Τα 10 μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση και το σενάριο πρόωρων εκλογών

Θέμα ημερών θεωρείται η περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού, ειδικά μετά την παράτασή τους για ακόμη τρεις εβδομάδες, έως τις 27 Απριλίου.

Την φράση «θέμα ημερών»,άλλωστε έχει πει και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στη νέα αυτή δέσμης μέτρων, ωστόσο άγνωστο παραμένει ακόμη, πότε θα λάβει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτήν την απόφαση. Πηγές, με γνώση των όσων διαδραματίζονται εντός του Μεγάρου Μαξίμου, επισημαίνουν ότι το κρίσιμο διάστημα είναι η Μεγάλη Εβδομάδα, ωστόσο πάνω από όλα εκτιμάται η γνώμη των επιστημόνων.

Όσο η καμπύλη των κρουσμάτων και οι απώλειες παραμένουν σε ελεγχόμενα επίπεδα, τόσο η κυβέρνηση θα καθυστερεί στο να αυστηροποιήσει περαιτέρω τους περιορισμούς. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως καθυστέρηση αλλά ως ελιγμό προκειμένου να μπορέσει και ο πληθυσμός να μην πειθαρχήσει και να μην δείξει σημάδια κόπωσης όπως έχουν φανεί σε χώρες όπως η Ιταλία.

Το πλαίσιο των νέων περιοριστικών μέτρων θεωρείται δεδομένο:

  • χρονικός και ποσοτικός περιορισμός μετακινήσεων
  • απαγόρευση εξόδου το Πάσχα από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία
  • απαγόρευση των συναθροίσεων με αφορμή τον οβελία κτλ.

Επίσης, εκκρεμεί η απόφαση για τις εκκλησίες, με πιθανότερο σενάριο την υιοθέτηση της πρότασης της Ιεράς Συνόδου για λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών μετά την Κυριακή των Βαΐων.

Ωστόσο, η εφημερίδα τα «ΝΕΑ», εξειδικεύει τη νέα δέσμη χωρίζοντάς την σε 10 διαφορετικούς άξονες.

Σενάρια για εκλογές

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ως συνήθως σε περιόδους μη κανονικότητας, ορισμένοι κύκλοι διακινούν και σενάρια εκλογών.

Το αφήγημα αυτό θέλει την κυβέρνηση, εάν περάσει τον σκόπελο της πανδημίας με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και καταφέρει σχετικά γρήγορα να εξασφαλίσει ρευστότητα για την οικονομία, τότε θα καταφύγει σε εκλογές προκειμένου από τη μία να εξαργυρώσει την επιτυχημένη διαχείριση των τριών κρίσεων (υγειονομική, οικονομική και μεταναστευτική) και από την άλλη να «κάψει» την απλή αναλογική με μία διπλή μάχη στις κάλπες.

Ωστόσο στελέχη της κυβέρνησης ξεκαθαρίζουν πως «ουδεμία περίπτωση υπάρχει να πάμε σε εκλογές», αφού όπως τονίζουν, κάτι τέτοιο θα έβαζε σε κίνδυνο την μέχρι τώρα «νοικοκυρεμένη διαχείριση».

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr