Αστραφτερό πάτωμα: Πως χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες τη σφουγγαρίστρα

Αστραφτερό πάτωμα: Πως χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες τη σφουγγαρίστρα

 

Αν λέγαμε σε μια νοικοκυρά πριν κάποια χρόνια, ότι υπάρχει ολόκληρη αρθρογραφία σχετικά με τη σφουγγαρίστρα και τον σωστό τρόπο σφουγγαρίσματος, σίγουρα θα γελούσε. Το ίδιο κι αν της λέγαμε, ότι η σιδερώστρα κάνει τη διαφορά στο σιδέρωμα. Κι όμως σήμερα υπάρχουν άπειρα κείμενα στο διαδίκτυο αναφορικά με τον σωστό τρόπο και τον κατάλληλο εξοπλισμό σφουγγαρίσματος. Αντίθετα με ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση στους περισσότερους καθαριστές το περισσότερο σαπούνι, δεν είναι η απάντηση στο πως να σφουγγαρουμε ιδανικά το πάτωμα. Το μόνο που καταφέρνει το επιπρόσθετο σαπούνι είναι να τραβά βρωμιά και έλαια από το πάτωμα χάρη στις επιφανειοδραστικές ουσίες. Αυτά επιπλέουν στο νερό σφουγγαρίσματος, καθώς στύβει η νοικοκυρά τη σφουγγαρίστρα. Έτσι όλο το νερό γεμίζει με τη βρωμιά, που η σφουγγαρίστρα απομάκρυνε από το πάτωμα, ακριβώς εξαιτίας των προαναφερθεισών ουσιών.

Η κατάλληλη σφουγγαρίστρα για αστραφτερό πάτωμα

Σύντομα λόγω της σύστασης του καθαριστικού οι λεκέδες του πατώματος μεταφέρονται αντίστοιχα και στη σφουγγαρίστρα, εκτός και αν έχουν προηγηθεί άλλα βήματα για τον ουσιαστικό καθαρισμό του πατώματος.

1)Σφουγγαρίστε σωστά

Βρέξτε και στραγγίξτε τον κύλινδρο στον νιπτήρα. Στη συνέχεια βάλτε το καθαριστικό σας σε ένα απλικατέρ, το οποίο περιέχει νερό. Η αναλογία νερού- καθαριστικού θα είναι αντίστοιχη με αυτή που περιγράφεται στη συσκευασία του καθαριστικού. Στη συνέχεια ψεκάστε το πάτωμα με το διάλυμα του καθαριστικού και σφουγγαρίστε με τον κύλινδρο σε έκταση 3×3. Όταν τελειώνετε με  κάθε τομέα σφουγγαρίσματος σηκώστε τη σφουγγαρίστρα για να ελέγξετε, αν είναι καθαρή. Ξεπλύνετε τον κύλινδρο σφουγγαρίσματος 2-4 φορές ανά πάτωμα, που σφουγγαρίσατε.

2)Καθαρίστε το σύστημα σφουγγαρίσματος ευκολότερα

Η λύση για τον εύκολο καθαρισμό είναι να χρησιμοποιήσετε το κατάλληλο σύστημα σφουγγαρίσματος. Αυτό σημαίνει, ότι χάρη στον ειδικό κουβά ο κύλινδρος καθαρισμού περιστρέφεται απομακρύνοντας λεκέδες. Ταυτόχρονα το στύψιμο δεν είναι το ίδιο απαιτητική διαδικασία, όπως με την κλασική σφουγγαρίστρα, καθώς γίνεται με το ειδικό σύστημα στο κοντάρι.

3)Το τεστ της χαρτοπετσέτας

Επιβεβαιώστε την αποτελεσματικότητα του σφουγγαρίσματος με το τεστ της χαρτοπετσέτας. Πάρτε μια χαρτοπετσέτα ή μια ανοιχτόχρωμη πετσέτα από μικροΐνες. Σκουπίστε με αυτή κατά τόπους το πάτωμα καθώς σφουγγαρίζετε. Εάν έχει μαύρο χρώμα, πρέπει να ξαναπιάσετε δουλειά. Εάν έχει ένα απαλό γκρι χρώμα, μπορείτε να ησυχάσετε. Το σύστημα σφουγγαρίσματος έκανε τη δουλειά του!

Τέλος όσον αφορά στην ιδανική σφουγγαρίστρα, αυτή αποτελείται από πανί μικροϊνών. Οι μικροίνες έκαναν την επανάσταση στην καθαριότητα τα τελευταία χρόνια, καθώς μαγνητίζουν τις βρωμιές αφήνοντας πεντακάθαρες τις επιφάνειες, από τις οποίες περνούν. Πριν φτάσετε βέβαια στο σημείο να τις χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να τις πλένετε στο πλυντήριο μετά από κάθε χρήση. Τέλος αφήστε τις στην απλώστρα να στεγνώσουν επαρκώς, ώστε να μη δημιουργηθεί μούχλα από υγρασία που μπορεί να συγκράτησε.