Οι αισθητικές επεμβάσεις εφαλτήριο εσωτερικής αλλαγής  

Αισθητικές επεμβάσεις
Αισθητικές επεμβάσεις κι εσωτερική αλλαγή

Οι αισθητικές επεμβάσεις εφαλτήριο εσωτερικής αλλαγής  

Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει, καθώς ο καιρός ζεσταίνει και τα πρώτα ελαφριά ρούχα αντικαθιστούν τα βαριά χειμωνιάτικα. Βλεφαροπλαστική, ρινοπλαστική, μεταμόσχευση μαλλιών ή λιποαναρρόφηση; Στεκόμαστε μπροστά από τον καθρέφτη και έχοντας την τάση να είμαστε πάντα αυστηροί με τον εαυτό μας απορούμε. Εν ολίγοις είμαστε δυσαρεστημένοι με κάθε σημείο της εμφάνισής μας και πολλές φορές εσφαλμένα διακρίνουμε την ανάγκη μιας αλλαγής. Ακαθόριστης μεν, αλλαγής δε και καταλήγουμε να την εντοπίζουμε στην εξωτερική εμφάνιση.

Είναι σαν ο χειμώνας με τα βαριά, χοντρά, φαρδιά ρούχα να κρύβει όλα όσα μας ενοχλούν συμπεριλαμβανομένων και των σωματικών ατελειών. Παρόλα αυτά, αν το καλοσκεφτεί κανείς δεν αισθανόμαστε δυστυχείς τις κρύες χειμερινές ημέρες ή τουλάχιστον η εξωτερική εμφάνιση δεν είναι το πρώτο μέλημά μας. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει, ότι σε όσες έγνοιες κι αν έχουμε δεν περιλαμβάνεται το πώς δείχνουμε. Αυτό το πρόσθετο βάρος κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή του παρέα με τα πρώτα άνθη της άνοιξης. Και κάπως έτσι ξεκινά ένας ειρμός σκέψεων, που εύκολα σπέρνει τον πανικό. 

Πίσω από την επιθυμία για βλεφαροπλαστική κρύβεται…

«Δείχνω χάλια. Θέλω αλλαγές. Μεγαλώνω. Ο καιρός περνά». Και μετά από αυτές τις διαπιστώσεις τη σκυτάλη αναλαμβάνει η λογική. Αυτός ο παράγοντας που από καταβολής κόσμου είναι σε επαγρύπνηση φροντίζοντας για την επιβίωσή μας. Εφόσον διαπιστώσαμε τα προβλήματα, έρχεται η ώρα των ερωτημάτων και των πιθανών λύσεων. «Μήπως μια βλεφαροπλαστική θα ήταν καλή ιδέα;». Απορεί κανείς αρχικά για να καταλήξει η ακολουθία των διερωτήσεων στο υπαρξιακό. «Είμαι στο σημείο που θέλω; Τι κάνω;» Για κάποιο λόγο οι άνθρωποι επιμένουν να συνδέουν την εξωτερική τους εμφάνιση με τους στόχους και τις προσδοκίες από τη ζωή. 

Κι εδώ υποβόσκει ένας από τους μεγαλύτερους κι ευρύτερα διαδεδομένους μύθους σχετικά με τις αισθητικές παρεμβάσεις, που όμως ενέχει ψήγματα αλήθειας. Οι παρεμβάσεις στην εμφάνισή μας δεν έχουν επίδραση στη ζωή μας ή τελοσπάντων όχι αυτή που φανταζόμαστε, ότι θα έχουν. Πολλές φορές οι πλαστικοί χειρουργοί καλούνται να επιτελέσουν καθήκοντα ψυχαναλυτή. 

Ο πλαστικός χειρουργός σε ρόλο ψυχαναλυτή

Οι ασθενείς αποδίδουν μαγικές ιδιότητες στις αισθητικές επεμβάσεις. Κάποιος φαντάζεται, ότι θα βρει τη δουλειά των ονείρων του ή θα πάρει την πολυπόθητη προαγωγή, αν έχει τα «χ» χαρακτηριστικά. Άλλος ευελπιστεί, ότι θα βρει τον σύντροφο των ονείρων του, αν έχει μια εμφάνιση ανάλογων προσόντων. Καλύτερες διασυνδέσεις, αυξημένη κοινωνικότητα, υλικά αγαθά, ό,τι κρυφός πόθος κυριεύει τον νου, φαντάζεται κανείς, ότι με την ιδανική εμφάνιση μπορεί να το κερδίσει.

Γι’ αυτό εναπόκειται στον επαγγελματισμό των ιατρών να καθοδηγήσουν τον άνθρωπο, που έχουν απέναντί τους, σχετικά με το αν πράγματι χρειάζεται παρέμβαση στην εμφάνισή τους. Όσο και να το πιστεύει κανείς, μια πρόσκαιρη ή και μια πιο μόνιμη αλλαγή, όπως η ρινοπλαστική δεν είναι η απάντηση στα ερωτήματα, που ο ίδιος ο άνθρωπος καλείται να διαλευκάνει. Όμοια δεν μπορεί να λύσει προβλήματα για τα οποία καθένας ξεχωριστά πρέπει να μεριμνήσει. 

Ο άνθρωπος είναι το μήνυμα

Συνεχίζοντας τους παραπάνω συλλογισμούς και παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του καναδού φιλοσόφου, ο άνθρωπος είναι το μήνυμα, εκείνος και η απάντηση. Η διατύπωση αυτή έχει πληθώρα διαστάσεων αρκετά αισιόδοξων, αρκεί να θέλει να τις δει κανείς. Αρχικά το ότι κάθε άνθρωπος διαθέτει το αντίδοτο στο δικό του πρόβλημα, το αποδεικνύει η ίδια η επιστήμη, ακόμη και αυτή η ματαιόδοξη, η πλαστική χειρουργική. Υπάρχουν επεμβάσεις όπως η λιπομεταφορά. Σε αυτές ο ειδικός παίρνει λίπος από μια περιοχή του ασθενούς, όπου αυτό δεν είναι χρήσιμο, και το μεταφέρει σε κάποια άλλη που χρειάζεται βελτίωση. 

Το ίδιο ισχύει και με τα βλαστοκύτταρα, που χρησιμοποιούνται και για θεραπεία από την παραδοσιακή ιατρική και για αισθητικές επεμβάσεις. Επομένως το ίδιο μας το σώμα είναι αυτό που μπορεί να μας θεραπεύσει. «Όλα είναι στο μυαλό» συνηθίζει να λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Ακόμη και αυτή η ρήση έρχεται να ενισχύσει το επιχείρημα, ότι ο άνθρωπος έχει τη λύση για όσα τον προβληματίζουν.

Απόδειξη είναι, τα φάρμακα ρύθμισης της όρεξης, που δεσμεύουν το σύστημα του εγκεφάλου ρυθμίζοντας την όρεξη. Αυτό αποδεικνύει, ότι πρόκειται για μια λειτουργία που ο εγκέφαλος ορίζει. Μπορεί λοιπόν να δουλέψει κανείς προς αυτή την κατεύθυνση περιορίζοντας ο ίδιος το αίσθημα της πείνας. Εναλλακτικά μπορεί να στραφεί στην λιποαναρρόφηση από ειδικούς. Είτε η τελευταία είναι πράγματι η λύση είτε όχι, οι κατάλληλοι επαγγελματίες θα τον συμβουλεύσουν ή θα τον αποτρέψουν. Σε κάθε περίπτωση η λύση βρίσκεται στον άνθρωπο.