ΕΠΣ Λακωνίας: Τα θέματα που συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους των ομάδων

Την Δευτέρα 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Ενωσιακό γήπεδο στον Άγιο Ιωάννη, Σπάρτης, συνάντηση της ΕΠΣ Λακωνίας με εκπροσώπους των ομάδων. Το isports.gr ήταν το μοναδικό ΜΜΕ που έδωσε το παρών στη συνάντηση  και σας δίνει το ρεπορτάζ.

Όλοι ευχήθηκαν να μπορέσουμε επιτέλους να παίξουμε ποδόσφαιρο, αφού σε ερασιτεχνικό επίπεδο κατά την περυσινή χρονιά το πρωτάθλημα διακόπηκε μόλις την 3η αγωνιστική.

Ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Λακωνίας, Τάκης Καρράς, αναφέρθηκε αρχικά στη νέα εκτελεστική επιτροπή της Ένωσης και στη συνέχεια ξεκίνησε να ενημερώνει τις ομάδες για τα θέματα που τις αφορούν για την νέα αγωνιστική περίοδο.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην αναγκαιότητα εγγραφής της κάθε ομάδας στο μητρώο αθλητικών σωματείων της Γ.Γ.Α.

Κάτι το οποίο αν δεν πραγματοποιηθεί έως τις 31 Αυγούστου θα σημαίνει και ότι η συγκεκριμένα ομάδα δεν θα έχει την δυνατότητα συμμετοχής της ομάδας σε οποιαδήποτε διοργάνωση, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα.

Συνεπώς βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει μια ομάδα να συμμετέχει στις τοπικές διοργανώσεις είναι η εγγραφή στο μητρώο ερασιτεχνικών σωματείων της Γ.Γ.Α. με προθεσμία την Τρίτη 31 Αυγούστου.

Στον καταρτισμό των πρωταθλημάτων έπεσε στο τραπέζι η άποψη για δύο κατηγορίες, Α’ και Α1′. Μια πρώτη κατηγορία που θα βρίσκονται οι ομάδες που θα έχουν ως στόχο τον πρωταθλητισμό και την άνοδο στη Γ’ Εθνική και μια δεύτερη με ομάδες με μικρότερα μπάτζετ που δεν θα έχουν ως στόχο την διάκριση και τον πρωταθλητισμό.  Το μοντέλο της μιας κατηγορίας με τις ομάδες χωρισμένες σε ομίλους σύμφωνα με γεωγραφικά κριτήρια πάντως δείχνει το επικρατέστερο και για την αγωνιστική περίοδο 2021-22.   Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των ομάδων που θα δηλώσουν συμμετοχή αλλά σε σχέση με τα περυσινά δεδομένα σίγουρες προσθήκες είναι οι δυο νέες ομάδες θα υπάρχουν από την Σπάρτη – Π.Α.Σ. Σπάρτης – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ – και Σπάρτη 2021 – και ο Λεωνίδας Γλυκόβρυσης – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.  Σε αυτές είναι πολύ πιθανό να προστεθούν και άλλες, θα σας ενημερώσουμε σε νέα άρθρα.

Επίσης συζητήθηκε το θέμα των Δελτίων Αθλητικής Ιδιότητας Ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή και της ακύρωσης όλων των δελτίων που ίσχυαν έως σήμερα.

Διαβάστε στο τέλος του άρθρο, την ανακοίνωση της ΕΠΟ σχετικά με το θέμα αυτό.

 

Επίσης σημαντική παράμετρος στον σχεδιασμό του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου για την περίοδο 2021-22 είναι η εξέλιξη της πανδημίας. Όπως είναι λογικό υπάρχει μια «ρευστότητα» ανάλογα με τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του COVID 19 που θα ανακοινώνονται και ενδεχομένως να επηρεάσουν τις ερασιτεχνικές διοργανώσεις και σε οικονομικό επίπεδο τις ομάδες – πιθανά τεστ, εμβολιασμός αθλητών και άλλα.  Ευχή όλων φυσικά είναι να μην υπάρξει ενδεχόμενος αναβολής των διοργανώσεων και να μπορέσουν να ολοκληρωθούν ομαλά.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η αγωνιστική δράση στο ποδόσφαιρο της Λακωνίας θα ξεκινήσει περίπου στα μέσα Οκτωβρίου, αν όλα πάνε καλά. Και όπως γίνεται κάθε χρονιά το εναρκτήριο λάκτισμα στους αγώνες Κυπέλλου – στο οποίο αναγκαστικά συμμετέχει η ομάδα που θα δηλώσει συμμετοχή και για το πρωτάθλημα και θα είναι σε νοκ αουτ αναμετρήσεις – θα προηγηθεί χρονιά της σέντρας του πρωταθλήματος.

Αξιοσημείωτη η παρουσία ομάδων από κάθε γωνιά της Λακωνίας ακόμη και από τα πιο μακρινά σε απόσταση μέρη από τον χώρο διεξαγωγής, με ανθρώπους των ομάδων της Νεάπολης και της Μονεμβάσιας να δίνουν το παρών.

Με την ευχή να μπορέσουν να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα σε ερασιτεχνικό επίπεδο, το isports.gr θα συνεχίσει να σας ενημερώνει άμεσα, ολοκληρωμένα και έγκυρα και αυτή την αγωνιστική χρονιά.

Δελτία Αθλητικής Ιδιότητας Ερασιτέχνη Ποδοσφαιριστή

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό Μεταγραφών της ποδοσφαιρικής Περιόδου 2021-2022, παράρτημα Β Διατάξεις Εφαρμογής Κανονισμού για τους Ερασιτέχνες Ποδοσφαιριστές, άρθρο 2 (σελ.47) που αφορά τα Δελτία Αθλητικής Ιδιότητας Ερασιτέχνη Ποδοσφαιριστή, ισχύουν τα παρακάτω:

Από την 1/7/2021 όλα τα Δελτία Αθλητικής Ιδιότητας (Δ.Α.Ι.) ερασιτεχνών, είτε ΠΑΕ είτε Σωματείων, θα είναι ορισμένου χρόνου, με ελάχιστη διάρκεια το ένα(1) έτος και μέγιστη τα πέντε (5) έτη.

Κατ’ εξαίρεση, αποκλειστικά και μόνο η πρώτη εγγραφή ανηλίκων ποδοσφαιριστών, θα δύναται να είναι ορισμένου χρόνου με ελάχιστη διάρκεια το ένα (1) έτος και μέγιστη τα επτά (7) έτη.
Σε κάθε περίπτωση η λήξη ισχύος του Δ.Α.Ι. είναι η λήξη εκάστης αγωνιστικής περιόδου.

Όλα τα σωματεία υποχρεούνται σε αντικατάσταση όλων των Δ.Α.Ι. με το δελτίο νέου τύπου(επανέκδοση) για τους ποδοσφαιριστές που ανήκουν ήδη στη δύναμη τους το αργότερο έως την 30/6/2022.

Η διάρκεια όλων των υφιστάμενων δελτίων που θα αντικατασταθούν/ επανεκδοθούν, και δεν είναι ήδη χαρακτηρισμένα ως δελτία ορισμένου χρόνου παρελθόντων ετών, θα έχουν υποχρεωτικά ημερομηνία λήξης την 30/6/2024.

Από την 1/7/2024 και έπειτα η διάρκεια ισχύος των Δ.Α.Ι. δύναται να συμφωνηθεί μεταξύ των μερών ελεύθερα εντός των ανωτέρω αναφερθέντων χρονικών ορίων.

Ποδοσφαιριστές των οποίων τα Δ.Α.Ι. παλαιού τύπου δεν αντικατασταθούν παραμένουν στη δύναμη του σωματείου έως την 30/6/2024, δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε επίσημους αγώνες του οργανωμένου ποδοσφαίρου και τυχόν συμμετοχή τους θα θεωρείται αντικανονική μετά την υποβολή σχετικής ένστασης (άρθρο 23 Κ.Α.Π.)

Όλα τα νέα Δελτία Αθλητικής Ιδιότητας αλλάζουν και χρώμα από πορτοκαλί γίνονται λευκά.