Η εικόνα των πυρκαγιών σε Ανατολική Μάνη, Αρκαδία, Ηλεία, Μεγαλόπολη – Τρίτη 10/8

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και εξακολουθούν να επιχειρούν στην ορεινή περιοχή της Γορτυνίας στην Αρκαδία, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που καίει σε δασική έκταση κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Σε θέση μάχης για τις αναζωπυρώσεις που εκδηλώνονται σε σημεία απ’ όπου έχει περάσει η φωτιά, κυρίως σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ηλεία.

Μάλιστα, όπως έχει καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες, οι περισσότερες από τις αναζωπυρώσεις γίνονται κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας.

Με το πρώτο φως της ημέρας έχουν ξεκινήσει τις ρίψεις νερού στην Ηλεία και η Γορτυνία δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην περιοχή αποτελούνται από 313 πυροσβέστες με 101 οχήματα και 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Τσεχία και 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Ωστόσο, η εικόνα δεν είναι ιδιαίτερα καλή, καθώς παρά την ολονύχτια μάχη δεν κατορθώθηκε να δαμαστεί το πύρινο μέτωπο.

Σε δύο σημεία στην Ανατολική Μάνη επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Σε δύο σημεία του Δήμου της Ανατολικής Μάνης, συγκεκριμένα στη δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας και στην περιοχή κοντά στη Μονή Τσίγκου, ανάμεσα στην Αρεόπολη και το Γύθειο, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Κρυονερίου, επιχειρούν συνεχώς ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις.

Ειδικότερα, οι δυνάμεις που επιχειρούν αποτελούνται από 62 πυροσβέστες με 23 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.

Παράλληλα, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Αρκαδία: Η φωτιά έχει περάσει μέσα από οικισμούς

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά: Υπάρχουν πολλές μικρές κατά τόπους εστίες. Χθες και προχθές έγινε μια μεγάλη προσπάθεια και με τα εναέρια μέσα. Η φωτιά εκτείνεται σε μήκος χιλιομέτρων. Έχει περάσει μέσα από οικισμούς. Στη Χώρα υπάρχουν σπίτια που έχουν καεί, και η φωτιά πέρασε και από τις Ράχες. Και σήμερα θα είναι μια δύσκολη μέρα, αναμένουμε ενίσχυση των δυνάμεων της πυροσβεστικής”.

Και συνέχισε:

“Το μέτωπο έχει μεγάλο μήκος. Είναι κοντά στους οικισμούς Λιβαδάκι και Τουμπίτσι. Έχουν εκκενωθεί εγκαίρως οι οικισμοί που πρέπει. Γίνεται προσπάθεια και από πάρα πολλούς ιδιώτες. Ο καιρός σήμερα είναι σχετικά καλός, οι άνεμοι έχουν πέσει. Ελπίζω ότι η σημερινή μέρα θα είναι καλύτερη”, συνέχισε και κατέληξε:

“Στη Γορτυνία μέχρι εχτές είχαν καεί 39.800 στρέμματα. Η φωτιά είναι σε δύσβατη περιοχή και με πυκνή βλάστηση”.

Επικίνδυνο το μέτωπο σε Λιβαδάκι και Τριποταμιά στα όρια προς την Ηλεία

“Δεν μπορέσαμε να δαμάσουμε το πύρινο μέτωπο κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς γίνονταν κατά διαστήματα αναζωπυρώσεις”, δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, επισημαίνοντας πως όλες οι δυνάμεις βρίσκονταν σε διαρκή εγρήγορση. Ωστόσο όπως είπε έχουν καταφέρει να περιορίσουν το μέτωπο της πυρκαγιάς. Το επικίνδυνο μέτωπο αυτή τη στιγμή είναι μεταξύ Λιβαδάκι και Τριποταμιά στα όρια προς την Ηλεία, όπως είπε ο κ. Κούλης.

Ανέφερε ότι οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες, έχουν καταστραφεί περιουσίες, ενώ πολλά χωριά είναι χωρίς ρεύμα λόγω ζημιών που έχουν σημειωθεί σε κολώνες της ΔΕΗ. Επίσης όπως είπε πολλά χωριά δεν έχουν και νερό. Προσέθεσε ότι έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές ηλικιωμένοι άνθρωποι ενώ όλοι οι άλλοι έχουν παραμείνει και συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Ολονύχτια επιχείρηση στη Μεγαλόπολη

Σημαντικές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν όλη την νύχτα και συνεχίζουν να επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας, όπου σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις στις περιοχές Ίσαρης και Χρούσα.

Παράλληλα, πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν και στη γειτονική περιοχή Μέλπεια της Μεσσηνίας, απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά και στη συνέχεια πέρασε στη Μεγαλόπολη.

Ειδικότερα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν και στις δύο περιοχές αποτελούνται από 66 πυροσβέστες με 23 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν συνεχώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

ΠΗΓΗ: https://www.pna.gr/