4 λόγοι για να επιλέξετε φίλτρα νερού στην Αθήνα

Ένας καθοριστικός παράγοντας για την ποιότητα νερού, που καταναλώνετε είναι η περιοχή που κατοικείτε και συγκεκριμένα παράμετροι, όπως η προέλευση του νερού, η παλαιότητα του δικτύου υδροδότησης, η τοποθεσία της δεξαμενής μπορούν να επηρεάσουν περισσότερο απ’ όσο φαντάζεται κανείς, το νερό που φτάνει στο ποτήρι του. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου το νερό της βρύσης είναι ακατάλληλο προς πόση για τους προαναφερθέντες λόγους. Σε τέτοιες περιπτώσεις προτείνεται η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού, που όμως αποτελεί μια κοστοβόρα επιλογή και για την τσέπη και για τον πλανήτη μας, ενώ κανείς δεν εγγυάται για την ποιότητά του.

Η Αθήνα είναι μια τέτοια περίπτωση πόλης, όπου το παλιό δίκτυο υδροδότησης, επηρεάζει την ποιότητα του νερού, καθώς μπορεί να είναι πόσιμο μεν, μπορεί να περιέχει πληθώρα βλαβερών ουσιών δε. Για όλους τους παραπάνω λόγους τα φίλτρα νερού συνιστούν την ιδανικότερη λύση. Με μια κίνηση μόνο εξασφαλίζεται καθαρό νερό για εσάς και τους αγαπημένους σας και προστατεύτε το περιβάλλον. 

Ακολούθως θα δούμε επεξηγηματικά 4 από τις πιο βλαβερές ουσίες, που μπορεί να συναντήσει κανείς στο νερό της Αθήνας λόγω παλαιότητας του δικτύου υδροδότησης, κάτι που αναδεικνύει και τη σημασία της χρήσης των φίλτρων νερού στην Αθήνα.

 Το Νερό Βρύσης στην Αθήνα

Η χλωρίωση του νερού διεξάγεται με σκοπό την απολύμανσή του. Η τόσο απαραίτητη διαδικασία αποδίδει ταυτόχρονα και μια περίεργη οσμή στο νερό, για την οποία ακούμε συχνά τους κατοίκους της πρωτεύουσας να διαμαρτύρονται. Έτσι παρότι είναι σημαντικό το χλώριο, τα υποπροϊόντα του δεν είναι καλά για την υγεία. 

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρθηκε άνωθεν, το δίκτυο υδροδότησης της Αθήνας είναι αρκετά παλιό και το πρόβλημα γίνεται όλο και πιο έντονο στις περιοχές του κέντρου. Ως απόρροια όλων αυτών οι σωληνώσεις διαβρώνονται απελευθερώνοντας διάφορες βλαβερές ουσίες στο νερό. 

 

Οι Ουσίες που Υπάρχουν στο Νερό της Βρύσης

#1 Χλώριο

Ο τύφος και η χολέρα, ήταν σοβαρές ασθένειες, που κατά το παρελθόν πήραν διαστάσεις πανδημίας. Αυτές, και άλλες, σοβαρές ασθένειες μπόρεσαν να αντιμετωπισθούν χάρη στο χλώριο, που χρησιμοποιείται ευρέως για την απολύμανση του νερού. Ωστόσο διάφορες χημικές ενώσεις και υποπροϊόντα του χλωρίου επιδρούν αρνητικά στον οργανισμό μας, ακόμη κι αν χρησιμοποιήσουμε το νερό για το μπάνιο μας. Άλλωστε διάφορες μορφές καρκίνου και βλάβες του καρδιαγγειακού και ενδοκρινικού συστήματος συνδέονται με το χλώριο.

#2 Μόλυβδος

Για την εμφάνιση του μολύβδου στο νερό της βρύσης κύριος υπαίτιος είναι η διάβρωση των σωληνώσεων και τα βιομηχανικά απόβλητα. Έχει αποδειχθεί, ότι είναι εξαιρετικά τοξικό και μελέτες το συσχετίζουν με προβλήματα στον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα και το συκώτι. 

#3 Χαλκός

Οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του χαλκού τον καθιστούν καίριας σημασίας για την απολύμανσή του. Την ίδια στιγμή όμως ο χαλκός είναι ο νούμερο ένα ύποπτός για τη στυπτική γεύση στο νερό, τον πιθανό χρωματισμό του και διάφορα προβλήματα υγείας, εφόσον η περιέκτικότητά του στο νερό ξεπεράσει τα 20mg/g. 

#4 Ίνες Αμιάντου

Κατά το παρελθόν οι ίνες αμιάντου χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στις σωληνώσεις. Γι’ αυτό και το συγκεκριμένο στοιχείο εντοπίζεται σε σωληνώσεις, όπου το δίκτυο είναι παλιό. Οι ίνες αμιάντου θεωρούνται υπεύθυνες για την εκδήλωση διαφόρων μορφών καρκίνου. Με τα φίλτρα νερού μπορεί να νιώθει κανείς βέβαιος, ότι το νερό φιλτράρεται από αυτό το επιβλαβές στοιχείο. 

 

Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους το νερό της Αθήνας ενδέχεται να είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο. Ως εκ τούτου κρίνεται σκόπιμο το φιλτράρισμα του νερού είτε με φίλτρα νερού είτε με ψύκτες νερού, ώστε όλες οι βλαβερές ουσίες να απομακρύνονται αποτελεσματικά και να είστε σίγουροι για την ποιότητά του. Έτσι εξασφαλίζεται υγιεινό, καθαρό νερό για εσάς και την οικογένειά σας.