Πώς τα χρώματα καθιστούν τα ζωγραφικά έργα Ζούνη παγκόσμια

ζωγραφικά έργα ζούνη
ζωγραφικά έργα ζούνη και χρώματα

Πώς τα χρώματα καθιστούν τα ζωγραφικά έργα Ζούνη παγκόσμια

Εάν κάποιος γνωρίζει τη δύναμη των χρωμάτων, αυτός είναι ένας ζωγράφος ή ένας καλλιτέχνης. Αρκεί να αντικρίσει κανείς τα ζωγραφικά έργα ζούνη στο σύνολό τους για να καταλάβει, πώς τα χρώματα γίνονται εργαλείο στα χέρια του καλλιτέχνη, ώστε ενισχύσουν αυτό που θέλει να αποτυπώσει.

Το χρώμα είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο στα χέρια ενός καλλιτέχνη. Είναι δε αξιοσημείωτος ο αντίκτυπος στα συναισθήματα και την αντίληψη του θεατή. Ως αποτέλεσμα προκαλούν μια ποικιλία συναισθηματικών αποκρίσεων και συσχετισμών βαθιά ριζωμένων στην ψυχολογία και την κουλτούρα μας.

Οι συναισθηματικοί συσχετισμοί των χρωμάτων

Υπάρχουν στιγμές που τα συναισθήματά μας ή οι σκέψεις μας επηρεάζονται από το περιβάλλον μας. Τα στοιχεία ενός ορισμένου περιβάλλοντος χώρου μπορεί να μας ενοχλούν, ενώ όταν βρεθούμε σε άλλον χώρο αισθανόμαστε ηρεμία και γαλήνη. Λοιπόν, σε αυτές τις περιπτώσεις οι χρωματικές παλέτες των χώρων αυτών σας επηρεάζουν.

Τα χρώματα συχνά συσχετίζονται με συγκεκριμένα συναισθήματα και διαθέσεις, που όλα τους ποικίλουν από άτομο σε άτομο αλλά και ανά κουλτούρα. Για παράδειγμα είναι κοινοί μερικοί συσχετισμοί του κόκκινου σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αντιπροσωπεύει συνήθως το πάθος, τον θυμό, τον κίνδυνο, σε αντίθεση με το μπλε, που συμβολίζει την ηρεμία, τα σταθερότητα και την εμπιστοσύνη. Ταυτόχρονα τα χρώματα γίνονται εργαλείο στα χέρια του δημιουργού, που δίνουν διάσταση ή και προοπτική ιδίως στα γεωμετρικά σχήματα, όπως συμβαίνει και στα ζωγραφικά έργα ζούνη.

Η τέχνη καθίσταται παγκόσμια μέσα από τα χρώματα

Λένε, ότι η τέχνη ενώνει. Στη περίπτωση των χρωμάτων αυτό επιβεβαιώνεται καθώς, όλα όσα εμπνέουν μπορεί να είναι κοινά σε ανθρώπους διαφορετικού υπόβαθρου. Στην ίδια λογική των συσχετισμών το πράσινο σχετίζεται με τη φύση, τη φρεσκάδα και την εξέλιξη, ενώ το κίτρινο με την ευτυχία και τη ζεστασιά. Αυτές οι συναισθηματικές διακυμάνσεις χρησιμοποιούνται από τους καλλιτέχνες για να εγείρουν συγκεκριμένα συναισθήματα και διαθέσεις μέσα από τα έργα τους. Υπό το πρίσμα αυτό το χρώμα καθίσταται καθοριστικό στοιχείο της καλλιτεχνικής δημιουργίας.