Το μυστηριώδες θαλασσινό στοιχείο στα ζωγραφικά έργα Νικολάου

ζωγραφικά έργα Νικολάου
ζωγραφικά έργα Νικολάου και θαλασσινό στοιχείο

Το μυστηριώδες θαλασσινό στοιχείο στα ζωγραφικά έργα Νικολάου

Η απεραντοσύνη της θάλασσας και το διαρκώς ευμετάβλητο στοιχείο της υπήρξε πάντα στοιχείο θαυμασμού και μυστηρίου. Αυτή η έμπνευση δε θα μπορούσε να λείπει και από τα ζωγραφικά έργα Νικολάου. Άλλωστε ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος κατάγονταν από την Ύδρα. Άλλωστε το «κύκνειο άσμα» του είχε ως κεντρικό θέμα την Ύδρα. Η ιδιαίτερη πατρίδα του μονοπώλησε το ενδιαφέρον του σε πολλά έργα τέχνης του Νίκου Νικολάου. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τα μάτια όλων όσων κάποτε συσχετίστηκαν με τη θάλασσα, να αστράφτουν;

Η μυστική γοητεία της θάλασσας

Η θάλασσα ενέχει μια διττότητα: Είναι δημιουργός ζωής και ταυτόχρονα προάγγελος καταστροφών. Ως τέτοια λοιπόν υπήρξε έρεισμα καλλιτεχνικής δημιουργίας. Τα θαλάσσια τοπία έγιναν στην τέχνη συνώνυμα της ανθρώπινης πάλης, της αβεβαιότητας ή της φιλοδοξίας. Αυτή η διττή φύση αποδίδει στη θάλασσα μια μυστικιστική υπόσταση, που προκαλεί δέος. Από τα αρχαία χρόνια ως τη σύγχρονη τέχνη η αινιγματική γοητεία της έγινε εργαλείο στα χέρια των καλλιτεχνών, που διαχειριζόμενοι διάφορα μέσα της απέδωσαν τη γαλήνη, όπως συμβαίνει και με τα ζωγραφικά έργα Νικολάου, ή το θυελλώδες σφρίγος.

Θάλασσας: Η πηγή έμπνευσης ζωγραφικά έργα Νικολάου

Υπάρχει και μια ακόμη πτυχή του θαλασσινού στοιχείου, που ξυπνά τον δημιουργικό οίστρο. Το στοιχείο της μοναξιάς, που οδηγεί στην ενδοσκόπηση. Είναι εκεί, όπου οι σκέψεις και τα συναισθήματα ενός ανθρώπου έρχονται στο επίκεντρο, οδηγώντας σε προφανείς προβολές στη ζωή, τον σκοπό και την ύπαρξη. Καλλιτέχνες όλων των μορφών της τέχνης, εσωκλείουν αυτές τις πτυχές της στα έργα τους, χρησιμοποιώντας τη διαρκώς μεταβαλλόμενη χρωματική παλέτα της.

Με αυτό το πανίσχυρο εφόδιο διερευνούντ τις ανθρώπινες εμπειρίες, τα συναισθήματα και τη φαντασία πέρα από την επιφάνεια. Το κίνητρο μπορεί να είναι ένα μυθιστόρημα ή τα ίδια τα βιώματα του καλλιτέχνη, όπως συμβαίνει στα ζωγραφικά έργα Νικολάου. Εκεί η θάλασσα παραμένει ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και καθρέφτης της ανθρώπινης ψυχής. Και καθώς φαίνεται, η θάλασσα θα συνεχίσει να εμπνέει καλλιτέχνες, ώστε να περιλαμβάνουν στα έργα τους τον προφανή αντίκτυπό της στην ανθρώπινη ψυχή.