Παναθηναϊκός: Οι τέσσερις αλλαγές του Γιοβάνοβιτς για την μεγάλη πρόκριση κόντρα στη Σλάβια Πράγας

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μετράει τέσσερις επιστροφές για τη μεγάλη μάχη που θα δώσει ο Παναθηναϊκός στη Λεωφόρο κόντρα στη Σλάβια προκειμένου να εξορκίσει το εις βάρος του 2-0 της Πράγας. Οι έξι φορές που οι πράσινοι βρέθηκαν σε αντίστοιχη θέση από το 1969 έως το 2012.

Ο ανεκδιήγητος Γάλλος ρέφερι Ρούντι Μπουκέ, που “ανατίναξε” τον πρώτο αγώνα του Παναθηναϊκού στην Eden Arena με την αποβολή – εφεύρεση στον Παλάσιος στο 40ο λεπτό, η ανεπαρκής εικόνα πολλών παικτών του σε μεγάλα κομμάτια του παιχνιδιού και η εμπειρία της Σλάβια στην Ευρώπη, έφεραν το 2-0 της Πράγας και στρίμωξαν τον Παναθηναϊκό στα σχοινιά πριν από την αποψινή (11/8, 20:30, COSMOTESPORTS 2HD, Live από το SPORT24) ρεβάνς στο Απόστολος Νικολαΐδης.

Κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ
Υποχρεωτικά το “τριφύλλι” καλείται να κάνει κάτι που δεν έχει ξανακάνει ποτέ ξανά στο (ευρωπαϊκό) παρελθόν του: να “γυρίσει” από καθαρή ήττα με 2-0 στον πρώτο αγώνα. Έξι φορές βρέθηκε σε αντίστοιχη θέση από το 1969 έως το 2012, αλλά δεν κατάφερε να φέρει ποτέ να αναστρέψει τη σε βάρος του κατάσταση.

Ποτέ όμως κανείς δεν έχασε τη μάχη πριν πάει στον πόλεμο. Αντιθέτως πάντα η πίστη θα κινεί το θαύμα και η δύναμη την ελπίδα. Κι ο Παναθηναϊκός καλείται να ακολουθήσει τον άλλο “δρόμο”, αυτόν που σε τέσσερις άλλες -αντίστοιχα ζόρικες- καταστάσεις, με σκληρές ήττες στους πρώτους αγώνες- τον οδήγησε στην πρόκριση.

Από το εμφατικό 3-0 επί του Ερυθρού Αστέρα τον Απρίλιο του 1971 έπειτα από ήττα με 4-1 στο Βελιγράδι, στη μεγάλη πορεία της τότε ομάδας του Φέρεντς Πούσκας ως τον τελικό του Γουέμπλεϊ, ως το εντυπωσιακό 5-1 επί της Χόνβεντ τον Δεκέμβριο του 1987 που κάλυψε τη βαριά ήττα με 5-2 στο πρώτο ματς της Βουδαπέστης (με τον Σαραβάκο να κρατάει “ζωντανό” τον Παναθηναϊκό στο φινάλε).

Κι απ’ την ανατροπή επί της Βίσλα Κρακοβίας τον Αύγουστο του 2005 στην παράταση (4-1 με πρώτο γκολ από τον Μόρις στο 62’, έπειτα απ’ την ήττα 1-3 στην Πολωνία), έως το επιβλητικό 3-0 επί της Σπάρτα στο ΟΑΚΑ τον Αύγουστο του 2009 (μετά από ήττα 1-3 στην Πράγα).

Αν κάποιος μπορεί να το κάνει και τώρα, αυτός είναι ο Παναθηναϊκός, σε ένα φλεγόμενο γήπεδο της Λεωφόρου, για το οποίο έχει αναγγελθεί το sold out εδώ και δύο μέρες.

Η πιθανή ενδεκάδα του Γιοβάνοβιτς έχει Σπόραρ
Η προετοιμασία των “πράσινων” ολοκληρώθηκε την Τετάρτη (10/8) χωρίς άλλα βάσανα, πλην του τιμωρημένου “Τούκου” Παλάσιος. Οι ιώσεις ξεπεράστηκαν κι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα έχει περισσότερες επιλογές και στο γήπεδο και στον πάγκο δίπλα του.

Τούτη τη φορά ο Σέρβος τεχνικός θα έχει διαθέσιμους κι ετοιμοπόλεμους τους Μπαρτ Σένκεφελντ και Χουάνκαρ (ξεπέρασαν τις ιώσεις), ενώ ετοιμάζεται να δώσει στον 21χρονο Γιώργο Βαγιαννίδη τη θέση του Παλάσιος στο δεξιό άκρο της επίθεσης του Παναθηναϊκού.

Αλλά και φανέλα βασικού στον Άντραζ Σπόραρ για πρώτη φορά, ποντάροντας στην εμπειρία του από τέτοιου είδους αγώνες (14 γκολ, 6 ασίστ σε 37 ευρωπαϊκά ματς).

Η παραπάνω τετράδα αναμένεται είναι τα φρέσκα πρόσωπα στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού σε σχέση με τον πρώτο αγώνα στην Eden Arena, με τους Μπρινιόλι, Κώτσιρα, Μάγκνουσον, Ρούμπεν, Κουρμπέλη, Τσέριν και Αϊτόρ να διατηρούν τις δικές τους θέσεις.

Την 25μελή αποστολή του Παναθηναϊκού για τη ρεβάνς με τη Σλάβια συγκροτούν οι: Μπρινιόλι, Λοντίγκιν, Ξενόπουλος, Βαγιαννίδης, Χουάνκαρ, Ρούμπεν, Σένκεφελντ, Αλεξανδρόπουλος, Ιωαννίδης, Σπόραρ, Καρλίτος, Γκάνεα, Σάντσες, Τσέριν, Κουρμπέλης, Αϊτόρ, Μάγκνουσον, Σιδεράς, Κώτσιρας, Σάρλια, Πούγγουρας, Σαρδέλης, Φρόκου, Ηλιάδης και Καμπετσής.

Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Άγγλος Πίτερ Μπάνκις, με βοηθούς τους συμπατριώτες του Ντάνιελ Κουκ, Γουέιντ Σμιθ και 4ο τον Ρόμπερτ Τζόουνς (Αγγλία).

Τι έκανε στο παρελθόν ο Παναθηναϊκός όταν ηττήθηκε 2-0 στο πρώτο ματς
1969-70 / ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ (Α’ ΓΥΡΟΣ)

Φόρβετς Ανατ. Bερολίνου-Παναθηναϊκός 2-0 (Πιέπενμπουργκ 53’, 64’)
Παναθηναϊκός-Φόρβετς Ανατ. Βερολίνου 1-1 (Aντωνιάδης 10’ – Λάσλοπ 81’)
1974-75 / UEFA (Α’ ΓΥΡΟΣ)

Γκρασχόπερς-Παναθηναϊκός 2-0 (Ελσένερ 2’, Γκραν 84’)
Παναθηναϊκός-Γκρασχόπερ 2-1 (Aντωνιάδης 73’, 83’ – Σάντρατς 8’)
1977-78 / ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ (Β’ ΓΥΡΟΣ)

Κλαμπ Mπριζ-Παναθηναϊκός 2-0 (Ντέιβις πέν. 43’, Σόρενσεν 70’)
Παναθηναϊκός-Κλαμπ Mπριζ 1-0 (Γονιός 83’)
1982-83 / ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ (Α’ ΓΥΡΟΣ)

Αούστρια Βιέννης-Παναθηναϊκός 2-0 (Πόλστερ 6’, Στεϊνκόγκερ 10’)
Παναθηναϊκός-Αούστρια Βιέννης 2-1 (Aναστασιάδης 21’, Xαραλαμπίδης 78’ – Πόλστερ 54’)
1988-89 / ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ (Β’ ΓΥΡΟΣ)

ΤΣΣΚΑ Σόφιας-Παναθηναϊκός 2-0 (Στόιτσκοφ 45’, Πένεφ πέν. 90’)
Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ Σόφιας 0-1 (Πένεφ πέν. 85’)
2012-13 / CHAMPIONS LEAGUE (PLAYOFFS)

Μάλαγα-Παναθηναϊκός 2-0 (Ντεμικέλις 17’, Ελιζέου 34’)
Παναθηναϊκός-Μάλαγα 0-0

ΠΗΓΗ: sport24.gr