Σταϊκούρας: Τα μέτρα για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Μέτρα οικονομικής στήριξης ύψους 3,3 δισ. ευρώ παρουσίασε υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το γενικευμένο lockdown.

Τα δημοσιονομικά μέτρα στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ, στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει το 6%, ανέφερε αρχικά ο υπουργός.

Στη συνέχεια, σημείωσε πως τα νέα μέτρα θα έχουν μεγάλη επίπτωση στα δημόσια οικονομικά.

Ο κ. Σταϊκούρας στη συνέχεια ανέλυσε τα μέτρα στήριξης που, όπως είπε, καλύπτουν εργαζόμενους, επιχειρήσεις, κυρίως μικρές, ελεύθερους επαγγελματίες, δανειολήπτες κα.

Αναλυτικά, ανακοίνωσε:

-Οι εργαζόμενοι σε εταιρείες που πλήττονται μπορούν να μπουν σε αναστολή σύμβασης και να πάρουν επίδομα ειδικού σκοπού. Το κόστος υπολογίζεται σε 675 εκατ. για το Νοέμβριο.

Παράλληλα, επανέλαβε την εξαγγελία του πρωθυπουργού: οι εργαζόμενοι μέχρι και χθες που τίθενται σε αναστολή το Νοέμβριο θα λάβουν 800 ευρώ (αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή). Επιπρόθετα θα καλυφθεί το Δώρο Χριστουγένων. Το κόστος είναι 215 εκατ. ευρώ.

– Επιχειρήσεις που αναστέλλουν την λειτουργίας τους δεν πληρώνουν ΦΠΑ Νοεμβρίου μέχρι 30 Απριλίου. Θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή σε 24 με επιτόκιο 2,5% από το Μάιο

– Οι εταιρείες που αναστέλλουν την λειτουργία τους μπορούν να μην πληρώσουν ρυθμισμένες οφειλές Νοεμβρίου. Η πληρωμή πάει σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ρύθμισης.

– Εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή μπορούν να μην πληρώσουν ρυθμίσεις δόσεων για το Νοέμβριο. Θα τις καταβάλλουν στο τέλος της ρύθμισης.

– Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, σε συνεννόηση με ΕΕΤ μέχρι τέλος του έτους.

– Επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν μετά το Σεπτέμβριο για δυο μήνες.

– Ενισχύονται με 400 ευρώ μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι.

– Οι εταιρείες που πλήττονται με την διευρυμένη λίστα ΚΑΔ δικαιούνται μείωση ενοικίου κατά 40%. Το ίδιο ισχύει για πρώτη κατοικία εργαζομένων που πλήττονται και σπίτια φοιτητών.

– Για τους ιδιοκτήτες θα δοθεί άμεσα το 1/3 του ποσού που θα χάσουν.

– Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 μπορούν να μπουν όλες οι εταιρείες που κλείνουν και λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ. Δεν θα επιστραφεί το 50% της ενίσχυσης.

– Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέο σχέδιο για παράταση πληρωμής των επιταγών.

Ο ΥΠΟΙΚ έστειλε παράλληλα το μήνυμα πως:

«Πρέπει μέσα και σε αυτή τη συγκυρία να διαφυλάξουμε τους κόπους του ελληνικού λαού. Την κρίση θα την περάσουμε ενωμένοι με το κόστος δίκαια μοιρασμένο στην οικονομία. Θα τα καταφέρουμε, αρκεί να έχουμε την υγεία μας».

Στην συνέχεια, στις 18:00 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θα εξηγήσει ποιοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ λόγω του lockdown.

ΠΗΓΗ: cnn.gr