Ταξίδι στις Κυκλάδες για πεζοπορία!

Ταξίδι στις Κυκλάδες για πεζοπορία!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να μπει κανείς στο καράβι Πειραιάς Μήλος, κανένας εκ των οποίων μέχρι πρότινος δεν περιελάμβανε την πεζοπορία. Μάλιστα ακόμη και στους ίδιους του κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας αν μιλήσει κανείς για πεζοπορία, θα σκεφτούν τα βουνά. Τα νησιά είναι στη συνείδηση των περισσότερων συνυφασμένα με τις όμορφες παραλίες και τα καταγάλανα νερά. Εν μέρει όμως αν το καλοσκεφτεί κανείς, αυτές ακριβώς οι αμμουδιές είναι κίνητρο για να εντάξει κάποιος την πεζοπορία στο πρόγραμμα των διακοπών του.

Η ηφαιστειακή ομορφιά της Μήλου μέσα από την πεζοπορία

Η Μήλος είναι ένα εκπληκτικό νησί, που χαρακτηρίζεται από τους βραχώδεις σχηματισμούς, όπως τα ηφαίστεια και το αλάτι τους σμίλεψαν κατά τη διάρκεια των αιώνων. Ιστορία και φύση σε κοινή πορεία εσωκλείονται στην Αιγαιοπελαγίτικη κουλτούρα της φιλοξενίας και της οικειότητας. Σε γενικές γραμμές η Μήλος δεν αριθμεί το ίδιο πολλά μονοπάτια, όπως άλλα νησιά των Κυκλάδων. Ωστόσο το ηφαιστειακό τοπίο και οι άγριοι βράχοι συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό, που κόβει την ανάσα. 

Αυτό αξίζει να εξερευνήσει κανείς, όταν επισκέπτεται το Κλέφτικο. Πρόκειται για μια διαδρομή- πρόκληση έκτασης 4,67 χλμ, διάρκειας περίπου 40 λεπτών. Δεν έχει σκιά και θα χρειαστείτε νερό, τροφή και τον αναπνευστήρα σας για πολλές βουτιές. Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι η διαδρομή για την παραλία Σαρακήνικο προς το χωριό Μανδρακιά. Ένα σεληνιακό τοπίο που οδηγεί σε 4.2 χλμ σε ένα γραφικό, Κυκλαδίτικο χωριό.

Πειραιάς Σίφνος: Εξαιρετικά σηματοδοτημένα μονοπάτια 

Οι περισσότεροι παίρνουν το πλοίο Πειραιάς Σίφνος για να κάνουν ένα ταξίδι στη γεύση. Άλλωστε είναι και η πατρίδα του εθνικού μας μάγειρα, Νίκου Τσελεμεντέ. Παρόλα αυτά το νησί διαθέτει ένα εξαιρετικά σηματοδοτημένο δίκτυο μονοπατιών. Αυτό είναι αρκετό κίνητρο για να ωθήσει κάποιον να εξερευνήσει και να γνωρίσει πραγματικά το νησί σπιθαμή προς σπιθαμή. 

Τα περισσότερα από τα μονοπάτια του νησιού είναι ευκολοδιάβατα και προσφέρουν στον ταξιδιώτη την ευκαιρία να ανακαλύψει τον φυσικό πλούτο του νησιού. Είναι άλλωστε κοινή πρακτική των επισκεπτών της Σίφνου να ξεκινούν από το σημείο της διαμονής τους και να πηγαίνουν περπατώντας στην παραλία ή να πηγαίνουν τη μία παραλία στην άλλη περπατώντας. 

Από την πρώτη στιγμή, που ο ταξιδιώτης θα βρεθεί στη Σίφνο, εισπράττει το φιλόξενο πνεύμα των ντόπιων. Η πεζοπορία λοιπόν είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσει κανείς τη νοοτροπία των κατοίκων, αλλά και το πλούσιο ιστορικό και πολιτισμικό υπόβαθρο του νησιού. Κάποια από τα πιο συνηθισμένα μονοπάτια, που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει στο νησί είναι: 

  • Κάστρο- Φάρος- Χρυσοπηγή, 
  • Απολλωνία- Βαθύ, 
  • Αρτεμώνας- Άγ. Σώστης, 
  • Απολλωνία- Κάτω Πετάλι- Μονή της Βρύσης- Πλατύς Γιαλός

Όμοργα μονοπάτια, γραφικά σκηνικά ιδανικά για γρήγορο περπάτημα ή ελαφρύ τρέξιμο, πανοραμική θέα στο Αιγαίο συνθέτουν το σκηνικό, που θα σαγηνεύσει τον διαβάτη.

Πειραιάς Σέριφος: Στα χνάρια των μεταλλωρύχων

Δεν είναι λίγοι εκείνοι μάλιστα, που μπαίνουν στο πλοίο Πειραιάς Σέριφος για να ακολουθήσουν το δημοφιλές μονοπάτι των ορυχείων. Άλλωστε η Σέριφος φημίζονταν κατά την αρχαιότητα για τα μεταλλεία της. Ξεκινώντας από το Μεγάλο Λιβάδι, το εκπληκτικό μονοπάτι κατά μήκος της θάλασσας περνά δίπλα από μισογκρεμισμένες γέφυρες, νεοκλασικά ερείπια και σπηλιές. Δε συνιστάται να μπει κανείς στις σπηλιές χωρίς οδηγούς, καθώς είναι επικίνδυνο να χαθεί και δεν έχει πινακίδες εξόδου.

Στο νησί υπάρχει ένα δίκτυο 80 χλμ σηματοδοτημένων και μη μονοπατιών. Τα περισσότερα είναι ευκολοδιάβατα και καταλήγουν σε μια παραλία, που προσκαλεί τον επισκέπτη να βουτήξει. Εκτός όμως από τα μονοπάτια στα ορυχεία, το νησί έχει πολλά εγκαταλελειμμένα ορεινά χωριά, που μπορεί να περιδιαβεί κανείς θαυμάζοντας την υπέροχη θέα. 

Για όποιον επιλέξει τη Σέριφο για πεζοπορία, ο Θρόνος του Πολύφημου είναι ένα σημείο, που δεν πρέπει να προσπεράσει. Ένα ορθογώνιο κτίσμα από σχιστόλιθο, που προσφέρει ατέλειωτη πανοραμική θέα στο Αιγαίο. 

Ορισμένα από τα ενδιαφέροντα μονοπάτια, που αξίζει να ακολουθήσει κανείς στη Σέριφο είναι:

  • Λιβάδι- Χώρα,
  • Χώρα – Καλλίτσος,
  • Γύφτικα- Βάρσαμος- Παναγιά,
  • Πύργος- Γαλανή- Συκαμιά

Όλο το νησί αποτελείται από μονοπάτια, που προσφέρουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να το γνωρίσει πραγματικά. Σε αρκετές περιπτώσεις η πεζοπορία είναι ο μοναδικός τρόπος να προσεγγίσουν οι λάτρεις της περιπέτειας τους απομονωμένους κολπίσκους. Εκεί επιβάλλεται μια στάση για βουτιά σε κρυστάλλινα νερά.

Πειραιάς Σαντορίνη: Σαγηνευτικά τοπία, μοναδικό ηλιοβασίλεμα

Αδιαμφισβήτητα κίνητρο όποιου ακολουθήσει το δρομολόγιο Πειραιάς Σαντορίνη λαχταρά να ατενίσει ένα ηλιοβασίλεμα, που κόβει την ανάσα. Παρόλα αυτά και το νησί αυτό διαθέτει ένα από τα πιο  γραφικά μονοπάτια, εκείνο που συνδέει τη Θήρα με την Οία. Αν σας συνεπαίρνει η όμορφη θέα, τότε η πεζοπορία στην Καλντέρα θα σας ενθουσιάσει. Είναι ένα εύκολο μονοπάτι, όμως δεν υπάρχει σκιά πουθενά, οπότε προτείνεται να το περπατήσετε είτε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. 

Το μονοπάτι συνεχίζεται, ώσπου σας οδηγεί στα μικρά πλακόστρωτα στενά στο Ημεροβίγλι, αλλά αν αγαπάτε την περιπέτεια μπορείτε να κάνετε μια παράκαμψη προς τον βράχο Σκάρο. Αυτό είναι ίσως και το πιο απαιτητικό κομμάτι της διαδρομής, καθώς είναι απότομο με αρκετά σκαλιά. Παρόλα αυτά η θέα θα σας συνεπάρει.

Πλέον τα ταξίδια έχουν αποκτήσει διαφορετικό νόημα στη ζωή των απανταχού ταξιδιωτών- εξερευνητών. Οι προτεραιότητες όλων τα τελευταία χρόνια αλλάζουν και ο σκοπός ενός ταξιδιού δεν είναι απλώς τα μπάνια στη θάλασσα και το φαγητό. Σκοπός και της μικρότερης ακόμη εξόρμησης είναι η εξερεύνηση, η ανακάλυψη του τόπου που επισκέπτεται κανείς. Γι’ αυτό και ο θεματικός τουρισμός αποκτά όλο και περισσότερους φίλους.