Ποιο είναι το καλύτερο φίλτρο νερού;

Φίλτρο νερού: Ποιο είναι το καλύτερο
Φίλτρο νερού: Ποιο είναι το καλύτερο

Ποιο είναι το καλύτερο φίλτρο νερού;

 

Όταν ερευνά κανείς τα διαθέσιμα φίλτρα νερού στην αγορά, αναπόφευκτα κατακλύζεται από τις επιλογές διερωτώμενος συχνά, ποιο είναι το καλύτερο φίλτρο νερού. Η σύντομη και απλούστερη απάντηση είναι: εκείνο που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Ο δε καθορισμός των τελευταίων είναι που κάνει την εύρεση του καλύτερου φίλτρου νερού πιο δύσκολη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Φίλτρα νερού: Από τι εξαρτάται η επιλογή τους;

Το πως θα επιλέξετε φίλτρα νερού εξαρτάται από την ουσία, από την οποία επιθυμείτε να καθαρίσετε το νερό του σπιτιού σας. Αυτή μπορεί να είναι το χλώριο, ο μόλυβδος ή φυτοφάρμακα κι εντομοκτόνα.

Κατά γενικό κανόνα τα φίλτρα νερού μπορούν να βελτιώσουν την γεύση, την οσμή και την όψη του νερού σας αφαιρώντας ταυτόχρονα κάποιες χημικές ουσίες. Για να πετύχετε τον στόχο σας, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζετε ποιος είναι αυτός. Εν προκειμένω, από ποιες ουσίες επιθυμείτε να απαλλαγείτε.

Πως επιλέγετε φίλτρα νερού για την απομάκρυνση βαρέων μετάλλων

Σε πολλές περιοχές το νερό περιέχει μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, το χλώριο, το αρσενικό και άλλα. Αν επομένως απορείτε ποιο είναι το καλύτερο φίλτρο νερού, που θα μπορούσε να απομακρύνει αυτά τα βαρέα μέταλλα, η απάντηση βρίσκεται στην πιστοποίηση. Θα πρέπει να ελέγξετε τις πιστοποιήσεις, που συνοδεύουν τα φίλτρα νερού, ώστε να βεβαιωθείτε, ότι τα απομακρύνουν.

Πέραν τούτων ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Ελέγξτε τα επίπεδα περιεκτικότητας του νερού σας σε βαρέα μέταλλα. Εάν είναι πάνω από το επιτρεπτό όριο, συνιστάται να χρησιμοποιήσετε φίλτρα αντίστροφης όσμωσης. Στους περισσότερους δήμους οι τοπικές υπηρεσίες ύδρευσης παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του νερού.
  • Στη συνέχεια βεβαιωθείτε, ότι τα φίλτρα νερού έχουν εγκατασταθεί σωστά.
  • Αντικαταστήστε έγκαιρα τα παλιά φίλτρα.
  • Χρησιμοποιήστε κρύο νερό. Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την ταχύτητα ροής ορισμένων μετάλλων, όπως ο μόλυβδος. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο δύσκολο να «εγκλωβιστούν» αυτά τα μέταλλα από τα φίλτρα νερού. Επιπρόσθετά το καυτό νερό μπορεί να αυξήσει τη δημιουργία βακτηρίων στο φίλτρο.
  • Ελέγξτε για ζημιές. Κάθε προϊόν μπορεί να έχει κατασκευαστικές βλάβες από το εργοστάσιο.

Φίλτρα νερού ενεργού άνθρακα: Η εναλλακτική στο εμφιαλωμένο νερό

Στη σύγχρονη εποχή δεν υπάρχει κάποια ένδειξη που να πιστοποιεί, ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι καλύτερο από τα φίλτρα νερού. Τα φίλτρα ενεργού άνθρακα είναι πιο αποτελεσματικά στην αφαίρεση επιμολυντών, που επηρεάζουν τη γεύση και την οσμή του νερού. Όταν το νερό περνά από τα φίλτρα, ο ενεργός άνθρακας εγκλωβίζει και απομακρύνει μικροσωματίδια συμπεριλαμβανομένων αδιάλυτων ουσιών, όπως το υδροθείο, αλλά και μετάλλων όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, ο χαλκός και άλλα παρεμφερή.

Ποιο είναι το καλύτερο φίλτρο νερού; Ο νικητής είναι…

Αδιαμφισβήτητα τα φίλτρα νερού ενεργού άνθρακα, γιατί αυτά αφαιρούν και χημικά και μικροσωματίδια και βαρέα μέταλλα. Την ίδια στιγμή το νερό περιέχει και χρήσιμα για τον οργανισμό μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Αυτά απομακρύνονται με τη χρήση φίλτρων αντίστροφης ώσμωσης, ενώ δε συμβαίνει το ίδιο με εκείνα του ενεργού άνθρακα.