Καθιστικό vs σαλόνι: Διαφορές και διαρρύθμιση

 

Καθιστικό vs σαλόνι: Διαφορές και διαρρύθμιση

 

Καθημερινά μιλάμε για το καθιστικό και το σαλόνι χωρίς να γνωρίζουμε, ότι αποτελούν δύο διαφορετικά δωμάτια, με διαφορετικά έπιπλα, όπως τα τραπέζια σαλονιού, γωνιακοί καναπέδες, καρέκλες, πολυθρόνες και τα λοιπά έπιπλα. Μάλιστα και στο εξωτερικό υφίσταται ο εν λόγω διαχωρισμός των δωματίων, με το living room να είναι το σαλόνι και ως family room ορίζεται το καθιστικό. Μάλιστα υπάρχει αναφορά στο τελευταίο ήδη από το 1944 σε Αμερικανικό περιοδικό. Σήμερα όμως υπάρχει μια βασική διαφορά ανάμεσα στους δύο τύπους δωματίων και αυτή η διαφορά είστε εσείς! Είναι απόφαση ενοίκους ενός σπιτιού το πως θα χρησιμοποιήσει τον χώρο του. Ας τα δούμε όμως και πιο διεξοδικά, καθώς είναι διαφορετικές και οι απαιτήσεις για τη διαρρύθμιση και φροντίδα καθενός εκ των δύο.

Καθιστικό και Σαλόνι: Οι διαφορές

Πρώτα από όλα ας δούμε ποιες είναι οι διαφορές των δύο δωματίων. Υπάρχει λόγος για τον οποίο τα δύο δωμάτια έχουν διαφορετικό όνομα και αυτός έχει να κάνει με τη χρήση τους. Το καθιστικό είναι το δωμάτιο, που φοράτε τις πιτζάμες σας και χαλαρώνετε. Σε αυτό το δωμάτιο έχετε την τηλεόραση και λοιπές τέτοιες συσκευές. Επίσης αυτό είναι το δωμάτιο, που μαζεύεστε για χαλαρές συζητήσεις με φίλους ή για βραδιές ταινίας με τα παιδιά. Το σαλόνι από την άλλη πλευρά είναι το πιο επίσημο δωμάτιο. Σκεφτείτε το σαν ένα χώρο υποδοχής, όπου δέχεστε τους γείτονες ή κάνετε τα cocktail party σας.

Οι καρέκλες στο σαλόνι

Όπως προαναφέρθηκε κάθε δωμάτιο έχει το δικό του στυλ, οπότε οι καρέκλες που τοποθετούνται στο σαλόνι υπάγονται σε πιο επίσημο στυλ. Μπορεί να αποτελούνται από κάποιο μασίφ ξύλο και πολυτελές βελούδο. Γενικότερα ο χώρος αποπνέει αέρα λιγότερο κατοικημένου δωματίου, όπου όλα είναι στη θέση τους και οι γραμμές είναι καθαρές και λιτές. Είναι, όπως λένε και οι διακοσμητές, τα δωμάτια στα οποία δεν σας επιτρέπεται η είσοδος, όταν ήσασταν παιδιά. 

Το σαλόνι και το καθιστικό διαχωρίζονται από ένα τρίτο δωμάτιο, το οποίο παρεμβάλλεται. Αυτό συνήθως είναι είτε η κουζίνα είτε η τραπεζαρία. Συνήθως το σαλόνι βρίσκεται στο μπροστά μέρος του σπιτιού και δίπλα από την τραπεζαρία, καθώς η χρήση του ενός δωματίου συμπληρώνει αυτή του άλλου, ιδίως όταν έχετε κάποιο πάρτι ή γιορτή. Η τοποθέτηση του σαλονιού μπροστά είναι στρατηγικής σημασίας. Το εν λόγω δωμάτιο σχεδιάστηκε για να επιδεικνύει, ότι καλύτερο έχει να αναδείξει το σπίτι με τον πιο αρμόζοντα τρόπο. Επίσης αυτό το δωμάτιο είναι πιο μεγάλο, καθώς περιέχει πιο πολλά έπιπλα: η ζώνη όπου αποτελείται από τα καθίσματα, το πιάνο, ο μπουφές, η πολυθρόνα. Στο συγκεκριμένο δωμάτιο οι ιδιοκτήτες μπορούν να αυτοσχεδιάσουν διακοσμώντας το, σαν τα αντίστοιχα των περιοδικών χωρίς να σκέφτονται πρακτικούς περιορισμούς.

Οι γωνιακοί καναπέδες στο καθιστικό

Εάν υπάρχει κάτι με το οποίο οι γωνιακοί καναπέδες είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι, αυτό είναι η χαλάρωση και οι συγκεντρώσεις πολλών φίλων και οικείων. Αυτό είναι και το νόημα της ύπαρξης του καθιστικού. Γι’ αυτόν τον λόγο το συγκεκριμένο δωμάτιο εντοπίζεται στο πιο πίσω μέρος του σπιτιού, κοντά στην κουζίνα. Άλλωστε στο καθιστικό το ελαφρύ φαγητό επιτρέπεται και γειτνιάζοντας με την κουζίνα ο σκοπός επιτυγχάνεται.

Εκτός αυτών το καθιστικό είναι ο προσωπικός χώρος των μελών της οικογένειας, που χρησιμοποιείται για τις καθημερινές ανάγκες τους. Συνήθως αυτές βρίσκονται στο πίσω μέρος του σπιτιού και λειτουργούν ως η ζώνη άνεσης. Ως προς το στυλ της διακόσμησης εδώ λεπτομέρειες, όπως η πρακτικότητα είναι καίριας σημασίας. Υφάσματα σκούρα και αλέκιαστα είναι απαραίτητα, αφού πρόκειται για δωμάτιο υψηλής κίνησης. Τα ζωηρά χρώματα ταιριάζουν με τον σκοπό, που το δωμάτιο εξυπηρετεί. Μικροέπιπλα και βοηθητικά έπιπλα, που διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους είναι επίσης χρήσιμα για να συμμαζεύετε εύκολα τα αντικείμενα και συσκευές του δωματίου πχ κουβέρτες, τηλεχειριστήρια κλπ. Την ίδια στιγμή παρατηρούνται και διαφορές στην αρχιτεκτονική των δύο δωματίων, αν και οι κανόνες αλλάζουν με την πάροδο των χρόνων.

Η σύμμειξη των ορίων μεταξύ των δύο δωματίων

Στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια τα δύο δωμάτια σημαίνουν το ίδιο και το αυτό. Στο εξωτερικό και ανά περίπτωση η χρήση τους διαφοροποιείται. Με τη σύγχρονη τάση για ενιαίους χώρους τα όρια στη χρήση των δωματίων δεν είναι πια διακριτά. Αντίστοιχα και σε περιοχές πυκνοκατοικημένες, όπου ο χώρος είναι ζητούμενο, σε πολλά σπίτια υπάρχει ένα δωμάτιο, που εξυπηρετεί και τις δύο χρήσεις: Χαλάρωση με φίλους και διοργάνωση πάρτι και γιορτών. 

Οι πολυθρόνες σε ένα σύγχρονο καθιστικό

Όταν υπάρχει ήδη ένα καθιστικό κι ένα σαλόνι, στο δεύτερο οι πολυθρόνες δεν είναι απαραίτητο να είναι βαριά και ογκώδη έπιπλα. Αρκετοί χρησιμοποιούν το εν λόγω δωμάτιο και πάλι για χαλαρές συγκεντρώσεις με φίλους, οπότε ‘σπάνε’ το επίσημο του πράγματος με έπιπλα σε πιο casual στυλ. Άλλοι πάλι επιλέγουν να μετατρέψουν τον δεύτερο χώρο σε γραφείο, σε δωμάτιο παιχνιδιών για τα παιδιά ή σε δωμάτιο οικιακών εργασιών (πχ αποθήκη, σιδερωτήριο κ.α.). 

Πραγματικά στη σύγχρονη εποχή ο μόνος που καθορίζει τη χρήση κάθε δωματίου είναι οι ένοικοί του και οι ανάγκες που έχουν. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να υποδέχεστε κόσμο και στα δύο δωμάτια, να περνάτε στιγμές ξεκούρασης ή να γιορτάζετε κάποια ιδιαίτερη περίσταση.