«Λουκέτο» στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου

Ένα ξεκάθαρο «όχι» ήταν η απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ προς τον Λευτέρη Αυγενάκη και για τη τιμωρητική διαδικασία του μητρώου!

Στην ψηφοφορία που έγινε υπήρξαν 57 «Ναι», 4 «όχι» -ο Ολυμπιακός και οι ΕΠΣ Πειραιά, Hλείας και Λακωνίας- και τέσσερα λευκά -μεταξύ των οποίων του Βόλου- στην ψηφοφορία για τη διακοπή των ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων. Αποφασίστηκε η παροχή εξουσιοδότησης της εκτελεστικής επιτροπής αν οι συνθήκες αλλάξουν να επαναρχίσουν τα Πρωταθλήματα και ακόμη να υπάρξει αναστολή ιδιότητας μέλους σε όποια ΕΠΣ πάει κόντρα στην απόφαση της Συνέλευσης!

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος πήρε τον λόγο και επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα γίνεται μία Γενική Συνέλευση που δεν θα έπρεπε να υπάρχει, δεν θα έπρεπε να βρισκόμαστε εδώ. Αν δεν είχαμε απολιθώματα της δεκαετίας του ’50, ειδική αθλητική αναγνώριση κι επίσης ονομάζονται άδεια των Περιφερειών για να παίξει ένα ερασιτεχνικό σωματείο ποδόσφαιρο. Αυτά τα απολιθώματα εξακολουθούν να υπάρχουν στην Ελλάδα, δυστυχώς κι αυτό που συνεχίζει να συμβαίνει και παρά την απίστευτη προσπάθεια του πρωθυπουργού να μειώσει τη γραφειοκρατία στη χώρα, είχαμε τέσσερα στάδια: Για να παίξει ένα σωματείο ποδόσφαιρο το ένα είναι η δικαιοσύνη, το δεύτερο είναι η σφραγίδα της νομιμότητας.

Κατά τη δική μου εκτίμηση εκεί έπρεπε να σταματάνε όλα. Ούτε ειδική αθλητική αναγνώριση χρειάζεται, είμαστε σε άλλες εποχές τώρα. Ούτε η Περιφέρεια θα έπρεπε να δίνει άδεια. Δεν μιλάμε για κάτι επικίνδυνο, αντιλαϊκό, αλλά για κάτι που κρατάει τα παιδιά μακριά από άλλους χώρους και τα φέρνει στο γήπεδο.

Έρχεται τώρα η σημερινή κυβέρνηση και προστίθεται ένα πέμπτο στάδιο αδειοδότησης. Θα πρέπει για να μπορέσεις να παίξεις την Κυριακή, να μπεις σε ένα Μητρώο. Μα η ΕΠΟ έχει Μητρώο και η ΕΠΣ έχει. Τι θα μπορούσε λοιπόν να κάνει το υπουργείο; Να πατάει ένα κουμπί και να παίρνει τις πληροφορίες ποιος είναι νόμιμος και μπορεί να παίζει την Κυριακή. Γιατί πρέπει να υπάρχει πέμπτο γραφειοκρατικό στάδιο και να έρχεται ο υπουργός και να λέει “εσύ παίζεις, εσύ δεν παίζεις”. Ποιο είναι το αυτοδιοίκητο της Ομοσπονδίας; Γιατί υπάρχει το άρθρο 12 του Συντάγματος; Για να αποτρέψει σκοτεινές καταστάσεις του παρελθόντος που αναφέρει ότι τα σωματεία έχουν αυτονομία.

Δεν θα έπρεπε να γίνει συνέλευση με τέτοιο θέμα, διότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει το Μητρώο, ούτε η ειδική αθλητική αναγνώριση, ούτε οι άδειες των Περιφερειών λες και ζούμε στο 50′ γιατί φοβόμαστε αυτός τι φρονήματα έχει».

Διαρκής ενημέρωση…

*Ο Παναθηναϊκός τάχθηκε υπέρ της αναστολής των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων λόγω του νόμου Αυγενάκη για το μητρώο.

*Ο Τάκης Μπαλτάκος απέσυρε την πρόταση για τιμωρία της ΕΠΣ Πειραιά (για σεξιστική ανακοίνωση κατά Ελένης Λαμπαδαρίου).

*Πέντε ΠΑΕ (Άρης, Ατρόμητος, ΟΦΗ, Παναιτωλικός, ΠΑΣ Γιάννινα) και μία ΕΠΣ (Αργολίδας) δεν μετέχουν στη σημερινή ΓΣ της ΕΠΟ.

Καταπέλτης ο Μπέος

Ο Αχιλλέας Μπέος μίλησε για το Μητρώο Σωματείων όσο και για άλλα ζητήματα ως εξής: «Δεν πρόκειται ποτέ να στερήσω σε καμία ομάδα και σε κανένα παιδί το γήπεδο. Εγώ εκλέγομαι από τον κόσμο και όχι από τον Αυγενάκη. Είναι πολύ άκομψο ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας να μιλά το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Διότι δεν γνωρίζετε πολλά πράγματα και τις χρόνιες παθογένειες. Για τα πολλά δεινά του επαγγελματικού και του ερασιτεχνικού σας κοιτάω στα μάτια και σας λέω ότι έχετε τεράστια ευθύνη. Είμαι αντίθετος με το Μητρώο και τις διατάξεις του κ. Αυγενάκη. Υπάρχει στην ημερήσια διάταξη η αναστολή; Να ξέρετε πως οι αναστολές και οι αναβολές διογκώνουν το πρόβλημα. Ακόμα και στη ζωή. Δημόσιες σχέσεις κάνετε οι περισσότεροι.

Ξεκίνα το πρωτάθλημα λέω στον πρόεδρο της ΕΠΣ Μαγνησίας. Ποιος Αυγενάκης; Που είναι το αυτοδιοίκητο της FIFA; Πως επιτρέπει να κάνει παρέμβαση ένας περαστικός με κάθε σεβασμό. Γιατί περαστικός είναι. Ο κάθε Υπουργός για τα γούστα του τροποποιεί τους Νόμους. Το ποδόσφαιρο είναι υπόθεση της ΕΠΟ.

Δόθηκαν χρήματα από το Στοίχημα και μπράβο στην Κυβέρνηση για αυτό. Όμως τα εικοσιπέντε εκατομμύρια από τα εξήντα πέντε που δόθηκαν πήγαν στο ποδόσφαιρο. Καμία αναστολή δεν πρέπει να δώσετε. Ξεκινήστε τα Πρωταθλήματα. Τι θα γεμίσουν οι φυλακές; Τι κάνατε κάποιο αδίκημα; Δεν είστε εδώ για να κάνετε συναλλαγές. Πάρτε αποφάσεις».

Μπενέα: Ο Αυγενάκης ένωσε όλες τις ΕΠΣΜ εναντίον του
Η Μαίρη Μπενέα παρακολουθεί τις εργασίες της έκτακτης γενικής συνέλευσης και είπε στο Metropolis 95.5: «Ο κ.Αυγενάκης κατάφερε κάτι εξαιρετικό. Ένωσε όλες τις ΕΠΣΜ εναντίον του. Είναι όλοι πυρ και μανία μαζί του. Θα τραβήξει σε μάκρος όπως φαίνεται η συνέλευση».

Προσφυγή στο συμβούλιο επικρατείας

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Δωδεκανήσου Παναγιώτης Διακοφώτης κατά τη διάρκεια της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ ανέφερε ότι τέσσερα σωματεία έχουν προσφύγει στο συμβούλιο επικρατείας γιατί ο νόμος Αυγενάκη έχει αντισυνταγματικές διατάξεις και η εκδίκαση θα γίνει τον Νοέμβριο. Πρόσθετη παρέμβαση θα κάνει η ΕΠΟ.

ΠΗΓΗ: metrosport.gr