Η στάση της UEFA και τι θα κρίνει το μέλλον των πρωταθλημάτων

Η UEFA θέλει ποδόσφαιρο και οι λίγκες, ακόμα και η Serie A, κάνουν ήδη σχέδια επανέναρξης το καλοκαίρι.

Το μήνυμα της UEFA είναι ξεκάθαρο. Θέλει η μπάλα να κυλήσει στο χορτάρι ξανά και θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να ολοκληρωθούν τα εθνικά πρωταθλήματα. Γι’ αυτό άλλωστε «άδειασε» το καλεντάρι της ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις λίγκες να βρουν τρόπο να ξεκινήσουν αρχές Ιουνίου και να ολοκληρωθούν Ιούλιο ή ακόμα Αύγουστο έστω και χωρίς θεατές.

Μέχρι τότε ιδανικά (σ.σ. Αύγουστο) η UEFA επιθυμεί να έχει στα χέρια της την λίστα με τους πρωταθλητές που θα πάρουν μέρος στο Champions League αλλά και τις ομάδες που θα αγωνιστούν γενικότερα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ακόμη και το Βέλγιο που βιάστηκε να πάρει απόφαση οριστικής διακοπής, μετά το «χέρι» της UEFA αλλάζει στάση και επανεξετάζει το ζήτημα καθώς προκύπτει ότι την τελική έγκριση θα την πάρει μαζί με την αρμόδια επιτροπή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Για να αποφύγει τον αποκλεισμό των ομάδων από την Ευρώπη.

Η πρόθεση της UEFA για επανακκίνηση, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, έχει μια σημαντική προϋπόθεση: να υπάρξει ύφεση της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ πλέον λόγο στις αποφάσεις που θα παρθούν θα έχει και η κυβέρνηση της κάθε χώρας.

Το ζήτημα άλλωστε είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η UEFA αναγκαστικά θα δεχθεί παρέμβαση της πολιτείας πάνω στο κομμάτι του ποδοσφαίρου και ειδικά για το κατά πόσο είναι εφικτή η επιστροφή στη δράση.

Αρκετές πάντως είναι οι μεγάλες λίγκες που ενώ αρχικά είχαν σκεφτεί να διακόψουν πρόωρα τα πρωταθλήματα τους πλέον εμφανίζονται πιο διαλλακτικές. Μέχρι και στην Ιταλία που ο φονικός ιός προκαλεί τον έναν θάνατο μετά τον άλλον οι περισσότερες ομάδες φέρονται να επιθυμούν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος όταν η κατάσταση ηρεμήσει.

Ενδεικτικό είναι και το παράδειγμα της Γιουβέντους για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το ζήτημα. Κανείς δεν σκέφτεται στην Ιταλία το ποδόσφαιρο αυτήν την στιγμή, ωστόσο, και ουδείς δε θέλει να αναδειχθεί πρωταθλητής λόγω κορονοϊού και μάλιστα εκτός γηπέδου.

«Η μεγαλύτερη προτεραιότητα είναι να ολοκληρώσουμε τη σεζόν. Η σκέψη είναι να αρχίσουμε 20 Μαΐου ή το πολύ αρχές Ιουνίου και να τελειώσουν τα Πρωταθλήματα τον Ιούλιο. Το να διακόψουμε αυτή τη σεζόν, θα ήταν ιδιαίτερα περίπλοκο. Θα ήταν μια αδικία. Ακόμα και η Γιουβέντους έχει εκφράσει την απροθυμία της σε μια τέτοια λύση. Δεν θα ήθελε να στεφθεί πρωταθλήτρια λόγω του κορωνοϊού», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας, Γκαμπριέλε Γκραβίνα.

Σε ό,τι αφορά την Super League δόθηκε παράταση αναστολής μέχρι τις 24 Απριλίου ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα του working group που δημιουργήθηκε πριν παρθεί οριστική απόφαση. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως η κατάσταση θα επανεξετάζεται καθημερινά με την ελπίδα πως ο κορονοϊός θα υποχωρήσει και οι ομάδες θα ξεκινήσουν προπονήσεις τον Μάιο.

Όλα είναι βέβαια θεωρητικά και σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Τσέφεριν η επιστροφή στη δράση θα έχει άμεση σχέση και με τις αποφάσεις που θα παρθούν κυβερνητικά από κάθε χώρα. Κι υπό αυτήν την έννοια δεν αποκλείεται να ζήσουμε κάτι πρωτόγνωρο όπως μπορείτε να δείτε στο Gallery..

ΠΗΓΗ: onsports.gr