Λιπαντικά αυτοκινήτων και κινητήρας: Βίοι παράλληλοι

Λιπαντικά αυτοκινήτων και κινητήρας: Βίοι παράλληλοι

Τα λιπαντικά αυτοκινήτων έχουν κυρίαρχο ρόλο στη λειτουργία ενός οχήματος. Την ίδια στιγμή καίριο μέλημα κάθε ιδιοκτήτη αυτοκινήτου πρέπει να είναι η ασφαλής κυκλοφορία του οχήματος στους δρόμους. Γι’ αυτό και οι απανταχού μηχανικοί επιμένουν ως προς τη σημασία των λιπαντικών. Στο πλαίσιο της διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας ενός αυτοκινήτου υπάρχουν διάφορα είδη λιπαντικών, που χρησιμοποιούνται: Λάδια φρένων, λάδια μηχανής, γράσσα και λοιπά άλλα υγρά. Κύριος στόχος όλων είναι η αποτροπή της τριβής μεταξύ των κινούμενων μερών.

Για μια σειρά λόγων, όπως η εύρυθμη λειτουργία του οχήματος, η χρήση καλής ποιότητας λιπαντικών είναι ζωτικής σημασίας. Οι ειδικοί επί του θέματος εξηγούν: «Όταν το λιπαντικό χρησιμοποιείται ως προστατευτικό φίλμ μεταξύ σταθερών επιφανειών, στόχο του έχει την προστασία από τη φθορά, την υπερθέρμανση και την τριβή». Γι’ αυτό και η επιλογή του κατάλληλου λιπαντικού μπορεί να μεγιστοποιήσει τον χρόνο ζωής της μηχανής, του κιβωτίου ταχυτήτων και των λοιπών μηχανικών μερών του αυτοκινήτου, γλυτώνοντάς σας χρόνο, χρήμα και εργασία. Όλα αυτά συνεισφέρουν στην αποτελεσματική και αξιόπιστη λειτουργία του οχήματος. Και στο απλό ερώτημα τι χρειάζεται να κάνει κάποιος για να διατηρήσει δυνατή και ισχυρή τη μηχανή του αυτοκινήτου του η απάντηση είναι απλή. Καλά και ποιοτικά λάδια αυτοκινήτου. Χωρίς αυτά μπορεί να σημειωθούν βλάβες ή και να χαλάσει ο κινητήρας.

Όσον αφορά στο τι κάνουν τα καλά και ποιοτικά λάδια αυτοκινήτου, οι απαντήσεις είναι πολλές:

Επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής του κινητήρα

Η φθορά των μηχανικών μερών ενός αυτοκινήτου είναι αναπόφευκτη και μάλιστα μπορεί να συμβεί σε διαφορετική χρονική περίοδο για καθένα από αυτά. Για να έχετε τη λιγότερη δυνατή φθορά και να επιμηκύνεται τη διάρκεια ζωής των κινούμενων μερών η χρήση ποιοτικών λιπαντικών είναι η λύση. Η διασφάλιση, ότι όλα τα κινούμενα μέρη δεν υπερθερμαίνονται και δεν υπάρχει βρωμιά ανάμεσά τους κάνει ουσιαστική διαφορά στα διάφορα μέρη, που απαρτίζουν τον κινητήρα. Ένα αμάξι που περνάει τακτικά έλεγχο και χρησιμοποιεί ανώτερης ποιότητας λάδια, μπορεί να εξασφαλίσει από μερικές χιλιάδες μέχρι και 100,000 επιπλέον χιλιόμετρα ζωής.

Το πρόβλημα ενός κινητήρα, που δε λιπαίνεται επαρκώς είναι, ότι όταν ξεκινήσει ένα κομμάτι να έχει πρόβλημα, αυτό θα δημιουργήσει συστηματικά πρόβλημα και στα υπόλοιπα μέρη του οχήματος. Αυτό συμβαίνει, γιατί ένας κινητήρας είναι σαν ένας μεγάλος ενιαίος οργανισμός, όπου κάθε ένα όργανό του πρέπει να δουλεύει σωστά για να λειτουργεί καλά και ο οργανισμός. Η κατάλληλη λίπανση μπορεί να αποτρέψει τη φθορά του οχήματος.

Γλυτώνουμε Χρήμα

Και το χρήμα στους σύγχρονους καιρούς δεν είναι ένα όφελος, που μπορεί να παραβλέψει κανείς εύκολα. Αν αναζητάτε να κάνετε ένα γενναίο δώρο στον εαυτό σας, τότε τα σωστά λιπαντικά, όπως αυτά της Mobil, είναι η λύση. Με το κατάλληλο λιπαντικό εξασφαλίζετε, ότι το αυτοκίνητό σας θα είναι περισσότερο στον δρόμο και λιγότερο στο συνεργείο του μηχανικού σας για συντήρηση. Χρησιμοποιώντας κακής ποιότητας λάδια αυτοκινήτου στον αντίποδα μπορεί να είναι κοστοβόρο, ιδίως αν προκαλέσει βλάβη για παράδειγμα στη μετάδοση και χρειαστεί αντικατάσταση. Αντίθετα με τη σωστή φροντίδα του οχήματός σας θα αποφύγετε και τις πολλές επισκευές και ακόμα χειρότερα το ενδεχόμενο πώλησης του οχήματός σας. Αν τώρα στην εξίσωση της χρήσης σωστών λιπαντικών μπει και η βελτιστοποιημένη και αποτελεσματική απόδοση, χάρη στην οποία μειώνεται το κόστος των καυσίμων, δε χρειάζονται και πολλά ακόμη επιχειρήματα για να κατανοήσει κανείς την αναγκαιότητα της χρήσης σωστών λιπαντικών, όπως το Mobil 1. Για την υγιή ζωή των οχημάτων μας η κατάλληλη λίπανση είναι αδιαπραγμάτευτη. Συμβουλευτείτε έμπιστους μηχανικούς και τις οδηγίες του κατασκευαστή κι επιλέξτε το ιδανικότερο για το όχημά σας.