Η ενημέρωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου σχετικά με την «μάχη» με τις φλόγες στην Ανατολική Μάνη

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας στο πλαίσιο της σύσκεψης στο Γύθειο -με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρου Βερούτη, του δημάρχου Ανατολικής Μάνης Πέτρου Ανδρεάκου, του περιφερειακού διοικητή πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχου Θανάση Κολυβήρα, του γενικού περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Πελοποννήσου ταξίαρχου Παναγιώτη Πούπουζα και των βουλευτών Θανάση Δαβάκη και Νεοκλή Κρητικού-, αφού ενημερώθηκε για τα δεδομένα, σημείωσε ότι ο ρόλος της Περιφέρειας είναι ο ρόλος της συνεννόησης, τονίζοντας παράλληλα ότι σε επικοινωνία του με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο τελευταίος τον ενημέρωσε ότι η πολιτεία προτίθεται να ενισχύσει οικονομικά τους πυρόπληκτους δήμους.

Επιπρόσθετα, ο περιφερειάρχης παρατήρησε ότι οι εκκενώσεις οικισμών θα πρέπει να εφαρμόζονται έχοντας προηγουμένως εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για τον κόσμο που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τις εστίες του, εκτιμώντας ότι ορισμένες από τις ενέργειες αυτές θα ήταν ενδεχομένως δυνατόν να αποφευχθούν.

Κατά την σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνουν ενέργειες για την προστασία του πληθυσμού. Ακόμα δόθηκαν οδηγίες να απελευθερωθεί από τα αυτοκίνητα η παραλιακή ζώνη, όπως επίσης και να διατεθεί το δημοτικό γήπεδο για φιλοξενία εφόσον απαιτηθεί οριστικά να εκκενωθεί η πόλη.

Στην περιοχή, όπου από το απόγευμα έπνεαν ισχυροί άνεμοι, συνεχίζουν την προσπάθειά τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις -και στην περιοχή της Γέρμας- ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου έκανε ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο. Από την πλευρά τους, η Π.Ε. Λακωνίας και ο δήμος έχουν διαθέσει υδροφόρες και μηχανήματα έργου, ενώ έγιναν καθαρισμοί χωραφιών και επιπλέον δημιουργήθηκαν αντιπυρικές ζώνες στον κόμβο του Μαυροβουνίου.

Είχαν προηγηθεί εκκενώσεις κοινοτήτων στην περιοχή, όπου εκτός από κατοίκους απομακρύνθηκαν με ασφάλεια και επισκέπτες που φιλοξενούνταν σε καταλύματα -με τη συνδρομή και του Λιμενικού, στελέχη του οποίου ενημέρωναν τους πολίτες.