Μεταξοτυπίες: Ευκαιρία εξοικείωσης των παιδιών με την τέχνη
Εάν ψάχνει κανείς για τρόπους να ομορφύνει τον κόσμο, τότε θα πρέπει να τον γεμίσει με έργα τέχνης, σκοπό τον οποίο οι μεταξοτυπίες υπηρετούν απαρέγκλιτα. Έρεισμα της προηγούμενης διατύπωσης δεν είναι τα χρώματα, τα σχήματα ή τα υλικά. Ούτε προτάσσουμε τη σημασία ενός βαθύτερου μηνύματος, κοινωνοί του οποίου γίνονται δημιουργός και κοινό. Μιλάμε για τον πυλώνα του μέλλοντος: Τα παιδιά. Αν αναθρέψουμε τα παιδιά, από όποια θέση κι αν τα συναναστρεφόμαστε, ώστε να γίνουν συγκροτημένοι ενήλικες και σωστοί άνθρωποι, δημιουργούμε ένα πιο όμορφο μέλλον.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι γονείς ενημερώνονται για τις σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους. Όποιον κι αν ακολυθεί κανείς- ή ακόμη καλύτερα αν εμπνέεται από συνδυασμό μεθόδων- η σημασία της τέχνης εξυψώνεται στη σύγχρονη εποχή. Άλλωστε πρόκειται αν μη τι άλλο για τον πιο απλό τρόπο, να δείξουμε στα παιδιά να εκφράζονται, να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και να εκτονώνονται.
Αυτός είναι και ο λόγος, που κατά κόρον οι παιδοψυχολόγοι, προτείνουν στους γονείς την επίσκεψη των παιδιών σε βιωματικά εργαστήρια με θέμα την τέχνη. Σε αυτή την προτροπή συνηγορούν και πολλές επιστημονικές έρυνες, που τεκμηριώνουν κι επαληθεύουν τη θετική επίδραση των τεχνών στον οργανισμό. Συγκεκριμένα σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Westminster βρέθηκαν μειωμένα τα επίπεδα της κορτιζόλης (γνωστής ως ορμόνη του άγχους) σε συμμετέχοντες μετά από λίγη ώρα ενασχόλησης με την τέχνη. Επομένως προς αυτή την κατεύθυνση οι μεταξοτυπίες επιδρούν θετικά διασπίρωντας παντού την τέχνη.
Τα χαρακτικά καθιστούν προσβάσιμη την τέχνη
Επικουρικά προς την αύξηση των θετκών συναισθημάτων μπορούν να λειτουργήσουν τα χαρακτικά. Ο λόγος είναι, ότι μέσω αυτών όλοι μπορούν να έχουν ένα έργο τέχνης κάποιου σπουδαίου καλλιτέχνη. Επωφελείται όμως και κάποιος που δεν καταλαβαίνει την τέχνη; Σαφώς είναι η εργαστηριακά αποδεδειγμένη απάντηση. Ο Επίκουρος Καθηγητής Ψυχολογίας στο ομόνυμο τμήμα του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Oshin Vartanian, συγκέντρωσε τα συμπεράσματα 15 ερευνών. Από αυτές προέκυψε, ότι κατά την ενασχόληση με την τέχνη ενεργοποιούνται συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τα θετικά συναισθήματα και την ευχαρίστηση. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση, που δεν κατανοεί πλήρως το νόημα ενός έργου.
Θετική επίδραση των μουσικών οργάνων στη μνήμη
Για να επανέλθουμε όμως στα παιδιά, δεν είναι μόνο η ζωγραφική και τα χαρακτικά, που έχουνθετική επιρροή στον οργανισμό των παιδιών. Μελέτες που έχουν γίνει σε μουσικούς με μαγνητική τομογραφία αποδεικνύουν τη σημασία της μουσικής στην προφορική μνήμη. Συγκεκριμένα ο κροταφικός λοβός, υπεύθυνος για την εν λόγω μνήμη, είναι μεγαλύτερος στους μουσικούς απ’ ότι σε άλλους ανθρώπους. Από αυτά τα ευρήματα ορμώμενοι οι ειδικοί προτρέπουν τους γονείς να ενθαρρύνουν την ενασχόληση των παιδιών με κάποιο όργανο. Δεν έχει σημασία ποιο, καθώς η διαδικασία της εκμάθησης είναι αυτή, που βελτιώνει τη μνήμη.
Μεταξοτυπίες Φασιανού: Αναγνωρίσιμες και από παιδιά
Εάν κάποιος ήθελε επιλέξει να αποκτήσει ένα αντίτυπο έργου τέχνης, αυτό κάλλιστα θα μπορούσε να είναι οι μεταξοτυπίες Φασιανού. Η εν λόγω προτροπή δεν αφορά τόσο την απειρία του αμύητου ακόμη στον χώρο της τέχνης φιλόμουσου, αλλά τη δεξιοτεχνία του ίδιου του καλλιτέχνη σε αυτόν τον κλάδο. Την ίδια στιγμή στα σχολικά βιβλία για γενιές ολόκληρες υπήρχαν εικόνες του Φασιανού καθιστώντας τον αναγνωρίσιμο και από μικρά παιδιά (στη χώρα μας τουλάχιστον). Ο Αλέκος Φασιανός, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες καλλιτέχνες, δεν ήταν δούλος των υλικών, όπως έλεγε. Κάθε υλικό, έπρεπε να κατακτηθεί για να μετατραπεί σε μέσο της δημιουργίας του. Το 1960 βρέθηκε με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης στο Παρίσι για να σπυδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών λιθογραφία. Αυτό που τον συνεπήρε ήταν η αναπαραγωγή της εικόνας σε πολλά αντίτυπα. Δεν έμεινε όμως μόνο στη λιθογραφία. Γνώρισε κι εξοικειώθηκε και με την τεχνική της μεταξοτυπίας.
Κάπως έτσι το φιλότεχνο κοινό μπορεί να θαυμάζει σπουδαία έργα του με την επιμέλεια και την υπογραφή του ιδίου. Στις μεταξοτυπίες Φασιανού, όπως και σε κάθε μεταξοτυπία, για να είναι βέβαιος κάποιος για τη γνησιότητα πρέπει να ελέγξει συγκεκριμένα στοιχεία.
Sianti Gallery: Ενισχύστε θετικά συναισθήματα φυσικά ή online
Προκειμένου να ελέγξετε την αυθεντικότητα ενός αντιτύπου, πρέπει να εντοπίσετε ένα κλάσμα, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της sianti gallery. Αρχικά κάτω δεξιά στο έργο πρέπει να υπάρχει ένα κλάσμα. Αριθμητής είναι ο αύξων αριθμός του αντιτύπου και παρονομαστής το τιράζ. Αν για παράδειγμα έχουν τυπωθεί 10 έργα, τότε η αρίθμηση θα είναι 1/10, 2/10 κ.ο.κ. Στην κάτω αριστερή μεριά του έργου πρέπει να είναι η υπογραφή του καλλιτέχνη. Τέλος στο κέντρο κάτω από το θέμα εμφανίζεται- όχι πάντα απαραιτήτως- ο τίτλος. Ταυτόχρονα στην εν λόγω μελέτη μπορεί κανείς να πληροφορηθεί την ιστορία της χαρακτικής, αλλά και τα είδη της, όπως ξυλογραφία, χαλκογραφία, λιθογραφία και μεταξοτυπία.
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί επιμένουν. Βρείτε χρόνο για την τέχνη! Μπορείτε να περάσετε χρόνο περιηγούμενοι στην ιστοσελίδα μιας γκαλερί είτε να επισκεφθείτε τη sianti gallery από κοντά. Άλλωστε σύμφωνα και με την προαναφερθείσα μελέτη του Westminster 35 λεπτά περιήγησης σε μια γκαλερί αρκούν για να μειώσετε τη μάστιγα της εποχής μας: Το άγχος. Ποιος άλλωστε δεν αποζητά λίγο ποιοτικό χρόνο για τον εαυτό του στη σύγχρονη εποχή;