Όλες οι Παραλίες πρέπει να είναι για όλους τους Ανθρώπους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΚΑ

‘Οταν ξεκινούσε το τελευταίο κύμα καύσωνα του Ιουλίου συναντηθήκαμε με την Ελισάβετ στην παραλία του Αλίμου. Αν και πρωινό καθημερινής είχε αρκετό κόσμο και βουητό. Καθίσαμε αρχικά στην παρακείμενη καφετέρια να τα πούμε. Το 2015 μάλλον θα καταχωρηθεί ως μια χρονιά – τομή στη βιογραφία της, καθώς ένα σφοδρό κι αναπάντεχο ατύχημα επέφερε αρκετές αλλαγές στη ζωή της. Ενώ διέσχιζε κάθετα τις γραμμές του τρένου στο Ρουφ, την παρέσυρε η διερχόμενη αμαξοστοιχία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ξύπνησε σ’ ένα δωμάτιο νοσοκομείου χωρίς να μπορεί να κουνηθεί και υπέστη διπλό ακρωτηριασμό των κάτω άκρων.

Από τότε αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα προσβασιμότητας με τα οποία αναμετρώνται οι ανάπηροι άνθρωποι σε μια χώρα σχεδιασμένη στη βάση της κουλτούρας της ετεροκανονικότητας, όπου τα χιλιάδες αποκλίνοντα από τη νόρμα της σώματα εξωθούνται στην απομόνωση, την αορατότητα ή την παραβιαστική κοινωνική αδιακρισία. Γιατί δεν είναι η βλάβη στο σώμα ισοδύναμη της δυστυχίας, είναι η κοινωνική καταπίεση που καθιστά την βλάβη αναπηρία, φτιάχνοντας περιοριστικά, μονοσήμαντα και μη συμπεριληπτικά περιβάλλοντα.

Μια παράμετρος της προσβασιμότητας είναι οι παραλίες, καθόλου ευκαταφρόνητη και δευτερεύουσα σε μια γεωγραφία που περιβάλλεται από θαλασσινό νερό και που όλες/οι έχουμε ανάγκη να το απολαύσουμε. Για το υλικό σκέλος της πρόσβασης στις παραλίες βρέθηκε λύση πριν μερικά χρόνια, όπου μια επιστημονική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Πατρών εφηύρε μια πρωτοποριακή διάταξη αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα για χρήστες/στριες αμαξιδίων και άτομα με κινητικές δυσκολίες. Το seatrac μέσω της εταιρείας Tobea είναι ήδη εγκατεστημένο σε αρκετές παραλίες. Από εκεί και πέρα, επειδή τα ζητήματα ποτέ δεν είναι μόνο τεχνικά, απαιτείται βούληση κι αποφασιστικότητα από την Πολιτεία και ξερίζωμα των διάφορων εκφάνσεων της ιδεολογίας του μισαναπηρισμού.

«Φυσικά έχω διαπιστώσει πολλά προβλήματα προσβασιμότητας ακόμα και σε μέρη που υποτίθεται πως πληρούν τις προδιαγραφές. Δεν έχουν κάνει σωστές μελέτες με αποτέλεσμα η προσβασιμότητα να υφίσταται κυρίως στα χαρτιά, για παράδειγμα το καινούργιο κολυμβητήριο στο Σαράφειο τυπικά θεωρείται προσβάσιμο αλλά έχει πολλά θέματα με τις τουαλέτες κλπ. Για να γίνει σωστά κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τα ίδια τα ανάπηρα άτομα. Άλλο τι φαντάζεσαι ότι μπορεί να χρειάζεται κάποιος κι άλλο τι όντως χρειάζεται. Στις παραλίες το seatrac με έχει βοηθήσει πραγματικά. Η άλλη λύση για μένα θα ήταν το πόδι νερού που όμως κοστίζει πολύ ακριβά. Μόνο την πρώτη χρονιά έκανα μπάνιο σέρνοντας τον εαυτό μου, μετά ανακάλυψα τη διάταξη και πάω μόνο σε παραλίες που τη διαθέτουν. Ξέρω ότι αύριο που θα φύγω να πάω στο Δήλεσι για διακοπές, γύρω μου υπάρχουν τέσσερις παραλίες με seatrac. Το νερό είναι πολύ βασικό για ένα ανάπηρο άτομο, το να μπορείς να βρίσκεσαι μέσα στο νερό είναι ελευθερία, νιώθεις σα να αιωρείσαι. Επιπλέον είναι φοβερή άσκηση. Το πρώτο πράγμα που σου λένε οι γιατροί εκτός από τις φυσικοθεραπείες είναι να μπαίνεις στη θάλασσα» λέει η Ελισάβετ.

Όση ώρα καθόμασταν στο τραπέζι μοιάζαμε μάλλον με μια αδιάφορη τυπική παρέα. Όταν σηκωθήκαμε για να πάμε προς το seatrac, η εικόνα ενός σώματος με δύο τεχνητά μέλη, κέντρισε κάποια βλέμματα. Φτάνοντας στη διάταξη, βρήκαμε ανθρώπους να τη χρησιμοποιούν ως ξαπλώστρα, να κάθονται πάνω, να έχουν παραπετάξει τα πράγματα τους από εδώ κι από εκεί. Χρειάστηκε να τους εξηγήσει η Ελισάβετ πως δεν επιτρέπεται αυτό που κάνουν, ότι η διάταξη είναι για άλλη χρήση που παρεμποδίζεται με αυτόν τον τρόπο και ότι επιπρόσθετα φθείρεται από την κακή και ακατάλληλη χρήση. Κάποιοι/ες ζήτησαν συγνώμη, μάζεψαν τα πράγματα τους και απομακρύνθηκαν. Μια κυρία μουρμούρισε «μα αφού δεν έρχονται και τόσο συχνά» δυσανασχετώντας για το ξεβόλεμα.

Είναι σαν αυτό που ακούς όταν κάνεις παρατήρηση σε κάποιον να μην παρκάρει σε θέση αναπήρων και σου απαντάει σχεδόν θιγμένος «βλέπεις κανέναν ανάπηρο;» ή όταν επισημαίνεις σ’ ένα μαγαζί ότι τα τραπεζοκαθίσματα του έχουν κλείσει το μονοπάτι για τα τυφλά άτομα και αντιλέγει με μια εσάνς εκνευριστικής αφέλειας «μα δεν περνάει κανένας τυφλός από εδώ». Μπορεί να φαντάζουν επουσιώδη αυτά αλλά είναι τουλάχιστον άχαρο να διέπονται απλές διεργασίες της καθημερινότητας από μικροεπιθετικότητες και υποτίμηση.

Η Ελισάβετ έχει αναπτύξει μηχανισμούς ανθεκτικότητας και μπορεί να ανταπεξέρχεται χωρίς να πτοείται. Δεν θα έπρεπε, όμως, να είναι προαπαιτούμενο κάτι τέτοιο για να μπορείς να υπάρξεις χωρίς να πληγώνεσαι διαρκώς.

«Νομίζουμε ότι είμαστε παντοδύναμοι, ότι δεν θα συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο σε εμάς. Κι εγώ έτσι νόμιζα. Ξεκίνησα ένα πρωί για να πάω να δω τη μάνα μου και όλα ανατράπηκαν. Ας μη σκεφτόμαστε, λοιπόν, τόσο κοντόφθαλμα. Τον τρόμο απέναντι στο διαφορετικό να μάθουμε να τον τιθασεύουμε. Με ρωτάνε για ποιον λόγο κυκλοφορώ με σορτσάκια ή με φορέματα που φαίνονται τα πόδια μου – γιατί εγώ δεν τα καλύπτω τα πόδια μου, φαίνονται τα σίδερα, τα πάντα. Γιατί να το κρύψω; Έχουμε διαφορετικό σχήμα, όπως και μη ανάπηροι άνθρωποι μπορεί να έχουν διαφορετικό σχήμα. Το κάνω για να εξοικειωθεί ο κόσμος με τέτοιες αναπαραστάσεις και να μην τον ξενίζουν. Το ξέρω ότι με κοιτούν και στο δρόμο και στην παραλία. Δε μου κάνει εντύπωση κι ίσως είναι κακό ότι αναισθητοποιούμαι. Με στεναχωρεί όμως όταν αφορά σε μικρά παιδάκια, όταν ένα παιδάκι είναι ανάπηρο και το κοιτούν περίεργα. Δεν έχουν όλοι την ίδια διάθεση και την ίδια αντοχή. Ελπίζω ότι θα φτάσουμε σε μια εξελιγμένη κοινωνία που δε θα σε κοιτάει κανείς περίεργα» καταλήγει.

Η Ελισάβετ μέσα από τη δική της βιωμένη εμπειρία συμπυκνώνει με ενάργεια τις ορίζουσες της εξιδανίκευσης και της συνακόλουθης αλαζονείας της αρτιμέλειας που είναι μια από τις μήτρες του body shaming. Το φαντασιακό των αιώνια «νεανικών, αδύνατων, αρτιμελών, άφθαρτων, σφριγηλών, άτρωτων και αψεγάδιαστων» σωμάτων που καθόλου δεν ανταποκρίνεται στην ποικιλομορφία της πραγματικής ζωής, εντούτοις επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας ως αστυνομία σώματος, πειθαρχική και τιμωρητική. Καθόλου τυχαίο δεν είναι που το καλοκαίρι για πολλούς ανθρώπους που δεν κουμπώνουν σ’ αυτό το φαντασιακό, δε βιώνεται ως συνθήκη ανεμελιάς και ευδαιμονίας αλλά αγχωτικά ακριβώς εξαιτίας της εξωτερικά υποβαλλόμενης ντροπής. Για τα ανάπηρα άτομα ο κοινωνικός ρατσισμός τέμνεται με τις θεσμοποιημένες ή τις αρρητες – δια της απροθυμίας ή των αβλεψιών – μορφές διάκρισης, οι οποίες επιτείνουν τον αποκλεισμό. Για πολλά χρόνια, οι πολλαπλές διακρίσεις, η έλλειψη υποδομών και υπηρεσιών, οι απροσπέλαστες πόλεις συναρθρώνονταν σε μια στρατηγική ιατρικοποίησης και ιδρυματοποίησης για την αναπηρία ή απόσυρσης στο σπίτι. Αυτό αλλάζει με πολύ βραδύτερους ρυθμούς από ότι θα έπρεπε, χάρη στις διεκδικήσεις των ίδιων των αναπήρων. Η πρόσβαση στην παραλία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αιτήματος για ισότητα, χαρά, γαλήνη. Μ’ αυτή την έννοια το seatrac είναι ένας πολύτιμος αρωγός σε μια στοιχειώδη αναγκαιότητα.

Ο Ιγνάτιος Φωτίου, μέλος της ομάδας που το εφηύρε και διευθυντής της TOBEA, μιλάει για τη δεκαετή πλέον πορεία του στις ελληνικές παραλίες:

«Η πρώτη φορά που ήπια καφέ με έναν ανάπηρο άνθρωπο και μου εκμυστηρεύτηκε πως έχει βαρεθεί να τον κουβαλάνε σαν τσουβάλι για να μπει στο νερό, με τάραξε. Αφού με σοκ διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε σχετική εφαρμογή για τους ανάπηρους, δημιουργήσαμε το seatrac και θεωρώ πως δώσαμε λύση στους ανάπηρους, γιατί η αξιοπρέπεια τους κράταγε μακριά από τη θάλασσα. Το δυσκολότερο κομμάτι ήταν να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις μιας κοινωνίας που δεν ήταν μαθημένη στην προσβασιμότητα. Η αλλαγή της νομοθεσίας για τη χρήση του αιγιαλού το 2020 μας έφερε πρόσθετα προβλήματα γραφειοκρατίας, διότι υπαγόμαστε στην ίδια διαδικασία με τις ομπρέλες αλλά ελπίζουμε πως θα διευθετηθεί. Πέρσι πάντως είχαν εγκατασταθεί συστήματα σε 159 παραλίες και φέτος ελπίζουμε να φτάσουμε τις 190. Παλεύουμε να πείσουμε την κοινωνία ότι η πρόσβαση στην παραλία είναι κάτι ευεργετικό για όλους. Τα άτομα με κινητικές δυσκολίες κάνουν 10 φορές περισσότερα μπάνια απ’ ότι πριν το seatrac, έρχονται σε επαφή κοινωνικές ομάδες που δεν είχαν πολλές ευκαιρίες να γνωριστούν μεταξύ τους και τι καλύτερο απ’ το να γνωρίζεσαι σ’ έναν τόπο ψυχαγωγίας και χαλάρωσης όπως είναι η θάλασσα; Δεν ήθελα να κάνουμε μια πρόχειρη προσπάθεια που θα γεννήσει απογοήτευση. Να αφήσουμε κάτι ποιοτικό που βγάζει τους ανθρώπους από τα σπίτια τους»

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να διαβάσετε την συνέχεια του άρθρου

ΠΗΓΗ: https://www.news247.gr

φωτογραφίες: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΤΣΗΣ