Δημοτικό Στάδιο Φάριδος Ν. Παπαδάκος – ένα διαμάντι «ξεχασμένο» από το Δήμο Σπάρτης (φωτογραφίες)

Η ανάρτηση του Απόλλωνα Ξηροκαμπίου για το Δημοτικό Στάδιο Φάριδος – Ν. Παπαδάκος:

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ενημέρωση όλων ( τόσο των φίλων και συγχωριανών μας όσο και αυτών που δεν ξέρουν αλλά θα ήθελαν να μάθουν και να ενημερωθούν) οφείλουμε όσο ακόμα είμαστε ενεργοί να πούμε κάποια πράγματα με το όνομά τους. Όχι για να αποποιηθούμε τις όποιες ευθύνες μας, ούτε να γίνουμε θεατές πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά μήπως και ξεκαθαρίσουν κάποιοι στο μυαλό τους τι πρέπει να κάνουν ως εκλεγμένοι από τη πλειοψηφία του λαού του Δήμου Σπάρτης στον οποίο ανήκει και το χωριό μας το Ξηροκάμπι.

Επειδή σε ανάρτηση συγχωριανού μας στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, για το θέμα του γηπέδου,-το οποίο δεν χρησιμοποιεί μόνο ο Απόλλωνας Ξηροκαμπίου αλλά και οι συγχωριανοί μας για λόγους άθλησης και ψυχαγωγίας- ανέφερε ότι λίγο πολύ αν δεν ήταν ο πρόεδρος του χωριού Μένιος Πιερρουτσάκος και μέλη του Δ.Σ. του Απόλλωνα μαζί με εθελοντές του Ξηροκαμπίου, θα είχε ήδη ξεραθεί , εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και πλέον αντιδήμαρχος του Δήμου μας, σχολίασε καλώντας να μην σχολιάζουν κάποιοι γραφικοί για το θέμα και να ψάξουν τις ευθύνες στους προηγούμενους. Εξ αυτού ορμώμενοι θα απαντήσουμε προσπαθώντας να ενημερώσουμε άπαντες τι συμβαίνει τόσα χρόνια στο γήπεδο του Ξηροκαμπίου και όχι μόνο…..

Αγαπητοί κύριοι και κυρίες το γήπεδο του Ξηροκαμπίου, φτιάχτηκε επί των ημερών των Καποδιστριακών δήμων. Μελετητικά και κατασκευαστικά μόνο ως άριστο μπορεί να σχολιαστεί. Είναι γήπεδο διαστάσεων ικανών να φιλοξενήσει μεγάλες διοργανώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποτε είχε προταθεί η χρήση του για την ομάδα της Σπάρτης όταν ανέλαβε τις τύχες της ο κύριος Γιαννακόπουλος. Σίγουρα όμως το ότι η παράδοσή του έγινε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί μια σειρά έργων ,στη πορεία δημιούργησε κάποια προβλήματα. Παραδόθηκε χωρίς χλοοτάπητα (μπήκε μετά από λίγους μήνες όμως) χωρίς κερκίδες ( οι οποίες εμπεριέχονται στη μελέτη για όποιον θέλει να το ψάξει) χωρίς φωτισμό και χωρίς να έχει εγκατασταθεί το ταρτάν στους 6 ή 8 διαδρόμους στίβου που διαθέτει. Ταυτόχρονα υπάρχει γήπεδο τένις με φωτισμό (στο οποίο καθημερινά αθλούνται συνδημότες μας απ όλο το δήμο).

Καθ όλη τη διάρκεια της θητείας μας στο Δ.Σ. του Απόλλωνα πέρα απ όλα τα άλλα ασχολούμαστε τόσο με την συντήρηση του γηπέδου όσο και με τις φθορές είτε στο εσωτερικό των αποδυτηρίων είτε στους εξωτερικούς αγωνιστικούς χώρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο για να γίνει χρήση του γηπέδου από την ομάδα μας πάντα γινόταν κατάθεση γραπτής αίτησης για να πάρουμε άδεια χρήσης στον ΟΝΑ.
Αρκετές φορές έχουμε καταθέσει έγγραφα ζητώντας τη τοποθέτηση φωτισμού καθώς τους χειμερινού μήνες και ειδικότερα όταν στο γήπεδο, πέρα των πολιτών που έκαναν χρήση του, γυμνάζονταν και οι ομάδες της Παλαιοπαναγίας και των Ανωγείων, καθώς αν αναλογιστεί κανείς ότι στις 3-4:00 μμ το χειμώνα αρχίζει και νυχτώνει δεν θα ήταν δυνατόν να προπονηθούν όλες οι ομάδες. Η απάντηση ήταν πάντα αρνητική. Το μόνο που μας είπαν κάποιοι ανώνυμα ήταν να το τοποθετήσουμε εμείς… και το κάναμε! Τοποθετήσαμε δύο κολώνες αυτοσχέδιες και γυρίσαμε κάποιους προβολείς από το γήπεδο του τένις να φωτίζουν το μισό γήπεδο ποδοσφαίρου. (Δεν θα θέλαμε να αναλύσουμε εδώ πόσες φορές γίναμε μάρτυρες τραγελαφικών καταστάσεων για θέματα όπως το διαφορετικό χρώμα των προβολέων που μας παραχώρησε ο δήμος ή και το ότι όσες φορές αιτηθήκαμε τη συνδρομή του καλαθοφόρου μηχανήματος του δήμου για την αλλαγή φθαρμένης λάμπας μας αρνήθηκαν η μας προσπέρασαν απλά…. Μάλλον θεωρούσαν ότι είναι εύκολο με μια σκάλα να φτάσει κάποιος στα 7 μέτρα….) Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος αν υπάρξει ένα ατύχημα στο γήπεδο που θα σχετίζεται με τις κολώνες του φωτισμού ο δήμος θα ψάξει να βρει τις ευθύνες αλλού! Έτσι λοιπόν ξεκαθαρίζουμε ότι πλέον για εμάς είναι απαγορευτικό να αγγίξουμε οποιαδήποτε ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση εντός του γηπέδου καθώς δεν είμαστε οι αρμόδιοι και αυτοί που θα φέρουν την όποια ευθύνη για οτιδήποτε συμβαίνει στο γήπεδο πέραν τον φυσιολογικών φθορών.

Το νέο πρόβλημα έχει να κάνει με την αντλία που ποτίζει το γήπεδο και το αυτόματο πότισμα.

Όπως όλοι γνωρίζουν απ την ημέρα που αναλάβαμε την ομάδα του χωριού μας κάναμε τα πάντα ώστε ο χλοοτάπητας να διατηρείτε σε καλή κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι όσες φορές χρειάστηκε εθελοντές του χωριού με αγροτικά μηχανήματα καθώς και ο νυν πρόεδρος του χωριού με το πυροσβεστικό όχημα βοηθούσαν αν αντιμετωπίζαμε προβλήματα επάρκειας νερού.. η οποία δεν ήταν αποτέλεσμα κακής μελέτης αλλά ανυπαρξίας του δήμου καθώς ο πυργίσκος ελέγχου των αντλιών και του αυτομάτου ποτίσματος ήταν προσβάσιμος για οποιονδήποτε. Συχνά βρίσκαμε στη θέση OFF το σύστημα, κομμένες σωλήνες και διάφορα άλλα τέτοια. Ναι σε ένα τέτοιο έργο μέρος των σωληνώσεων είναι εμφανείς (!) και πρόσβαση έχει όποιος θέλει.. σε όποια διαμαρτυρία- κάλεσμα προς υπευθύνους ποτέ δεν πήραμε θετική απάντηση. Βασικά δεν πήραμε καμία απάντηση!

Στο σήμερα λοιπόν… πριν λίγες μέρες ανακοινώσαμε την παραίτησή μας από το Δ.Σ. του Απόλλωνα. Επίσης έχει λήξει και η άδεια χρήσης του γηπέδου από εμάς καθώς έχει λήξει και η αγωνιστική περίοδος. Συνεπώς δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε κάτι στο γήπεδο. Παρόλα αυτά όταν ανιχνεύσαμε το πρόβλημα της αντλίας ενημερώσαμε άμεσα την δημοτική αρχή. Επίσης πάλι οι ίδιοι άνθρωποι όταν αντιλήφτηκαν το πρόβλημα προσπαθήσαμε με τα ίδια μέσα να το επαναφέρουμε μέχρι να τοποθετηθεί νέα ή ανακατασκευασμένη αντλία. Το αποτέλεσμα μπορεί εύκολα να το δει κανείς στις παραπάνω φωτογραφίες. Ακόμα το θέμα δεν έχει λυθεί. Και γίναμε γραφικοί που αντιλαμβανόμαστε ότι ο δήμος μας έχει ξεχάσει όχι σαν σύλλογο αλλά σαν χωριό του!

Ας γίνουμε λίγο ακόμα γραφικοί υπενθυμίζοντάς σας κάποια πράγματα που αφορούν το χωριό μας και κατ επέκταση τον δήμο μας.:

Γνωρίζει κάποιος ότι υπάρχει εγκεκριμένο κονδύλι από την περιφέρεια για να τοποθετηθούν κερκίδες στο γήπεδο του Ξηροκαμπίου και λείπει μόνο μια υπογραφή από τον δήμο για να υλοποιηθεί το έργο, το οποίο εν τέλει θα χαθεί; Σας ενημερώνουμε ότι όχι μόνο υπάρχει αλλά έχει περάσει και στη διαύγεια. Απλά εδώ και τρία (και παραπάνω) χρόνια είμαστε μπαλάκι μεταξύ περιφέρειας και δήμου γι αυτό το έργο. Δεν είναι δουλεία μας να προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη! Δεν έχουμε και τις γνώσεις στο κάτω κάτω για κάτι τέτοιο. Πόσο δύσκολη όμως μπορεί να είναι η επικοινωνία των δύο αρχών μας ώστε να διευθετηθεί κάτι τέτοιο;

Να γίνουμε κι άλλο γραφικοί…

Γνωρίζει κάποιος ότι στο Ξηροκάμπι υπάρχει μια σπουδαία αρχαιολογική ανασκαφή η οποία χρήζει ανάδειξης;
Ότι υπάρχει μια ομάδα βόλεϊ η οποία κατάφερε με παιδιά του χωριού μας να φτάσει στη Β εθνική κατηγορία και οι προπονήσεις τους γίνονταν στο ανοιχτό γήπεδο του Ξηροκαμπίου αν είχε καλό καιρό και ταυτόχρονα η μόνη ώρα παραχώρησης του κλειστού γυμναστηρίου της Σπάρτης ήταν ημέρα Δευτέρα στις 10 το βράδυ! Για παιδιά λυκείου! Γνωρίζει κάποιος τις προσπάθειες που έχουν γίνει από γονείς, γυμναστές κλπ ώστε να βρεθεί χώρος και να γίνει η κατασκευή ενός μικρού κλειστού γυμναστηρίου που τόσο ανάγκη το έχει ο τόπος μας;

Ότι υπάρχει μια πλατεία που οπτικά μπορεί να αποτελεί κάτι πρωτότυπο αλλά κατασκευαστικά δημιούργησε προβλήματα στα μαγαζιά και τα υπόγεια των κτηρίων της πλατείας καθώς και στους πεζούς αφού παρουσιάζει ένα σωρό αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές ανωμαλίες;

Ότι υπάρχει ένα γεφύρι που χρονολογείτε από το 150 π.Χ. το οποίο ρημάζει και ότι την συντήρησή του ( καθαριότητες) την αναλαμβάνουν κάποιες φορές οι εθελοντές του χωριού μας ;

Ότι υπάρχει ένας δρόμος στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου που οδηγεί στο μεσαιωνικό χωριό Κουμουστά ( με την όποια ιστορία της ), στο καταφύγιο του Ταϋγέτου και ενώνεται με άλλους ορεινούς δρόμους και ότι η διαδρομή έχει χαρακτηριστεί από αρμόδιους οργανισμούς ως περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και είναι έτοιμος να πέσει; Ότι αυτούς τους δρόμους τους διασχίζουν σχεδόν όλοι οι επισκέπτες της περιοχής μας καθώς και τουρίστες εναλλακτικού τουρισμού από διάφορα σημεία του κόσμου καθώς από εκεί περνά μια σειρά μονοπατιών και το διεθνές Ε4 ; Έχει αναρωτηθεί κανείς αν πιάσει μια φωτιά η χτυπήσει κάποιος επισκέπτης εντός αυτών των σημείων τι θα γίνει ; Για την ιστορία σας πληροφορούμε ότι έχει συμβεί… τα πυροσβεστικά δεν είχαν δρόμο προσπελάσιμο με αποτέλεσμα η φωτιά να κατακάψει ένα σπάνιο και όμορφο δάσος μέχρι να την προλάβουν σε σημείο πρόσβασης.

Ότι η δεξαμενή που πίνει νερό ένα ολόκληρο χωριό είχε διαρρηχτεί 2-3 φορές και ότι καθένας μπορούσε να κάνει πραγματικά ότι ήθελε εκεί ;

Μπορούμε να γράφουμε πολλά ακόμα για να σας αποδείξουμε τι εννοούμε με τη πρόταση ότι κάποιοι μας έχουν ξεχάσει.

Δεν είμαστε γραφικοί κύριε.. ούτε θα ψάξουμε ευθύνες στους προηγούμενους αφ ενός γιατί δεν μπορούν να δώσουν λύση και αφ εταίρου γιατί εσείς είστε εκεί, στη θέση τους. Ο λαός εξέλεξε εσάς νομίζοντας ότι μπορείτε να διορθώσετε τα λάθη των προηγουμένων.

Και αν δεν ξέρατε τώρα ξέρετε. Και την ιστορία και ένα μικρό μέρος των προβλημάτων μας .

Και όχι δεν θα θέλαμε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Είμαστε ένας αθλητικός σύλλογος αλλά και κάτοικοι αυτού του τόπου που κάθε μέρα βλέπουμε να υποβαθμίζεται……

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας..