Υπέροχη βραδιά στην Μαγούλα με την μουσικοθεατρική παράσταση «Ο Μίκης Θεοδωράκης μέσα από τα μάτια των νέων»

Τα τελευταία χρόνια στην Μαγούλα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές παραστάσεις με στόχο την προσέλκυση ενός ευρύτατου κοινού και όχι μόνο μιας συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας. Το Πολιτιστικό και Φιλανθρωπικό Σωματείο «Κοινωνία Μαγούλας-Άγιος Νίκανδρος» έχει διοργανώσει πλήθος αξιολογότατων παραστάσεων. Π.χ το 2019 εμφανίστηκε ο Παντελής Θαλασσινός, το 2021 η Μελίνα Κανά, πέρυσι ο Κώστας Μακεδόνας ενώ φέτος ο Γιάννης Ζουγανέλης.

Πέρα, λοιπόν, από τις παραστάσεις που έχουν ήδη λάβει χώρα καθώς και αυτές που έχουν προγραμματιστεί, είχαμε την τύχη και τη χαρά να παρακολουθήσουμε μια άκρως ενδιαφέρουσα μουσικοθεατρική παράσταση την Κυριακή 21 Ιουλίου στο προαύλιο του Βυζαντινού παρεκκλησίου της Παναγίας. Μια ομάδα αξιέπαινων νέων, «η νεολαία Μίκη Θεοδωράκη», παρουσίασε μια αληθινά εξαίρετη παράσταση με θέμα το έργο του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη. Αξίζει φυσικά να αναφέρουμε τους νέους αυτούς που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει, πολιτιστικά τουλάχιστον, αφού όσο κι αν έχει σημειωθεί, δυστυχώς, σοβαρή υποχώρηση στο ποιοτικό τραγούδι κατά τις τελευταίες δεκαετίες, πάντα θα υπάρχουν τα λαμπρά έργα του παρελθόντος να μας θυμίζουν ότι σε αυτόν τον τόπο μεγαλούργησαν σπουδαίοι καλλιτέχνες και μάς χάρισαν αριστουργήματα, τα οποία προβάλλονται από επαινετούς καλλιτέχνες.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια και η σκηνοθεσία της εκδήλωσης ήταν του Αλέξη Μαρινέλη, που είναι ο εμπνευστής και η ψυχή αυτής της ομάδας και η ενορχήστρωση της Όλγας Παυλάκου που έλκει την καταγωγή της από την Μαγούλα. Μουσικοί ήταν οι Όλγα Παυλάκου, Λουκάς Μποράκης, Μάρκελλος Κουμπής, Παναγιώτης Καρανάσιος, Δανιήλ Σεβελιόβ και ερμηνευτές οι Ξένια Κουτσουμπού, Μαρία Ξένου, Αλέξανδρος Ολύμπιος, Νικολέτα Καζάκη. Τέλος, έπαιξαν οι ηθοποιοί Αλέξης Μαρινέλης, Μαρία Πριτσιόλα, Μιχαέλα Προύντζου, Ελένη Δημητροπούλου.

Τονίζεται δε ότι αναφερόμαστε σε νέους ανθρώπους που έδειξαν ότι έχουν πολύ καλή γνώση του έργου του Μίκη και έδειξαν τον σεβασμό τους σε αυτό αφού για να παρουσιαστεί μια τέτοια παράσταση χρειάζονται πάρα πολλές ώρες μελέτης και σκληρής δουλειάς.

Όσον αφορά την εκδήλωση είχε διττή υπόσταση. Από τη μία παρουσιάστηκαν σε μορφή θεατρικού έργου με έμφαση στην αφήγηση λόγια του ίδιου του Μίκη όπως έχουν καταγραφεί στα βιβλία του και τις συνεντεύξεις του. Το έτερο κομμάτι αφορούσε βεβαίως την αξεπέραστη μουσική του Μίκη την οποία τίμησαν κατά τον καλύτερο τρόπο οι νεαροί καλλιτέχνες. Αξίζει να παραθέσουμε ένα μέρος από τα τραγούδια του Μίκη που ακούστηκαν και ομόρφυναν τη βραδιά όλων των τυχερών παρευρισκομένων:

  • Ορχηστρικό «Χαρταετοί» από το θεατρικό έργο «Η γειτονιά των αγγέλων» (1963)

  • Συρτάκι του Ζορμπά από την ταινία «Ζορμπάς ο Έλληνας» (1965)

  • «Λίγο ακόμα» από το «Μυθιστόρημα» (1935) του Γιώργου Σεφέρη που το μελοποίησε ο Μίκης τον καιρό της χούντας

  • «Ποιος τη ζωή μου» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου από «Τα τραγούδια του αγώνα» (1971)

  • «Μέρα Μαγιού» από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου που κυκλοφόρησε ως δίσκος το 1960

  • «Δραπετσώνα» σε στίχους Τάσου Λειβαδίτη από την Πολιτεία Α’ (1961)

  • «Γωνιά-γωνιά» σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου από την Πολιτεία Β’ (1964)

  • «Από το παράθυρό σου» του Ιάκωβου Καμπανέλλη από τη «Γειτονιά των Αγγέλων» (1963)

  • «Αστέρι μου, φεγγάρι μου» σε στίχους Γιάννη Θεοδωράκη από την ταινία «Φαίδρα» (1962)

  • «Όμορφη πόλη θα γίνεις δικιά μου» από τους Λιποτάκτες του Γιάννη Θεοδωράκη(1960)

  • «Στο περιγιάλι το κρυφό» από την «Άρνηση» του Γιώργου Σεφέρη που ενσωματώθηκε στα «Επιφάνια»(1961)

  • «Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» και «Της αγάπης αίματα» από το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη που κυκλοφόρησε ως δίσκος το 1964.

Τα τραγούδια και τα ορχηστρικά αναφέρθηκαν ακριβώς για να καταδειχθεί η προσεκτική προσπάθεια των νέων αυτών παιδιών να καλύψουν όσο γίνεται μεγαλύτερο και αντιπροσωπευτικότερο κομμάτι από το πελώριο έργο του Μίκη. Φυσικά τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την ξεχωριστή βραδιά που μας πρόσφεραν και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στις μελλοντικές τους παραστάσεις. Έχουν επιλέξει έναν δύσκολο καλλιτεχνικό δρόμο που μπορεί πλέον να μην είναι ο δημοφιλέστερος αλλά τους έχει βοηθήσει να εντρυφήσουν στο έργο του τιτάνα Μίκη και να χαρίζουν καταπληκτικές στιγμές σε όσους παρακολουθούν τις παραστάσεις τους.

Για το τέλος αφήσαμε τον καθόλα αξιέπαινο εφημέριο Μαγούλας π. Γεώργιο Φωτόπουλο του οποίου η προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, με τις πολλές και αξιόλογες εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει, είναι εμφανής και έχει προσδώσει λάμψη και πολιτιστικό πλούτο στην όμορφη αυτή περιοχή πλησίον της Σπάρτης.

Δημήτρης Κονιδάρης