4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο από τη Χορωδία Τρίπολης

Η ιστορική Τρίπολη έζησε ένα ακόμα μουσικό Σαββατοκύριακο με το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ αφιέρωμα στον πολυτάλαντο Νίκο Γκάτσο, έναν εκ των σημαντικότερων ανθρώπων του πνεύματος στη χώρα μας κατά τον 20ο αιώνα. Ο γεννημένος στην Ασέα Αρκαδίας δημιουργός αποτέλεσε, αναμφιβόλως, έναν από τους κομβικότερους εκπροσώπους του νεοελληνικού τραγουδιστικού ποιητικού στίχου χαρίζοντας εκατοντάδες τραγούδια στη μουσική μας.

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, υπό την αιγίδα της Χορωδίας Τρίπολης και αρωγό τον Δήμο Τρίπολης, με συμμετοχή της Μικτής Πολυφωνικής Χορωδίας «Μελωδοί» του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλυφάδας «Ο Προφήτης Ηλίας» υπό τη διεύθυνση του χοράρχη και ερμηνευτή Σωτήρη Δογάνη.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Γιάννης Σάσσαλος, εκ μέρους της χορωδίας Τρίπολης, μιλώντας για τον Νίκο Γκάτσο και προϊδεάζοντας για τη μουσική πανδαισία που ακολούθησε. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η ποιήτρια και συγγραφέας Άννα Μπιθικώτση, κόρη του κορυφαίου ερμηνευτή Γρηγόρη Μπιθικώτση. Η κ. Μπιθικώτση μίλησε σύντομα, εύστοχα και περιεκτικά με μεστά λόγια για το έργο του σπουδαίου ποιητή αναφέροντας και σημεία από την προσωπική της σχέση μαζί του όπως για το «δάκρυ του Θεού» με το οποίο χαρακτήρισε ο δημιουργός τη βροχή που έμπαινε μέσα στο φτωχικό πατρικό σπίτι της στην οδό Μυκηνών στο Περιστέρι όταν ο Γκάτσος είχε επισκεφθεί τον βάρδο της Ρωμιοσύνης Γρηγόρη Μπιθικώτση. Επίσης, προβλήθηκε ένα βίντεο-αφιέρωμα στο τιμώμενο πρόσωπο υπό την επιμέλεια του Κώστα Νικολόπουλου. Σε αυτό παρουσιάστηκαν λόγια των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Νάνας Μούσχουρη και Μαρίας Φαραντούρη στο οποίο εξέφραζαν τον θαυμασμό τους και τον σεβασμό τους για τον Νίκο Γκάτσο.

Εν συνεχεία ξεκίνησε το μουσικό πρόγραμμα με δεκαέξι τραγούδια που παρουσίασε ο Σωτήρης Δογάνης με τη χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου Γλυφάδας και με τη βοήθεια της Κατερίνας Μεγάλου, που μας χάρισε δείγματα του ταλέντου της είτε ως πιανίστα είτε ως σοπράνο. Όσον αφορά τα τραγούδια ήταν ένα εξαιρετικό δείγμα του απύθμενου πλούτου της ελληνικής μουσικής με στίχους του Νίκου Γκάτσου καθώς και άλλων ποιητών-στιχουργών. Αναλυτικότερα παρουσιάστηκαν τα τραγούδια:

  • «Με το λύχνο του άστρου» και «Της Αγάπης αίματα» από το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη

  • «Το πέλαγο είναι βαθύ» σε στίχους και μουσική Μάνου Χατζιδάκι

  • «Δοξαστικό» από «Το Τραγούδι του νεκρού αδελφού» σε στίχους και μουσική Μίκη Θεοδωράκη

  • «Την Ρωμιοσύνη μην την κλαις» από «τα Δεκαοκτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και μουσική Μίκη Θεοδωράκη

Επίσης, ακούστηκαν ωραιότατα τραγούδια σε στίχους Νίκου Γκάτσου όπως: «Μια Παναγιά», «Έλα πάρε μου τη λύπη», «Ο εφιάλτης της Περσεφόνης», «Αθανασία», «Τα καλοτάξιδα πουλιά», «Ήταν του Μάη πρόσωπο», «Φιλντισένιο καραβάκι», «Για σένα την αγάπη μου», «Λιανοτράγουδα», «Κάνε το δάκρυ σου χαρά» σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι καθώς και το «Γεια σου χαρά σου Βενετιά» του Σταύρου Ξαρχάκου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σωτήρης Δογάνης και η Κατερίνα Μεγάλου απέδωσαν με πολύ όμορφο τρόπο ορισμένα από τα τραγούδια της βραδιάς

Γενικώς ήταν μια υπέροχη εκδήλωση με καταπληκτική μουσική, την οποία λάμπρυναν ακόμα περισσότερο με τις φωνές τους οι σολίστ και οι χορωδοί ενώ η Άννα Μπιθικώτση παρουσίασε λίαν επιτυχημένα το έργο της κολοσσιαίας αυτής μορφής των ελληνικών γραμμάτων.

Εμείς δεν έχουμε παρά να συγχαρούμε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και να τους ευχαριστήσουμε για την εξαιρετική βραδιά, μοναδικό αρνητικό σημείο της οποίας ήταν η υπερβολικά μειωμένη προσέλευση του κόσμου.

Δημήτρης Κονιδάρης