Ράντισμα χωραφιών με drone (βίντεο)

Ένα από τα τεχνολογικά εργαλεία, που βρίσκονται κάτω από την «οµπρέλα» της γεωργίας ακριβείας είναι τα drones ή ΣμηΕΑ   (µη Eπανδρωµένα Aεροσκάφη). Τα drones αποτελούν το νέο «παιχνίδι» στον αγροτικό κόσµο, µε την επιστηµονική κοινότητα να εξετάζει και να τελειοποιεί όλο και περισσότερο τις παραµέτρους λειτουργίας και πτήσης τους.

Φέροντας εξειδικευµένες κάµερες (π.χ. πολυφασµατικές) και αισθητήρες, τα drones χρησιµοποιούνται ήδη για «σκανάρισµα» της καλλιέργειας που επιτρέπει στον παραγωγό να εντοπίσει µε ακρίβεια τα σηµεία του χωραφιού του που αντιµετωπίζουν πρόβληµα ή θέλουν έξτρα φροντίδα.

Πέρα όµως από τη διάγνωση, τα µικρά αυτά µη επανδρωµένα αεροσκάφη φαίνεται να είναι και ένας νέος, πολλά υποσχόµενος, τρόπος εφαρµογής επεµβάσεων θρέψης και φυτοπροστασίας, χαµηλού κόστους, υψηλής ακρίβειας και ασφάλειας για τους χρήστες, την καλλιέργεια και το περιβάλλον.

H επιτυχία και η διάδοση των επεµβάσεων µε ΣμηΕΑ βασίζεται σε δύο κύρια πλεονεκτήµατα που προσφέρουν, την ακρίβεια εφαρµογής και την προσβασιµότητα σε δυσπρόσιτα σηµεία
Η μέθοδος εφαρμόζεται στη Νιγρίτα Σερρών όπως έδειξε στην κάμερα της ΕΡΤ3 ο Δημήτρης Μασλαρινός, χειριστής drone.

Με τη χρήση τους αποφεύγεται η επαφή του αγρότη με τα φυτοφάρμακα, γίνεται εξοικονόμηση στα φάρμακα αλλά και δεν καταστρέφετε το χωράφι απο την είσοδο μηχανημάτων, εξηγεί ο κ. Μασλαρινός.

ΠΗΓΗ: https://idrones.gr/