Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Σήμερα Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, τα οποία τέθηκαν επί τάπητος κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συνολικά η δέσμη μέτρων για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές θα περιλαμβάνει:

1.Αναστολή για έξι μήνες των φορολογικών υποχρεώσεων

2.Αναστολή για έξι μήνες πλειστηριασμών και κατασχέσεων

3.Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Αφορά κτίσματα, που έχουν ολοσχερώς καταστραφεί ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα

4.Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες. Ειδικότερα, προβλέπεται : Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών (μετά τον προσθέτων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων). Αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες. Μετά το 6μηνο δυνατότητα 12 έως 24 δόσεων για οφειλόμενα

5.Επιδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις για την αποκατάσταση- ανακατασκευή σπιτιών που κάηκαν ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Συγκεκριμένα θα καλύπτεται το 80% της δαπάνης και το υπόλοιπο 20% θα είναι δάνειο. Η χρηματοδότηση του εν λόγω μέτρου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

6. Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί εφάπαξ ένα ποσό.

7.Φιλοξενία των πυρόπληκτων σε ξενοδοχειακές μονάδες.

8.Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών για οικοσκευή (ήδη έχουν ανακοινωθεί τα πρώτα ποσά)

9.Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Περιλαμβάνει τη ζημιά σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

10.Στήριξη αγροτών από τον ΕΛ.Γ.Α.

Μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων που θα ληφθούν στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων, θα γίνουν ανακοινώσεις εξειδίκευσης των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς.

«Οι τελευταίες ημέρες ήταν από τις πιο δύσκολες για την πατρίδα μας εδώ και δεκαετίες» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, καθώς η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο σε διάφορες περιοχές της χώρας, με την Εύβοια και την Πελοπόννησο να βρίσκονται στο επίκεντρο.

«Δώσαμε και ακόμα δίνουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις, αντιμετωπίζουμε μια φυσική καταστροφή πρωτόγνωρων διαστάσεων. Σε λίγες μέρες ξέσπασαν 586 πυρκαγιές σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας» ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Πολλές χώρες μάς συνδράμουν ήδη με μέσα και προσωπικό. Τις ευχαριστώ για την αλληλεγγύη τους. Κυρίως, όμως, ευγνωμονώ όλες και όλους που δίνουν τον αγώνα στο πεδίο. Παλεύουν με ένα φυσικό φαινόμενο που, συχνά, ξεπερνά τις δυνάμεις τους. Και όμως, δεν το βάζουν κάτω. Στα μαυρισμένα τους πρόσωπα βλέπουμε την Ελλάδα που αντιστέκεται και επιμένει. Ενώ το κύμα συμπαράστασης και αλληλοβοήθειας που απλώνεται σε όλη την επικράτεια δηλώνει την απόφαση αυτού του λαού να ξαναχτίσει γρήγορα ό,τι γκρεμίστηκε» είπε χαρακτηριστικά…

Πηγή: cnn.gr