Μαθητικός διαγωνισμός με θέμα «Τα παιδιά μένουν ασφαλή στο σπίτι και δημιουργούν»

Μαθητικό διαγωνισμό με θέμα «Τα παιδιά μένουν ασφαλή στο σπίτι και δημιουργούν» διοργανώνει το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης.

Ο διαγωνισμός, με τη συμμετοχή μαθητών/τριών από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Δήμου Σπάρτης, θα διενεργηθεί από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020, με χρηματικά έπαθλα για τους/τις νικητές/τριες, αλλά και πολλά δώρα για τους/τις συμμετέχοντες/ουσες.

«Τώρα που τα σχολεία παραμένουν κλειστά λόγω των προληπτικών μέτρων έναντι της εξάπλωσης αλλά και της ανάσχεσης της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, καλούμε μαθητές και μαθήτριες δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων, δημοσίων και ιδιωτικών, για τη συμμετοχή τους σε δημιουργικές δραστηριότητες, μένοντας σπίτι», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Η συμμετοχή είναι ατομική –με την απαραίτητη γονική συναίνεση- και μπορεί να περιλαμβάνει πρωτότυπα έργα δημιουργίας: Ζωγραφική ή άλλο εικαστικό έργο, ποίηση, λογοτεχνία (παραμύθι, διήγημα, έκθεση, δοκίμιο, πεζογράφημα, χρονογράφημα), ευρεσιτεχνία ή/και κατασκευή, με κεντρικό άξονα το πώς αντιλαμβάνονται και βιώνουν τα παιδιά τη ζωή στο σπίτι λόγω του κορονοϊού ή ποια είναι τα όνειρά τους για την μετά τον κορονοϊό εποχή.

Τα έργα θα αξιολογηθούν από προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών και αυτά που θα διακριθούν από κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια) θα βραβευτούν με χρηματικό έπαθλο: 600 €, 400 €, 200 € και 100 €, ενώ για τους/τις συμμετέχοντες/ουσες θα κληρωθούν 8 δώρα και συγκεκριμένα: 3 ποδήλατα, 3 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και 2 tablets. Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, σε χώρο που θα ανακοινωθεί εγκαίρως και στον οποίο θα εκτεθούν και τα έργα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να αποστείλουν το έργο τους ηλεκτρονικά μέσω email στο [email protected]. Αν είναι έργο ζωγραφικής, θα πρέπει πρώτα να σαρωθεί και να δημιουργηθεί αρχείο με το ονοματεπώνυμο του/της δημιουργού, της μορφής: Papagianni_Eleni.jpeg. και στη συνέχεια, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν να αποσταλεί στο γραφείο του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος (Δωριέων 13-15, Τ.Κ. 231 00, Σπάρτη). Αν είναι τρισδιάστατο, θα πρέπει να φωτογραφηθεί και να αποσταλεί με τον παραπάνω αναφερόμενο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναγράφεται στο έργο το ονοματεπώνυμο, η τάξη και η σχολική μονάδα φοίτησης του/της δημιουργού.

Για τα ατομικά έργα ζωγραφικής μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρωματιστά μολύβια, μαρκαδόροι, κραγιόν, ακουαρέλες, λαδομπογιές, νερομπογιές, κ.λπ., να είναι σχεδιασμένα αποκλειστικά με το χέρι και όχι με τη βοήθεια άλλων μέσων, ενώ η διάσταση του έργου θα πρέπει να είναι Α4 (210 x 297 χιλιοστά).

Για τα ατομικά λογοτεχνικά έργα (παραμύθι, διήγημα, έκθεση, δοκίμιο, πεζογράφημα, χρονογράφημα) δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τον αριθμό των λέξεων.

Εκτός από τα παραπάνω έπαθλα και δώρα, σε όλους/ες τους/τις συμμετέχοντες/ουσες θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής. Η ημερομηνία βράβευσης και η κλήρωση των δώρων θα γίνει σε ειδική τελετή και θα ανακοινωθεί μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων.

Για τη συμμετοχή των μαθητών/τριών απαιτείται η σύμφωνη έγγραφη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων, η οποία θα πρέπει να αποσταλεί ηλεκτρονικά μαζί με το έργο με μορφή υπεύθυνης δήλωσης στην οποία θα πρέπει να δηλώνεται ρητά ότι ο γονέας/κηδεμόνας δέχεται τη συμμετοχή του παιδιού του, αλλά και την πιθανή δημοσίευση/ανάρτηση του έργου του.

Φυσικά, τα πνευματικά δικαιώματα των έργων ανήκουν στους/στις δημιουργούς τους.

Θα ακολουθήσει ανάλογος διαγωνισμός και για τα νήπια που φοιτούν στα νηπιαγωγεία του δήμου.