Νέα εποχή για το Τσάμπιονς Λιγκ, το Γιουρόπα Λιγκ και το Κόνφερενς.

Σε μια νέα εποχή περνάνε οι τρεις διοργανώσεις (Champions League, Europa League, Conference League) καθώς η UEFA ανακοίνωσε αλλαγές στο format της διοργάνωσης από τη σεζόν 2024-2025.

Με τροποποιήσεις, τις οποίες είχε ζητήσει η Ενωση των Ευρωπαϊκών Λιγκών, εγκρίθηκε από την εκτελεστική επιτροπή της UEFA το σχέδιο για το νέο Champions League, που θα τεθεί σε ισχύ από την αγωνιστική περίοδο 2024-25. Οι σημαντικότερες εξ αυτών είναι η μείωση του αριθμού των αγώνων στην Α΄ φάση, από δέκα που είχε αποφασιστεί πέρυσι σε οκτώ, και η αλλαγή των κριτηρίων για τις δύο -από τις τέσσερις συνολικά- έξτρα θέσεις.

Έτσι λοιπόν, το νέο Champions League θα αποτελείται από 36 ομάδες, που δεν θα είναι χωρισμένες σε ομίλους. Κάθε σύλλογος που συμμετέχει θα δίνει από οκτώ αγώνες (τέσσερις εντός έδρας και τέσσερις εκτός), μετά το πέρας των οποίων θα διαμορφώνεται μία ενιαία κατάταξη. Οι πρώτοι οκτώ θα προκρίνονται απευθείας στη φάση των «16», ενώ οι ομάδες από την 9η έως την 24η θέση θα δίνουν διπλούς αγώνες πλέι-οφ, διεκδικώντας τα υπόλοιπα οκτώ εισιτήρια. Από τη φάση των «16» και έπειτα, το σύστημα διεξαγωγής παραμένει ως έχει.

Από τις τέσσερις επιπλέον θέσεις (σε σχέση με τις 32 που είναι σήμερα), οι δύο θα πηγαίνουν στις χώρες με την υψηλότερη συνολική βαθμολογία στα ευρωπαϊκά κύπελλα της αμέσως προηγούμενης σεζόν. Αν αυτό εφαρμοζόταν άμεσα, την επόμενη χρονιά η Αγγλία θα εξασφάλιζε μία πέμπτη θέση για το Champions League, ενώ ένα επιπλέον εισιτήριο θα κέρδιζε η Ολλανδία. Υπενθυμίζεται ότι, αρχικά, η πρόθεση της UEFA ήταν να πηγαίνουν οι θέσεις αυτές απευθείας στους συλλόγους με την υψηλότερη βαθμολογία της τελευταίας πενταετίας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μεταξύ αυτών που δεν θα είχαν εξασφαλίσει την πρόκριση μέσω του εγχώριου πρωταθλήματος.

Μία επιπλέον εγγυημένη θέση -τρίτη συνολικά- εξασφαλίζει η πέμπτη χώρα στην κατάταξη της UEFA (τα τελευταία χρόνια σταθερά πέμπτη είναι η Γαλλία), ενώ το τελευταίο έξτρα εισιτήριο θα δίνεται μέσω των προκριματικών από το «μονοπάτι» των πρωταθλητών, εκεί δηλαδή όπου συμμετέχουν οι πρωταθλήτριες των χωρών που δεν έχουν εγγυημένη θέση στο Champions League, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η UEFA επιβεβαίωσε παράλληλα ότι οι αγώνες των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων θα συνεχίζουν να διεξάγονται μεσοβδόμαδα, αφήνοντας τα Σαββατοκύριακα ελεύθερα στα εγχώρια πρωταθλήματα.

Αντίστοιχες αλλαγές θα υπάρξουν από την περίοδο 2024-25 και στις άλλες δύο διοργανώσεις της UEFA. Τόσο το Europa League όσο και το Europa Conference League θα διεξάγονται με τη συμμετοχή 36 ομάδων σε ενιαίο όμιλο, με μόνη διαφορά για το ECL ότι θα διατηρηθούν οι έξι αγωνιστικές ημέρες.

Η UEFA αποφάσισε να διατηρήσει την αρχική πρόβλεψη για δέκα εβδομάδες αγώνων, από το ξεκίνημα κάθε χρονιάς ως τον Δεκέμβριο, όμως μετά τη μείωση των αγωνιστικών σε οκτώ θα υπάρχει από μία «αποκλειστική» εβδομάδα για κάθε διοργάνση. Δηλαδή, μία εβδομάδα που θα διεξάγονται αποκλειστικά αγώνες του Champions League, μία μόνο με Europa League και μία μόνο με Conference League.

ΠΗΓΗ: onsports.gr