Σπούδασε Sport Management στο Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού!

Ένα πτυχίο στο Sport Management είναι ο συνδυασμος των εκπαιδευτικων και πρακτικων δεξιοτήτων ηγεσίας των επιχειρήσεων αλλά και της παθιασμένης γνώσης του αθλητικού κόσμου. Ακόμα κι αν αυτό μοιάζει με το απόλυτα ιδανικό σενάριο σπουδών για εσάς, πιθανότατα έχετε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το τι ακριβώς μπορείτε να κάνετε με ενα πτυχίο Sport Management και γιατί αξίζει τον κόπο να επενδυσετε σε αυτό.


Τι είναι το Sport Management;

Το Sports Management είναι μια σύγχρονη, δυναμικά εξελισσόμενη και ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστημονική περιοχή της Διοικητικής Επιστήμης και όχι μόνο, που οδηγεί σε πτυχίο προσανατολισμένο στην Οργάνωση & Διαχείριση Αθλητικών Φορέων, αλλά και στην απόκτηση γνώσεων για τη σωστή διοίκηση φορέων, εγκαταστάσεων και ανθρώπινου δυναμικού στο πλαίσιο ενός οργανισμού στον αθλητικό κλάδο. Πολλά από τα πεδία που σπουδάζουν οι φοιτητες σε αυτό το πρόγραμμα είναι παρόμοια με τα πεδια που περιλαμβανονται στα πτυχία σε επιστημες των Οικονομικων, της Οργανωσης και Διοικησης Επιχειρήσεων, του Μάρκετινγκ, της Νομικης Επιστημης, της Ηθικης, της Επικοινωνίας, των Επιστημων Αγωγης κ.α. Ωστόσο, οι φοιτητες στο Sport Management θα μάθουν συγκεκριμένα πώς αυτά τα πεδία ισχύουν και προσαρμοζονται στις αναγκες και το περιβαλλον του συγχρονου αθλητικου κόσμου. Θα μελετήσουν επίσης νόμους και κανονες ηθικής που σχετίζονται ειδικά με τον αθλητικό κλάδο και δεξιότητες που είναι ιδιαίτερα σημαντικές, όπως η διαπραγμάτευση συμβολαίου χορηγίας για έναν αθλητή ή η διαχείριση αθλητικών εγκαταστάσεων και η διοργανωση μεγαλων αθλητικων διοργανωσεων. Το πρόγραμμα διαρκεί 4 χρόνια, όπως και με άλλα πτυχία. Οι φοιτητες μπορουν επίσης να επιλεξουν να συνεχισουν τις σπουδες τους σε καποιο απο τους μεταπτυχιακα προγραμματα σπουδων που προσφερει το Τμημα Οργανωσης και Διαχειρισης Αθλητισμου τίτλο με εξειδικευση σε διάφορες πτυχές της οργανωσης και διαχείρισης αθλητισμου.

Το όραμα του Τμήματος Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Το Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με έδρα τη Σπάρτη, αποτελεί το μοναδικό πανεπιστημιακό τμήμα στην Ελληνική επικράτεια το οποίο θεραπεύει και εξελίσσει ένα νέο επιστημονικό κλάδο για τα Ελληνικά δεδομένα, αυτόν της οργάνωσης και διαχείρισης του αθλητισμού.

“Το όραμα του Τμήματος Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού είναι να αποτελεί την κορυφαία ακαδημαική επιλογή στον ελληνικό χώρο για σπουδές στο χώρο της Διοίκησης του Αθλητισμού, παρέχοντας στους φοιτητές, αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον του Αθλητισμού διδακτικό και ερευνητικό έργο με τα υψηλότερα κριτήρια ποιότητας, αναδεικνύοντας το ως τον πρωταγωνιστή και ρυθμιστή των επιστημονικών εξελίξεων στο χώρο του σύγχρονου Sport Management.” 


Ο στόχος του Τμήματος Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού

Το τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού κινείται στοχευμένα στους εξής βασικούς άξονες:

 • να προάγει την γνώση στους τομείς της επιστήμης του αθλητισμού και της οργάνωσης και διοίκησης των θεσμών του αθλητισμού.
 • να παρέχει στους φοιτητές και φοιτήτριες τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία.
 • να οργανώνει μεταπτυχιακές σπουδές που οδηγούν στην κατάρτιση επιστημόνων με εξειδικευμένες γνώσεις σε επιμέρους γνωστικά αντικείμενα του τμήματος.
 • να συμβάλλει στην παραγωγή επιστημόνων ικανών να αναλάβουν την οργάνωση και διαχείριση αθλητικών εκδηλώσεων, φορέων και επιχειρήσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Επαγγελματικά Δικαιώματα των αποφοίτων μας

Οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να εργαστούν:

α) ως διοικητικά και οικονομικά στελέχη σε αθλητικές επιχειρήσεις, αθλητικούς οργανισμούς και λοιπούς αθλητικούς φορείς, όπως, ιδίως, σε αθλητικά σωματεία, ενώσεις και ομοσπονδίες, αθλητικές ανώνυμες εταιρείες και τμήματα αμειβομένων αθλητών
β) ως διοικητικά και οικονομικά στελέχη των αθλητικών οργανισμών και επιχειρήσεων που ιδρύουν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης
γ) ως διοικητικά και οικονομικά στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου
δ) ως στελέχη διοργάνωσης αθλητικών εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού
ε) ως στελέχη διοργάνωσης αθλητικών δραστηριοτήτων ως εμψυχωτές (animator) σε ξενοδοχειακές μονάδες και κατασκηνώσεις
στ) ως διοικητικά και οικονομικά στελέχη σε κάθε δημόσια και ιδιωτική επιχείρηση, με αντικείμενο εν όλω ή εν μέρει αθλητικές δραστηριότητες (ΦΕΚ 208/2009 τ. Α΄ άρθρο 1) .

Ακόμα, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πτυχιούχων για την πλήρωση θέσεων Α.Σ.Ε.Π του κλάδου Π.Ε. Διοικητικού – Οικονομικού (αρ. πρωτ. 17986/8-5-2008 έγγραφο Α.Σ.Ε.Π.).

Επίσης, εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (συνεδρίαση Ο.Ε.Ε.: Κ/87/19-2-2013) και δικαιούνται να συμμετέχουν σε εξετάσεις στο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών για την απόκτηση του τίτλου Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή/Νόμιμου Ελεγκτή και να απαλλάσσονται από την εξέταση μαθημάτων υποβάθρου των επαγγελματικών εξετάσεων του άρθρου 7 Ν. 3693/2008 για την απόκτηση της άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή/Νόμιμου Ελεγκτή (σύμφωνα με τον κανονισμό του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών).

Τέλος, προΐστανται της Διεύθυνσης Υποστήριξης Άθλησης και Διατροφής και στελεχώνουν Τμήματα της Διεύθυνσης «Άθληση για Όλους» της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής (ΦΕΚ 31/2011 τ.Α΄ άρθρο 50).


Προυποθέσεις για την απονομή πτυχίου

Το Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει:

α)Μαθήματα Επιστήμης Διοίκησης Αθλητισμού

Τα μαθήματα καλύπτουν τις απαιτήσεις του γνωστικού αντικειμένου της διοίκησης αθλητισμού σε όλες τις διαστάσεις του.

β) Μαθήματα Οικονομικής/Διοικητικής Επιστήμης

Τα μαθήματα καλύπτουν τις απαιτήσεις του γνωστικού αντικειμένου της οικονομικής επιστήμης. Βάσει των γνώσεων αυτών οι φοιτητές είναι ικανοί:

 • να χρησιμοποιούν & να ερμηνεύουν οικονομικούς δείκτες.
 • να μελετούν την αγορά (π.χ. οικονομικές τάσεις).
 • να διεξάγουν και να ερμηνεύουν έρευνες.

Ενδεικτικά μαθήματα Οργάνωσης & Διοίκησης Αθλητισμού & Αθλητικών Επιστημών

 • Οργάνωση επαγγελματικού Αθλητισμού
 • Πολιτισμικές διαστάσεις του Ολυμπισμού
 • Διαχείριση Προγραμμάτων Υγείας
 • Κοινωνιολογία του Αθλητισμού
 • Αθλητική Ψυχολογία και Κινητική Μάθηση
 • Οργάνωση και Διαχείριση Ατομικών Αθλημάτων
 • Οργάνωση Ομαδικών Αθλημάτων
 • Οργάνωση και Διαχείριση Προπονητικού Τουρισμού

 

Ενδεικτικά μαθήματα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων

 • Αθλητικό Μάρκετινγκ
 • Πληροφορική
 • Οικονομικά Μαθηματικά
 • Στατιστική
 • Μεθοδολογία Έρευνας
 • Αρχές Διοίκησης Επιχειρήσεων
 • Μάρκετινγκ
 • Διεθνές Μάρκετινγκ
 • Μικροοικονομία
 • Μακροοικονομία
 • Προχωρημένο Αθλητικό Μάνατζμεντ
 • Χρηματοοικονομική και Διοικητική Λογιστική
 • Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

 

Δήλωσε σήμερα το Τμήμα μας ανάμεσα στις άλλες επιλογές σου στο Μηχανογραφικό Δελτίο σου και δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να εκμεταλλευτείς τις μοναδικές ευκαιρίες και προκλήσεις που ανοίγονται στο ραγδαία αναπτυσσόμενο περιβάλλον του Sport Management! Σε περιμένουμε να γνωριστούμε και να σου λύσουμε οποιαδήποτε απορία έχεις σχετικά με τις σπουδές στο Τμήμα μας.

Στείλε μας email στο [email protected] ή κάλεσε μας στο 2731089660.

Επισκέψου μας στο http://sportmanagement.uop.gr  και στο http://isportmanagement.gr

 

Διαβάστε εδώ τον Οδηγό του Υποψήφιου Φοιτητή για τις Σπουδές στο ΤΟΔΑ σε μορφή PDF