Σπάρταθλον: Αφιέρωμα στους Έλληνες που έχουν τερματίσει πρώτοι στην ιστορία του αγώνα (βίντεο)

Στην 39χρονη ιστορία του Σπάρταθλον, ο Γιάννης Κούρος και Κώστας ο Ρέππος έχουν φτάσει πρώτοι στο άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα στη Σπάρτη.

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τις περισσότερες νίκες, 6.

Ο θρύλος Γιάννης Κούρος έχει κατακτήσει 4 φορές – 1983, 1984, 1986 και 1990 – την 1η θέση έχοντας τους 4 καλύτερους χρόνους στην ιστορία του αγώνα.

Αμέτρητα τα βίντεο στο youtube και πολύ φτωχές οι λέξεις για να περιγράψουν τα κατορθώματα του Κούρου. Ακολουθεί η εντυπωσιακή λίστα βραβείων του και τα παγκόσμια ρεκόρ του.

Ο Κώστας Ρέππος κατέκτησε την 1η θέση δυο συνεχόμενες χρονιές, το 1997 και 1998.

Ένας μεγάλος Έλληνας υπερμαραθωνοδρόμος είναι ο Κώστας Ρέππος από τον Βόλο, ο οποίος τις δεκαετίες του 90 και του 2000 μεσουρανούσε στους αγώνες υπεραποστάσεων, και διακρινόταν επίσης στους Μαραθωνίους και σε μικρότερους αγώνες. Το 1997 έγραψε ιστορία καθώς αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής του Σπάρταθλου και έγινε ο πρώτος Έλληνας και μοναδικός ως τώρα που κέρδισε τον αγώνα μετά τον Γιάννη Κούρο.

Το 1998 κέρδισε ξανά το Σπάρταθλο. Είναι αξιοσημείωτο ότι και τις δύο χρονιές αναδείχθηκε νικητής με χαρακτηριστική διαφορά. Το 1997 τερμάτισε σε 23.37.00 έναντι 25:55:00 του Okiyama Kenji που ακολούθησε. Την επόμενη χρονιά ο Κώστας Ρέππος κέρδισε με 25.11.41, ενώ ο ίδιος Ιάπωνας ήταν 2ος με 26:13:13.

Τη 2η χρονιά διεκδίκησε μεγάλη βελτίωση του χρόνου, αλλά στομαχικές διαταραχές τον οδήγησαν να σταματήσει προσωρινά. Ο Ιάπωνας προσπέρασε για λίγο, αλλά ο Ρέππος ανέκαμψε με τη βοήθεια των γιατρών, συμπεριλαμβανόμενου του γιατρού και του Okiyama Kenji. Έτσι ξαναπέρασε τον Okiyama και τερμάτισε πρώτος στην Σπάρτη με διαφορά μίας ώρας και ενάμισυ λεπτού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο φυσιοθεραπευτής που τον εξέτασε στο 148ο χιλιόμετρο και πριν συμβούν αυτά, δήλωσε ότι το μυικό του σύστημα ήταν εκείνη τη στιγμή σαν να μην είχε τρέξει ένα χιλιόμετρο.

ΠΗΓΗ κειμένου για τον Κώστα Ρέππο: runningnews.gr

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να δείτε βίντεο αφιέρωμα στον Κώστα Ρέππο