Γλυπτικά έργα Αρμακόλα: Υφές και μορφές σε πρώτο πλάνο

Γλυπτικά έργα Αρμακόλα
Γλυπτικά έργα Αρμακόλα

Γλυπτικά έργα Αρμακόλα: Υφές και μορφές σε πρώτο πλάνο

Το σχήμα και η μορφή στα τοτεμικά γλυπτικά έργα Αρμακόλα είναι τα θεμέλια της δημιουργίας. Εξετάζοντας τον τρόπο, που ο καλλιτέχνης χειρίζεται τον χώρο δίνοντας το περίγραμμα και τη μορφή ενός γλυπτού μας μυεί στο μήνυμά του. Οι συνθέσεις του μπορεί να είναι αφαιρετικές. Οι μορφές του όμως όχι. Αν στη ζωγραφική το χρώμα είναι το κύριο μέσο έκφρασης εδώ είναι το σχήμα. 

Η αντίθεση βρίσκει δίοδο έκφρασης στις αιχμηρές μορφές, που πλαισιώνουν τις στιλπνές επιφάνειες των σωμάτων. Αυτή είναι η μέθοδος του καλλιτέχνη να μεταχειρίζεται τον χώρο και τον όγκο με σκοπό να εκφραστεί. 

Σύνθεση και αρμονία στα γλυπτικά έργα Αρμακόλα

Όπως στα ζωγραφικά έργα, έτσι και στα γλυπτικά έργα Αρμακόλα η διάταξη και η ισορροπία των στοιχείων είναι καθοριστική για το τελικό αποτέσμα. Ένας γνώστης ξέρει να εκτιμά πως ο καλλιτέχνης οργανώνει τα διάφορα στοιχεία στο άγαλμα. 

Η τοποθέτηση, οι αναλογίες και οι σχέσεις μεταξύ των στοιχείων αποτιμώνται, ώστε να κατανοήσουμε πως ο καλλιτέχνης μετέρχεται θετικές και αρνητικές πτυχές του χώρου για να δημιουργήσει ένα αρμονικό αποτέλεσμα.

Εστιάζοντας σε στοιχεία, όπως η μορφή, η υφή, η σύνθεση και τα υλικά είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε τη μαεστρία του δημιουργού.