6 tips για πιο εύκολο συμμάζεμα του σπιτιού

Πιθανόν να έχετε επισκεφθεί εκείνα τα σπίτια, που παρά τις άπειρες υποχρεώσεις μοιάζουν μονίμως καθαρά. Μπορεί αν απορείτε, πώς τα καταφέρνουν, αλλά υπάρχει ένα βασικό μυστικό σε αυτό: Για τη δημιουργία ενός ακατάστατου σπιτιού απαιτείται ομαδική δουλειά, σύμπνοια οικογενειακή και φυσικά καθόλου χρόνος. Με εξαίρεση την περίπτωση να ζει κάποιος μόνος, όπως το ασυμμάζευτο σπίτι είναι έργο πολλών, το ίδιο και η καθαριότητα. Βέβαια οι γονείς έχουν το πάνω χέρι σε αυτό, οπότε δεδομένων των άπειρων υποχρεώσεων, που κατακλύζουν καθημερινά ένα νοικοκυριό, το μόνο που χρειάζεται για να είναι το σπίτι καθαρό, χρειάζεται λίγη οργάνωση και cleaning management κατά το περιβόητο time management. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για μια πιο εύκολη καθημερινότητα.

1)Διαλέξτε μια μέρα για κάθε δουλειά

Γεγονός είναι, πως όταν κάνουμε κάτι συγκεκριμένο και το ανακοινώνουμε, αυτομάτως δεσμευόμαστε να το τηρήσουμε. Μπορεί έως τώρα διάφορες μέρες της εβδομάδας να μοιράζατε τις υποχρεώσεις του σπιτιού, αλλά με αυτό τον τρόπο έπαιρναν κάποιες υποχρεώσεις αναβολή. Αν αντιθέτως πείτε, ότι η Δευτέρα πχ. είναι η μέρα για το πλυντήριο, θα δεσμευτείτε απέναντι στον εαυτό σας πρώτιστα να το τηρήσετε. Μπορείτε να βάλετε πληντύριο αμέσως μόλις ξυπνήσετε για να βγει μέχρι να φύγετε για δουλειά, αν δουλεύετε πιο αργά. Αν πάλι δουλεύετε νωρίς, βάλτε τα ρούχα από το προηγούμενο βράδυ, ρυθμίστε τη συσκεύη να ξεκινήσει λίγη ώρα πριν ξυπνήσετε, ώστε όταν σηκωθείτε θα είναι έτοιμα να λάβουν τη θέση τους στην απλώστρα κι εσείς θα πάτε στη δουλειά σας έχοντας ήδη απαλλαγεί από μια οικιακή σας υποχρέωση.

2)Συγκεντρώστε σε ένα σημείο τα καθαριστικά σύνεργα

Όταν όλα είναι μαζεμένα σε ένα σημείο, δε χάνετε χρόνο ψάχνωντας. Έτσι μπορείτε απορρυπαντικά για τα ρούχα να τα έχετε στο ντουλάπι του μπάνιου, όπως κι ένα εύκολο καθαριστικό από νερό, ξύδι κι αιθέριο έλαιο της επιλογής σας. Έτσι κάθε φορά που βλέπετε, ότι το μπάνιο χρειάζετε ένα φρεσκάρισμα, ψεκάζετε με το καθαριστικό σας και συντηρείται αξιοπρεπώς ως τη μέρα της φασίνας. Μάλιστα αν βάλετε στην ίδια νοοτροπία και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, θα γλυτώσουν αρκετό χρόνο για τη νοικοκυρά, που συνήθως αναλαμβάνει αυτή τη δουλειά.

3)20 λεπτά αρκούν

Επιλέξτε μία μέρα κατά την οποία θα αφιερώσετε 20 λεπτά για το βράδυ για μια εργασία, όπως το σιδέρωμα. Με μια καλή σιδερώστρα και ένα σύγχρονο, δυνατό ατμοσίδερο 20 λεπτά αρκούν για να σιδερωθούν τα ρούχα της οικογένειας. Αν έχετε πολλά, μπορείτε να ορίσετε 2 τέτοια 20λέπτα σε μια εβδομάδα. Την ώρα δε, που εσείς θα ασχολείστε με το σίδερο μοιράστε τα καθήκοντα στην οικογένεια, ώστε κάποιος άλλος θα αναλάβει είτε να πλύνει τα πιάτα είτε να τα βάλει στο πλυντήριο, τα παιδιά να μαζέψουν τα παιχνίδια πριν τον ύπνο, κι έτσι θα έχετε πολλές δουλειές, που γίνονται ταυτόχρονα.

4)Το συμμάζεμα είναι το παν

Μερικές φορές τα διάσπαρτα αντικείμενα στο σπίτι μπορεί να είναι απλώς η αιτία, που αυτό δείχνει βρώμικο, χωρίς να είναι ή τουλάχιστον χωρίς να είναι τόσο βρώμικο όσο φαίνεται. Η λύση είναι απλή: Ξεσκαρτάρισμα. Αυτό παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο, γι’ αυτό και συνιστάται να γίνεται σε μηνιαία βάση. Μια φορά το μήνα κάθε μέλος της οικογένειας αναλαμβάνει να πετάξει, κάτι που δε χρειάζεται, καθαρίζοντας τον χώρο και τα πράγματά του. Έτσι τα πράγματα γίνονται ευκολότερα, όταν θα έρθει η ώρα του σκουπίσματος και του σφουγγαρίσματος. Σε καθαρό από αντικείμενα έδαφος η σφουγγαρίστρα θα κυλά απρόσκοπτα στο πάτωμα, το οποίο θα καθαρίζεται ουσιαστικά.

5)Το βασίλειο της κουζίνας

Στην περίπτωση της κουζίνας ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω συμβουλών μπορεί να σας βγάλει ασπροπρόσωπους. Συμμάζεμα και ξεσκαρτάρισμα αντικειμένων, που μπορεί να μη χρειάζεστε ή παλιών σκευών, που ίσως χρειάζονται ανανέωση. Αποθηκεύστε τα σχετικά καθαριστικά κοντά, ώστε μόλις τελειώνετε το μαγείρεμα να αφαιρείτε άμεσα καμένα λίπη και να φρεσκάρετε τον πάγκο και τον νεροχύτη. Έτσι είτε όσο θα μαγειρεύετε είτε μέχρι να κρυώσει το φαγητό άμεσα και γρήγορα θα έχετε κάνει 2-3 κινήσεις, με τις οποίες ο χώρος θα δείχνει καθαρός και συμμαζεμένος.

6)Κρατήστε τα παπούτσια έξω…

ή τουλάχιστον σε ένα δωμάτιο, όπως σε έπιπλο στην είσοδο του σπιτιού. Εναλλακτικά μπορείτε να τα βγάζετε αμέσως μόλις μπαίνετε στο σπίτι και να τα πηγαίνετε στην ντουλάπα σας. Με αυτό τον τρόπο αφενός δε μεταφέρετε χώματα και μικρόβια (ή έστω όχι τόσα πολλά) μέσα στο σπίτι, αφετέρου αυτομάτως έχετε κάνει ένα μέρος του πολυπόθητου προαναφερθέντος συμμαζέματος. Και για να επανέλθουμε στο καίριο κομμάτι της καθαριότητας μπορείτε στο τέλος της ημέρας, κι εφόσον όλα τα υποδήματα των μελών της οικογένειας βρίσκονται εκεί που πρέπει να απολυμαίνετε και να καθαρίζετε το πάτωμα. Ένας ατμοκαθαριστής μπορεί να είναι πολύτιμος σύμμαχός σας.

Η αλήθεια είναι ότι η τήρηση προγράμματος καθαριότητας του σπιτιού μπορεί να μη βγαίνει πάντα. Άλλωστε συχνά υπάρχουν και ανατροπές. Τα παραπάνω όμως μπορούν να αποτελέσουν κάποιες πρακτικές λύσεις, που ακολουθούμενες επαρκώς, θα διατηρούν το σπίτι συμμαζεμένο και αξιοπρεπώς καθαρό ως τη μεγάλη στιμγή της γενικής καθαριότητας.