Επιπτώσεις και οφέλη από τις πλημμύρες

Φίλτρα νερού- πλημμύρες
Φίλτρα νερού- πλημμύρες

Πως τα φίλτρα νερού μπορεί να βοηθήσουν;

 

Στην Ελλάδα μέχρι τις πλημμύρες στη Θεσσαλία το άκουσμα και μόνο του φυσικού φαινομένου έφερνε συνειρμούς από κάτι μακρινό. Κάτι που συμβαίνει κάπου μακριά από εδώ και δε μας αγγίζει. Εφόσον ήρθαν και στη χώρα μας αξίζει να δούμε πώς οι πλημμύρες εκτός από καταστροφικές, μπορεί να είναι και επωφελείς, αλλά και πώς τα φίλτρα νερού θα μπορούσαν να φανούν σωτήρια.

Τι είναι οι πλημμύρες;

Σύμφωνα με το National Geogrpaphic* οι πλημμύρες συμβαίνουν, όταν το νερό υπερχειλίζει ή βρέχει γη, η οποία κατά κανόνα είναι ξερή. Όταν δηλαδή λόγω όγκου και της ταχύτητας του νερού η γη δεν μπορεί να το απορροφήσει. Συνήθως χρειάζεται χρόνος ή και μέρες για να εκδηλωθούν αφήνοντας χρόνο στις αρχές να προετοιμαστούν και στους κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια και τις πόλεις τους. Σπανιότερα εξελίσσονται τόσο γρήγορα, ώστε αφήνουν λίγο χρονικό περιθώριο για εκκενώσεις.

Η συνηθέστερη μορφή τους είναι η υπερχείλιση των ποταμών, η οποία μπορεί να προκληθεί από ένα φράγμα που έσπασε, από απότομη τήξη των χιονιών στα βουνά ή δυνατή βροχόπτωση. Συχνά εμφανίζεται και το φαινόμενο, κατά το οποίο η θάλασσα εισχωρεί στη στεριά. Μετά τις πυρκαγιές, οι πλημμύρες είναι το δεύτερο πιο συχνό καταστροφικό φαινόμενο, αν και μάλλον λογικό επακόλουθο της φωτιάς είναι.

Έχουν θετικές επιπτώσεις οι πλημμύρες;

Κι όμως όσο παράξενο κι αν ακούγεται, κάποιες από τις μεγαλύτερες και διασημότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον κόσμο, στηρίζουν τη γεωργία για εκτατοντάδες χρόνια τώρα. Κάποιες από αυτές είναι η Κοιλάδα του Νείλου, η Εύφορη Ημισέληνος στη Μέση Ανατολή, αλλά και η Κοιλάδα του Ποταμού Μισσισσιππή στη Βόρεια Αμερική. Οι πλημμύρες μπορεί να αφήσουν εκατομμύρια τόνων από πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά χώμα πίσω τους.

Το αρνητικό πρόσωπο των πλημμύρων και τα φίλτρα νερού

Το καταστροφικό πρόσωπο, που έχουν οι πλημμύρες το γνωρίζαμε ως πρότινος από τη διεθνή ειδησεογραφία. Τα φίλτρα νερού μάλιστα δεδομένου, ότι ήδη υπάρχουν ανησυχίες των αρχών για τις υγειονομικές επιπτώσεις, θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ στις πληγείσες περιοχές. Ας δούμε όμως εν τάχει πως προκαλούνται τα προβλήματα από τις πλημμύρες.

Γέφυρες, σπίτια, αμάξια και δένδρα παρασύρονται από τα ορμητικά νερά. Αυτό συμβαίνει, γιατί το νερό διαβρώνει το έδαφος, κάνοντάς το να υποχωρεί από τα θεμέλια ενός κτιρίου, κάνοντας το να καταρρέει εν τέλει. Σε επόμενο στάδιο δημιουργείται πρόβλημα και από τα λιμνάζοντα νερά, που μολύνονται από επικίνδυνα υλικά. Τα ερείπια των σπιτιών και οι κορμοί των δένδρων, φυτοφάρμακα, καύσιμα, λήμματα επιμολύνουν το νερό, αλλά και την ατμόσφαιρα. Ως αποτέλεσμα διαδίδονται ασθένειες, ενώ οι πληγείσες περιοχές μπορεί να μην έχουν νερό για βδομάδες. Τύφος, ελονοσία, Ηπατίτιδα Α και χολέρα είναι μόνο κάποιες από αυτές. Σε αυτές περιπτώσεις τα φίλτρα νερού θα μπορούσαν να δώσουν μια λύση για καθαρό νερό στους πληγέντες.

Μπορούν να αποτραπούν οι πλημμύρες;

Άλλοτε μπρούν κι άλλοτε όχι. Στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να απομειωθούν οι επιπτώσεις τους. Οι συνηθέστερες λύσεις είναι τα φράγματα, τα αναχώματα από φυσικά υλικά, όπως χώματα, πέτρες, ξύλα ή και μπετόν για πιο ενισχυμένη συγκράτηση των νερών. Επιπρόσθετα οι υδροβιότοποι κοντά σε ποτάμια, που πλημμυρίζουν λειτουργούν σα σφουγγάρι. Τέλος από τις επικρατέστερες λύσεις είναι η δημιουργία καναλιών. Τα τελευταία τραβούν τα ορμητικά νερά των ποταμών σε περίπτωση πλημμύρας οδηγώντας τα σε θάλασσες/ φράγματα/ λίμνες/ ποτάμια/ δεξαμενές, ώστε να μη φτάνει σε κατοικημένες περιοχές ή να μην προκαλούνται καταστροφικές ζημίες.

 

 

* https://education.nationalgeographic.org/resource/flood/