησε παρεμβάσεις από τις τράπεζες για ρυθμίσεις δανείων φυσικών προσώπων. Επιπλέον κατέστησε σαφές πως όποιος εργοδότης απολύει δεν θα στηριχθεί.

Επίσης εξήγγειλε και μέτρα για τα ενοίκια και είπε πως αναβάλλεται η αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ. Προανήγγειλε ακόμα νέο πακέτο στήριξης σε λίγες ημέρες, ενώ εκτίμησε πως θα είναι μηδενική η ανάπτυξη φέτος, όταν η Ε.Ε. θα πέσει σε ύφεση 1,5%-2%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

Ειδικότερα ανακοινώθηκαν τα εξής:

-Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων στους κλάδους που πλήττονται δραστικά και αρχικά για τον Μάρτιο 2020. Πρόκειται για οριζόντια μέτρα, που όμως δεν αφορούν το σύνολο της οικονομίας. Η αναστολή δεν αφορά όσους απολύσουν.

-Χρηματοδότηση επιχειρήσεων με διευρυμένο πλαίσιο με περίοδο χάριτος ύψους ενός δισ. ευρώ, ανάλογα με τη μείωση τζίρου και το μισθολογικό κόστος. Δεν θα περιληφθούν όσοι προχωρήσουν σε απολύσεις.

-Ενισχύονται οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή στις αρχές Απριλίου με 800 ευρώ. Επίσης αναστέλλονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για τέσσερις μήνες.

-Αναβάλλονται για τέσσερις μήνες οι φορολογικές υποχρεώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών.

-Ενίσχυση των επιχειρήσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια.

-Μείωση στο 6% από 24% σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως μάσκες, σαπούνι, αλκοόλη, αντισηπτικά κ.λπ.

-Καταβάλλεται το 60% των ενοικίων επαγγελματικών ακινήτων, αλλά και των εργαζομένων που ενοικιάζουν και έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται και το ενοίκιο αφορά πρώτη κατοικία.

-Παράταση αύξησης αντικειμενικών αξιών.

-Η ΑΑΔΕ εξοφλεί τις οφειλές της προς όλους τους ιδιώτες. Έχουν ήδη επιστραφεί 215 εκατ. ευρώ.

-Ήδη οι τράπεζες αναστέλλουν τις πληρωμές χρεολυσίων για δάνεια επιχειρήσεων. Πιέσεις για επέκταση του μέτρου και στα φυσικά πρόσωπα.

-Προληπτικά μέτρα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για προστασία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε και άλλα πακέτα μέτρων στήριξης ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία και τους πολίτες.

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Όσον αφορά στα καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά, αυτά είναι:

– Λιανικό εμπόριο τροφίμων: σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες. Υπενθυμίζεται ότι τα σούπερ μάρκετ λειτουργούν πλέον με διευρυμένο ωράριο, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ και με πρόβλεψη παράδοσης κατ’ οίκον.

– Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (ντελίβερι) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away)

– Πρατήρια υγρών καυσίμων

– Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)

– Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων

– Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών

– Καθαριστήρια

– Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ

– Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων

– Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών

– Γραφεία τελετών (κηδειών)

– Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας

– Καταστήματα εταιρειών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

Ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς στην προσέλευση ή για συγκεκριμένο μόνο φάσμα εμπορικών δραστηριοτήτων τους είναι ακόμη:

– Καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες.

– Καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες: πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop).

– Σούπερ μάρκετ και φαρμακεία που βρίσκονται σε καταστήματα του λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in-a-shop), σε εκπτωτικά καταστήματα (outlets), σε εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

– Εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης, call centers, με ειδική πρόβλεψη για την ανά δύο μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.

 Τι ισχύει για τις λαϊκές

 Όσον αφορά στις λαϊκές,  με εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη:

– Ορίζεται ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών με τον ενδιάμεσο χώρο, κενό-ελεύθερο από αντικείμενα,

– Υποχρεούνται όλοι οι πωλητές (επαγγελματίες και παραγωγοί) να φορούν κατά τις συναλλαγές και καθόλη τη διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο μάσκα και γάντια μιας χρήσης,

·- Κάθε πωλητής οφείλει να τοποθετήσει σε εμφανές σημείο του πάγκου δοχείο με εγκεκριμένο αντισηπτικό υγρό, προκειμένου να απολυμαίνονται τα μεταλλικά νομίσματα,

– Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών υποχρεούνται να λάβουν μέτρα για τον συχνό καθαρισμό των χώρων, την έγκαιρη αποκομιδή των απορριμμάτων, την πλύση και απολύμανση μετά το πέρας λειτουργίας των λαϊκών αγορών και τη διαρκή πληροφόρηση με κάθε μέσο των καταναλωτών για την ανάγκη αποφυγής συνωστισμού.

ΠΗΓΗ: zougla.gr