Γαστρονομικοί θησαυροί της Ελλάδας

Εάν ένας τυπικός περιηγητής κρατά στα χέρια του έναν οδικό χάρτη για να επισκεφθεί τον αγαπημένο του προορισμό, τότε ένας γαστρονομικός περιηγητής θα έχει ό,τι χρειάζεται, απλώς αν κρατάει στα χέρια του έναν χάρτη της Ελλάδας. Ο άνεμος και το αλάτι στα νησιά μας και το ποικιλόμορφο έδαφος στην Ηπειρωτική Ελλάδα δίνουν τοπικά προϊόντα απαράμιλλης γεύσης, που στα χέρια των ευφάνταστων νοικοκυρών τονίστηκαν οι γευστικές τους νότες, ενώ οι νεωτερισμοί στις συνταγές από τους επαγγελματίες της εστίασης ανέδειξαν τα ντόπια αγαθά σε γαστρονομικούς θησαυρούς. 

Στα γευστικά μονοπάτια της Τήνου

Η φράση «Η ισχύς εν τη ενώσει» είναι γνωστή στο ευρύ κοινό και διατυπώνεται ως κλισέ, χωρίς να έχει κάποιος κατανοήσει το πραγματικό νόημά της. Μια τέτοια περίπτωση δεν είναι η Τήνος. Ειδικά αν στραφεί κανείς στη συλλογικότητα Tinos Food Paths, αυτό γίνεται καλύτερα κατανοητό. Δέκα άνθρωποι στην αρχή ξεκίνησαν δειλά δειλά μια συνέργεια διοργανώνοντας ένα διήμερο φεστιβάλ για να κάνουν τις γευστικότατες Τηνιακές πρώτες ύλες γνωστές σε ανθρώπους της Γαστρονομίας στη χώρα μας. Το εγχείρημα των 10 πέτυχε. Έγιναν 100 και σήμερα κάμποσες χιλιάδες. 

Αυτή η συντονισμένη προσπάθεια των Τηνίων κατέστησε το νησί γαστρονομικό προορισμό και για επισκέπτες του εξωτερικού, που αναζητούν «rent a car Tinos» κάθε χρόνο για να περιηγηθούν στο νησί και στα τοπικά καταστήματα, ώστε να γευτούν όλα τα καλά, που παρέχει η φύση και οι Τήνιοι παράγουν και μεταποιούν. Το αντίστοιχο του γαλλικού ροκφορ γνωρίζετε ποιο είναι; Η κοπανιστή της Τήνου ή αυτό τουλάχιστον αναγράφεται σε γαλλικό βιβλίο του 1809! Όμως τα γευστικά ατού του νησιού δεν είναι μόνο η γραβιέρα από την Τηνιακή αγελάδα ή το πέτρωμα, που δίνει λιχουδιές, όπως τα μπουρεκάκια και τις τυρόπιτες. Τα τοπικά αλλαντικά, το μέλι, τα μυρωδικά, τα φρέσκα λαχανικά, όπως η άγρια αγκινάρα, οι λιαστές ντομάτες και η κάπαρη δένουν όλα αρμονικά για να ξελογιάσουν απαιτητικούς ουρανίσκους. 

Σαντορίνη: Όχι μόνο ηλιοβασίλεμα, αλλά και γευστικοί θησαυροί!

Μπορεί τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, που συνεπαίρνουν τον θεατή, να είναι το σήμα κατατεθέν της Σαντορίνης, μπορεί να βρίθει από αρχαιολογικούς θησαυρούς, δε στερείται όμως και γευστικών διαμαντιών, που δίνει μόνο η θηραϊκή γη. Οι λευκές γλυκές μελιτζάνες, που φύονται εδώ, το πασίγνωστο ανά τα πέρατα ντοματάκι Σαντορίνης και η γκουρμέ πλέον φάβα, τα αντζούρια, τοπικά αγγουράκια που αν ωριμάσουν γίνονται γλυκά σαν το πεπόνι και τα λιλιπούτεια κολοκυθάκια παίρνουν τη θέση τους σε παραδοσιακά και πιο μοντέρνα πιάτα στο νησί. 

Αναπόσπαστος συνοδός των ιδανικών πιάτων, τα μοναδικά κρασιά που παράγονται στο νησί. Ασύρτικο, Αηδάνι, Αθήρι και Μαυροτράγανο σε διάφορες παραλλαγές, όπως το λιαστό κρασί Vinsanto και το μπρούσκο έχουν τους πιστούς τους, που αναζητούν rent a car Santorini, για να περιηγηθούν είτε στα τοπικά οινοποιεία για γευσιγνωσία είτε στα καταστήματα των τοπικών παραγωγών. Εκεί θα δοκιμάσουν τους τοπικούς θησαυρούς κρατώντας εξαίσιες γευστικές αναμνήσεις από τις διακοπές τους.

Άρτος και θεάματα

Η Μύκονος είναι η μετουσίωση του ως άνω τίτλου. Μπορεί οι περισσότεροι τουρίστες να φροντίζουν έγκαιρα τις κρατήσεις τους για υπηρεσίες «rent a car Mykonos» για να γνωρίσουν την ξακουστή νυχτερινή ζωή της, εδώ και πολλά χρόνια όμως στο νησί συντελείται μια γαστρονομική έκρηξη. Διεθνείς σεφ από όλο τον κόσμο έρχονται για να επιδείξουν την τέχνη τους αξιοποιώντας όλα τα τοπικά προϊόντα. Δεν παράγεται μόνο η διεθνώς αναγνωρισμένη κοπανιστή, αλλά μια πληθώρα τυριών όπως η ροβολιά, που χρησιμοποιείται σε όλες τις πιθανές παραλλαγές, αλμυρές και γλυκές. 

Οι κάτοικοι φρόντισαν να αξιοποιήσουν παλαιώθεν αυτό, που για άλλους ήταν μειονέκτημα. Τους ανέμους. Το σιτάρι πήγαινε στους μύλους και από το αλεύρι οι φούρνοι έφτιαχναν μια σειρά παραδοσιακών αρτοποιημάτων, με γνωστότερα τα παξιμάδια. Βρεγμένα στο νερό της θάλασσας, με λίγη κοπανιστή και τομάτα συνοδεία κάπαρης από το νησί είναι το ιδανικό πρωινό, βραδινό, συνοδευτικό μεζέ. Για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται η νοοτροπία του λαού μας. Κάθε τι που έδινε η φύση αξιοποιούνταν στο νοικοκυριό, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον. Τα αλλαντικά, όπως η λούζα και το μπούμπουλο, μικροί θαλασσινοί θησαυροί, όπως η «ανεμώνη της θάλασσας» και τόσα άλλα αγαθά , έχουν εξέχουσα θέση 

Και «πολύκαρπη» και γαστρονομικός προορισμός

Στο εξωτερικό η ελιά είναι το σήμα κατατεθέν της. Στην Ελλάδα εκτός από την ελιά, την ξέρουμε και για τα ξερά σύκα και για το περιβόητο μαντήλι. Δύσκολο να μην έχει ήδη καταλάβει κανείς ως εδώ, ότι ο λόγος γίνεται για την Καλαμάτα. Η εύφορη, καταπράσινη γη της γοητεύει τους ξένους, που θέλουν να βιώσουν το μεσογειακό στοιχείο στο απόγειό του εδώ, γι’ αυτό και πολλές φορές επιθυμούν να αποκτήσουν μια μόνιμη κατοικία στην πόλη ή τους πέριξ οικισμούς. 

Αν δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι από νωρίς θα κάνουν τις κρατήσεις τους για κατάλυμα και για rent a car Kalamata, ώστε να γυρίσουν την πόλη και για να γευτούν τους πολλούς γαστρονομικούς θησαυρούς, που πλουσιοπάροχα δίνει η φύση εδώ. Από τα τοπικά κρασιά μέχρι το διάσημο καραμελέ βαλσάμικο ξύδι, τη σφέλα αυτό το πικάντικο εξαιρετικό τυρί και το σύγκλινο ή τα λουκάνικα με πορτοκάλι, αλλά και μια σειρά τοπικών πιάτων έχουν καταστήσει την Καλαμάτα ευρύτατα γνωστή τα τελευταία χρόνια και ως γαστρονομικό προορισμό. Άλλωστε ποιος θα μπορούσε να είναι ιδανικότερος συνδυασμός από την τροφή για το σώμα, αλλά και για το μυαλό, λόγω τους πλούσιου ιστορικού της υπόβαθρου;