Μέτρα στήριξης στους πυρόπληκτους αγρότες: Ειδική ενίσχυση για καλλιέργειες και αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Τα ποσά που θα λάβουν καθορίζονται ανάλογα με το αν η καλλιέργεια διαθέτει αποθήκη ή κτηνοτροφική εγκατάσταση, καθώς και με το μέγεθος των ζημιών που έχουν υποστεί.

Τα μέτρα στήριξης για τους αγρότες, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, εξειδικεύει αυτή την ώρα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr, για πρώτη φορά οι αγρότες «εξισώνονται» με τις επιχειρήσεις, ώστε να τύχουν των ίδιων ενισχύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αγρότες θα λάβουν μια ενίσχυση, η οποία θα αφορά στην αποκατάσταση των σπιτιών τους, εφόσον αυτά έχουν υποστεί ζημιές, σύμφωνα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Σε ό,τι αφορά στις καλλιέργειες του:

Για τις απλές καλλιέργειες (χωρίς αποθήκη ή κτηνοτροφική εγκατάσταση) θα λάβουν ένα ποσό για τη ζημιά που έχει υποστεί
Εφόσον οι εκμεταλλεύσεις τους έχουν και αποθήκη ή κτηνοτροφική εγκατάσταση θα χορηγηθεί ένα επιπλέον bonus, το ύψος του οποίου θα διαφοροποιείται ανάλογα με το μέγεθος των ζημιών.

Παράλληλα, όταν υποβληθούν οι αιτήσεις, ο ΕΛΓΑ μετά από έναν πρώτο έλεγχο και σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα προκαταβάλει το 20% της αποζημίωσης που δικαιούται ο αγρότης για τη ζημιά που έχει υποστεί η καλλιέργειά του και όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι θα πιστωθεί και το υπόλοιπο ποσό που δικαιούται.

Πηγή: skai.gr