Π.Σ. “Η Σπάρτη”: Πολλά τα ερωτήματα των φίλων της ομάδας.

Όταν τον Αύγουστο του 2019 ο Πρόεδρος της Α.Ε. Πελλάνας Καστορείου, Γιώργος Σκαφιδάς, ανακοίνωνε την πρόθεσή του να μετονομάσει την Ένωση σε Π.Σ. “Η Σπάρτη” κανένας δεν περίμενε ότι μια μόλις χρονιά μετά θα υπήρχε τόσο μεγάλη αβεβαιότητα στις τάξεις της ομάδας.

Έφτασε ο Σεπτέμβριος και δυο μόνο γεγονότα έχουν γίνει στην ομάδα της Σπάρτης.

Το πρώτο είναι η δήλωση της συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και το δεύτερο είναι η αποχώρηση όλων των παικτών που είχαν μια πάρα πολύ καλή παρουσία στο πρωτάθλημα του 7ου ομίλου της Γ’ Εθνικής της περυσινής περιόδου.

Ένα πρωτάθλημα κατά το οποίο η Διοίκηση ίσως ξεπέρασε οικονομικά τον σχεδιασμό της κάτι το οποίο όμως ήταν επιλογή της, αφού είχε θέσει ως στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 7ου ομίλου της Γ’ Εθνικής.

Η περυσινή χρονιά όμως ανήκει στην ιστορία.  Είμαστε λίγες ημέρες πριν την εκκίνηση της αγωνιστικής περιόδου 2020-21.

Μιας περιόδου που θα είναι πιο δύσκολη οικονομικά από την προηγούμενη αφού τα έσοδα των ομάδων μειώνονται σε μεγάλο βαθμό λόγω του κορωνοϊού και της απαγόρευσης φιλάθλων στις κερκίδες.

Αυτό ήταν δεδομένο εδώ και πολλούς μήνες όμως και οι Διοικήσεις των ομάδων έκαναν το οικονομικό πλάνο τους χωρίς έσοδα από εισιτήρια μειώνοντας τα έξοδα και προσπαθώντας να βρουν νέους οικονομικούς πόρους.

Η Διοίκηση του Π.Σ. “Η Σπάρτη” κατέθεσε την δήλωση συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής της αγωνιστικής περιόδου 2020-21 και με αυτή την κίνηση «έδειξε» ότι η ομάδα θα μπορέσει να αγωνιστεί και φέτος.

Το «έδειξε» το βάλαμε σε εισαγωγικά αφού πλέον είναι πολύ αργά, 3 Σεπτεμβρίου και μεγαλώνει συνεχώς το ενδεχόμενο η ομάδα να μην συμμετέχει σε κάποιο πρωτάθλημα.

Η δήλωση συμμετοχής όμως κρατά ζωντανές τις ελπίδες του κάθε φίλου της ότι στην ομάδα όλα πάνε βάση προγράμματος και ότι η ομάδα θα κατέβει να αγωνιστεί κανονικά.

Στα ποδοσφαιρικά καφενεία της Σπάρτης ακούγονται διάφορα:

 • ότι η Διοίκηση εξαντλεί τις πιθανότητες η ομάδα να αγωνιστεί σε επαγγελματική κατηγορία μέσω της νομικής οδού μάλιστα. Κάτι το οποίο είχε διατυπωθεί και από επίσημα χείλη και παρουσιαζόταν μάλιστα ως ο λόγος καθυστέρησης δημιουργίας της ομάδας.
 • ότι γίνονται συζητήσεις με πιθανούς συμπαίκτες που μπορούν να βοηθήσουν οικονομικά
 • ότι βρέθηκε άνθρωπος/οι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον αλλά δεν ολοκληρώθηκε η συμφωνία
 • ότι η ομάδα πωλείται
 • ότι δεν στηρίζουν οι Σπαρτιάτες και ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει η διάθεση να συνεχιστεί αυτό το εγχείρημα – κάτι το οποίο είχε διατυπώσει και ο Πρόεδρος της ομάδας, πριν 6 μήνες, τον Μάρτιο – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ με τα ακριβή του λόγια σε συνέντευξη να είναι: Θα κάνω ένα κάλεσμα επί την εμφάνιση, όχι με “θα” αλλά με την παρουσία τους. Δεν είμαι διατεθειμένος να συνεχίσω καμία προσπάθεια μόνος μου χωρίς να υπάρχει τεράστια μαζική συμμετοχή του κόσμου και να στελεχωθεί η διοίκηση με μέλη ανθρώπους που αγαπούν πραγματικά την Σπάρτη και το ποδόσφαιρο. «Πρόεδρε κάνε καμιά αλλαγή για να μας ζεστάνεις λίγο». Εγώ θα το πω τελείως αντίθετα, κάνετε εσείς την αλλαγή για να με ζεστάνετε πάλι.

και άλλα πολλά να ακούγονται.

Τα ερωτήματα των φίλων του Π.Σ. “Η Σπάρτη” σχετικά με το μέλλον της ομάδας μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου.

 • Υπάρχει πραγματικά η θέληση και η διάθεση να συνεχιστεί η προσπάθεια όλων αυτών των ετών;
 • Υπάρχει η διάθεση συνεργασίας με ανθρώπους που επιθυμούν να βοηθήσουν οικονομικά και να μπουν στο Δ.Σ.;  Με την υποσημείωση ότι από την παρουσίαση του ονόματος Π.Σ. “Η Σπάρτη” στο ξενοδοχείο SPARTA ΙΝΝ είχε ανακοινωθεί ότι υπάρχει η θέληση για νέο αίμα στο Δ.Σ., αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ πράξη.
 • Υπάρχει η διάθεση να γίνουν συνεργασίες με ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν γενικότερα σε διάφορους τομείς τις προσπάθειες των Διοικούντων;
 • Γιατί δεν έχει βγει επίσημα από την σελίδα της ομάδας μια ανακοίνωση που να περιγράφει την κατάσταση η οποία επικρατεί καθώς και να ξεκαθαρίζει τις προθέσεις των Διοικούντων;
 • Γιατί δεν έχει γίνει μια ή και περισσότερες ανοικτές συγκεντρώσεις στην οποία θα μπορεί η Διοίκηση να εκφράσει τους προβληματισμούς της αλλά και ο κάθε φίλος της ομάδας να διατυπώσει τις προτάσεις του;
 • Για ποιο λόγο επίσημα η Διοίκηση δεν ξεκαθαρίζει την θέση της και τις προθέσεις της;

 

Κατά την άποψή μας για να ΥΠΑΡΧΕΙ μια ομάδα και να εκπροσωπεί με υγιή τρόπο την περιοχή της θα πρέπει να στηρίζεται στα πόδια της.

Δηλαδή να έχουν μπει γερές βάσεις, με μια ισχυρή Διοίκηση, με ακαδημίες που θα τροφοδοτούν την πρώτη ομάδα, με το κατάλληλο και ολοκληρωμένο τεχνικό επιτελείο, με εγκαταστάσεις, άριστη οργάνωση σε όλους τους τομείς, και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορεί συντηρήσει την υγιή και εύρυθμη λειτουργία της.

Αν δεν υπάρχουν όλα τα ανωτέρω αργά η γρήγορα έρχεται το τέλος, αφού ο άνθρωπος που βάζει το χέρι στη τσέπη για να καλύψει όλα τα κενά που υπάρχουν δεν έχει την διάθεση πλέον να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια.

Δυστυχώς στο τέλος της ημέρας και αν το απευκταίο σενάριο επικρατήσει και ο Π.Σ. “Η Σπάρτη” δεν κατέβει να αγωνιστεί θα ακουστεί η κουβέντα η Σπάρτη δεν στήριξε, οι Σπαρτιάτες δεν βοήθησαν. Μια κουβέντα που θα είναι άδικη όμως προς όσους έχουν βοηθήσει όλα αυτά τα χρόνια, και όσους έχουν ακόμη την διάθεση να βοηθήσουν είτε οικονομικά είτε με τον οποιονδήποτε τρόπο.

Από την έναρξη λειτουργίας του, το αθλητικό site της Λακωνίας, isports.gr έχει βοηθήσει και θα συνεχίζει να στηρίζει την ομάδα της Σπάρτης όπως και κάθε άλλη ομάδα του Νομού Λακωνίας.

Ευελπιστούμε η ομάδα της Σπάρτης να βρει το δρόμο της και να μπορέσει να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής παρουσιάζοντας μια υγιή εικόνα όπως αναμένεται να κάνουν οι δυο άλλες ομάδες της Λακωνίας, ο Πανγυθεατικός και ο Άρης Σκάλας.