«Έφυγε» από τη ζωή ο Νίκος Γεωργιάδης.

Η κοινωνία της Σπάρτης έγινε φτωχότερη αφού δεν βρίσκεται πια κοντά μας ο Νίκος Γεωργιάδης. Σε ηλικία 90 ετών «έφυγε» από την ζωή ένα αξιοπρεπέστατο μέλος της κοινωνίας της Σπάρτης αφήνοντας πίσω του μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει αύριο Δευτέρα 6 Ιουλίου στις 6 μ.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελίστριας Σπάρτης.

Αντί στεφάνων, όσοι επιθυμούν ας ενισχύσουν οικονομικά το έργο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης (αρ. λογ/σμου ALPHA BANK – IBAN: GR5801405200520002002027399) ή άλλων πολιτιστικών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων της Σπάρτης.

Ο Νίκος Γεωργιάδης γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1930.

Καλλιτέχνης φωτογράφος, σπούδασε φωτογραφία και κινηματογράφο στην Αθήνα και μετεκπαιδεύτηκε στη Γερμανία. Επί δεκαετίες συνεργάτης φωτογράφος των τοπικών αρχαιολογικών Εφορειών και ο πρώτος που φωτογράφησε εκτενώς, σε συνθήκες ιδιαιτέρως δυσχερείς, τα Σπήλαια του Διρού Μάνης και της Καστανιάς Βοιών πριν την δημιουργία προσβάσεων και την αξιοποίησή τους.

Ανέπτυξε έντονη κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα, συμμετέχοντας σε υπεύθυνες διοικητικές θέσεις συλλόγων –ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ:
Διετέλεσε Πρόεδρος της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης για πέντε σχεδόν δεκαετίες – και Επίτιμος Πρόεδρός της από το 2019, διαδεχόμενος τον Άγγελο Δεληβοριά-, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σπάρτης επί 35 έτη και Μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος έως σήμερα.
Συνιδρυτικό μέλος του Σωματείου «Οι Φίλοι του Αμυκλαίου» και αντιπρόεδρός του από της ιδρύσεώς του.

Μέλος της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών και της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών.
Εμπνευστής και πρωτεργάτης της δημιουργίας του Μουσείου Νεότερης Σπάρτης.
Βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το έτος 1992 «…ότι επί μακρά έτη δια την πνευματικήν προκοπήν Λακωνίας, εξεχόντως δε Σπάρτης, πολλά ειργάσατο».

Επί σειράν ετών διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, ενώ, παράλληλα, ήταν μέλος ad hoc συμβουλευτικών Επιτροπών του Δήμου Σπαρτιατών-Σπάρτης και της Νομαρχίας Λακωνίας για θέματα πολιτιστικών και αθλητικών διοργανώσεων μεγάλης εμβέλειας (Συνέδρια Πελοποννησιακών Σπουδών, Ήχος και Φως, Παλαιολόγεια, Σπάρταθλον, Διεθνείς Παιδικοί Αγώνες κα), ονοματοθεσίας οδών και πλατειών, οργάνωσης και τουριστικής προβολής κα.
Διετέλεσε επίσης μέλος της Διοίκησης της Υπαιθρίου Ζωής –Τμ. Σπάρτης, του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου –Τμ. Σπάρτης, , του Σπαρτιατικού Γυμναστικού Συλλόγου, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού –Τμ. Σπάρτης, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Λακωνίας.

Συγγραφέας του πλέον δημοφιλούς οδηγού για τον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά, ο οποίος, με διαδοχικές αναθεωρήσεις και μεταφράσεις σε 4 ευρωπαϊκές γλώσσες, έχει συμπληρώσει μέχρι σήμερα 28 συνολικά εκδόσεις.

Η ιδιαίτερη πνευματική του ενασχόληση και εποικοδομητική προσφορά αφορά την έρευνα στοιχείων της ιστορίας της σύγχρονης Σπάρτης, και ιδιαίτερα των πρώτων δεκαετιών από την ίδρυσή της το 1834, πολλά από τα οποία, άγνωστα έως τότε, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά με δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια, αλλά και διαλέξεις στην πόλη της Σπάρτης και των Αθηνών.

Χρημάτισε συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην έκδοση του 4τομου έργου «Εγκυκλοπαίδεια του Ελληνικού Τύπου 1784-1974», ως συντάκτης των σχετικών με τον Τύπο της Σπάρτης λημμάτων.

Το έτος 2014 εκδόθηκε το βιβλίο του «ΠΕΡΙ ΣΠΑΡΤΗΣ –από την ανίδρυση της πόλεως έως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» (εκδ. Ιδιομορφή), ενώ το 2019, μετά από πολυετή καθυστέρηση, εκδόθηκε από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης το έργο του «Ο ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, 1860-2015».