Καθαρίστε όλο το σπίτι σε 1 ώρα

Σφουγγαρίστρα και καθαριότητα
Σφουγγαρίστρα και καθαριότητα

Καθαρίστε όλο το σπίτι σε 1 ώρα

 

Το καλοκαίρι ή στις περιόδους των γιορτών οι επισκέψεις σε φίλους και γνωστούς είναι συνηθισμένες. Τι κάνουμε όμως, όταν μας αιφνιδιάζουν; Σύνεργα όπως η σιδερώστρα, θα πρέπει να παραχωρίσουν τη θέση τους σε άλλα, όπως η σφουγγαρίστρα και ο ατμοκαθαριστής, που έχουν τον πρώτο λόγο. Προτού μας πιάσει ο γνωστός πανικός «δεν προλαβαίνω, τι θα πρωτοκάνω;» παίρνουμε μια βαθιά ανάσα και θέτουμε προτεραιότητες.

Οι καλεσμένοι μας έρχονται για λίγες ώρες ή για μέρες; Με βάση αυτή την απάντηση θα δούμε ποια δωμάτια προέχουν και ποιες εργασίες αντίστοιχα. Άλλωστε συνήθως όταν κάποιος έρχεται να μείνει για μέρες δεν ειδοποιεί τελευταία στιγμή. Επομένως λογικά θα έχουμε τον χρόνο να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Παρακάτω θα δούμε μερικά βήματα, που θα μας βοηθήσουν.

  1. Εν αρχή ην… το καθημερινό συμμάζεμα

Αυτό είναι και το κλειδί για ένα καθαρό σπίτι. Προφανώς και μια μέρα μπορεί να μην έχουμε διάθεση ή δυνάμεις για να συμμαζέψουμε. Σαν γενικός κανόνας όμως, ισχύει ότι και το ελάχιστο που κάνουμε καθημερινά στον χώρο μας βοηθά να διατηρείται καθαρός ή σε αξιοπρεπή για καλεσμένους κατάσταση. Αν αντιθέτως αναβάλετε μονίμως την καθαριότητα, μέχρι τη μέρα που θα έχετε ρεπό απλώς σας προσθέτετε φόρτο.

  1. Κάντε τον διάσκοσμο να δουλεύει υπέρ σας, όχι εναντίον σας

Αν δεν είστε υπέρ της μίνιμαλ διακόσμησης, σημαίνει ότι πρέπει να είστε λίγο πιο προσεκτικοί με την καθαριότητα. Ξεσκονίστε τα μπιμπελό σας με ευέλικτα φτερά ή με πανιά από μικροΐνες, που κρατούν τη σκόνη μακρυά για μέρες.

  1. Μετά το ξεσκόνισμα, η σφουγγαρίστρα

Η σφουγγαρίστρα θα έρθει να ολοκληρώσει τη δουλειά σας μόνο αφού ξεσκονίσετε και σκουπίσετε καλά το σπίτι. Διαφορετικά θα μείνουν σκόνες και μικροσωματίδια στο πάτωμα, που θα αναιρέσουν κάθε προσπάθειά σας και θα το κάνουν να δείχνει βρώμικο. Επιλέξτε μάλιστα κάποια, που διαθέτει πανί από μικροΐνες, ώστε να απομακρύνει αποτελεσματικά λεκέδες και σκόνες.

  1. Διαίρει και βασίλευε: Ο διαχωρισμός των δωματίων

Ακούγεται ωραίο, είναι όμως δύσκολο, γιατί απλούστατα σημαίνει, ότι όλοι πρέπει να βάλουν ένα χέρι. Μοιράστε τις δουλειές στον σύντροφο και τα παιδιά σας (ανάλογα με την ηλικία και τι μπορούν να κάνουν). Τα μικρότερα συνήθως χαίρονται να αισθάνονται χρήσιμα και να συμμετέχουν στις εργασίες καθαριότητας.

Δώστε στον καθένα από 3-5 εργασίες και βάλτε χρονόμετρο. Αυτό θα το κάνει να μοιάζει με διαγωνισμό και ίσως κεντρίσει το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών. Επιπρόσθετα εσείς θα έχετε την πολυπόθητη χείρα βοηθείας και θα μπορείτε να ασχοληθείτε με πιο απαιτητικές εργασίες.

  1. 30 δεύτερα αρκούν για αέρισμα, απλώστρα και αρκετά άλλα.

Τι θα μπορούσατε να κάνετε σε 30 δεύτερα; Να ρίξετε λίγη σόδα στον κάδο των σκουπιδιών, ώστε να μη μυρίζουν άσχημα. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορείτε να πετύχετε βάζοντας σόδα σε ένα μικρό βαζάκι στο ψυγείο. Μπορείτε να απλώσετε την μπουγάδα σας στην απλώστρα, να αερίσετε το σπίτι και να ανάψετε αρωματικά κεριά, ώστε να υπάρχει στον χώρο μια αίσθηση καθαριότητας και φρεσκάδας.

Το επαγγελματικό μυστικό που λύνει τα χέρια

Υπάρχει και ένα μυστικό, που οι επαγγελματίες της καθαριότητας γνωρίζουν κι εμπιστεύονται χρόνια τώρα. Αυτό δεν είναι άλλο από την τεχνική της… συγκάλυψης. Ό,τι δεν εξαφανίζεται, συγκαλύπτεται. Για παράδειγμα, έπιασε τα μικρά σας ο καλλιτεχνικός οίστρος και ζωγράφισαν τον τοίχο την ώρα που περιμένετε επισκέψεις; Κανένα πρόβλημα.

Μια μεγάλη αφίσα, αυτοκόλλητα τοίχου ή μια αυτοσχέδια σκηνή με σεντόνι θα σώσουν την κατάσταση! Εναλλακτικά, κι επειδή πάντα η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος, αγοράστε τους ΜΟΝΟ υδατοδιαλυτούς μαρκαδόρους και αφήστε τους να βγάλουν τον καλλιτέχνη από μέσα τους.

Τέλος αν θέλετε το σπίτι σας να έχει πραγματική αίσθηση καθαριότητας με μια νότα απολύμανσης, ο ατμοκαθαριστής είναι το εργαλείο που ψάχνετε. Αφού κάνετε ένα γενικό πέρασμα στο σπίτι και θέσετε τα πάντα υπό έλεγχο, κάντε ένα πέρασμα με τον ατμοκαθαριστή. Έτσι ο χώρος θα δείχνει και θα είναι καθαρός και έτοιμος να υποδεχθεί τους καλεσμένους σας.