Η ιστορία της Boxing Day. Το σημερινό πρόγραμμα και οι προσφορές!

 

It’s the most wonderful time of the year! Μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα το αγγλικό ποδόσφαιρο παίζει μπάλα, με την 19η αγωνιστική της Premier League να διεξάγεται στην Boxing Day.

Stoiximan

Για κάθε ποδοσφαιρόφιλο που σέβεται τον εαυτό του, η 26η Δεκεμβρίου είναι συνυφασμένη με μπάλα στην Αγγλία. Η περίφημη Boxing Day έχει συνδυαστεί με πλήρη αγωνιστική στο νησί και έτσι θα γίνει και φέτος σε όλες τις κατηγορίες, με την 19η αγωνιστική της Premier League αναμφισβήτητα να ξεχωρίζει. Εκεί όπου η πρωτοπόρος Λίβερπουλ φιλοξενεί στο Άνφιλντ την Νιούκαστλ με στόχο να διατηρήσει το +4 από την δεύτερη Σίτι, συνεχίζοντας την ξέφρενη αήττητη πορεία της προς τον τίτλο. Και γιατί όχι να αυξήσει τη διαφορά της από τους “πολίτες” που αγωνίζονται στο Λέστερ, έχοντας δύο ήττες στα τελευταία τρία παιχνίδια για το πρωτάθλημα.

 

Τα φώτα όμως αναμένεται να πέσουν και στο Ολντ Τράφορντ καθώς η Man. Utd -μετά την πεντάρα στο Κάρντιφ- θα δώσει το πρώτο εντός έδρας παιχνίδι στην μετά Μουρίνιο εποχή, υποδεχόμενη την Χάντερσφιλντ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι “κόκκινοι διάβολοι” έχουν τους περισσότερους βαθμούς σε Boxing Day από κάθε άλλο αγγλικό σύλλογο, έχοντας συγκεντρώσει 60, ενώ και το “Θέατρο των Ονείρων” είναι το γήπεδο που έχουν σημειωθεί τα περισσότερα τέρματα την συγκεκριμένη ημέρα (51 γκολ).

Stoiximan

Η παράδοση λοιπόν της Boxing Day θέλει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να κερδίζει αλλά και να μπαίνουν πολλά γκολ στο “Old Trafford”. Στο Stoiximan.gr το ενδεχόμενο να κερδίσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 3 γκολ ή περισσότερα, στο νέο της εντός έδρας ξεκίνημα τηρώντας ταυτόχρονα και τις παραδόσεις, προσφέρεται σε υψηλή απόδοση. Το συγκεκριμένο στοίχημα είναι ένα από τα εκατοντάδες ειδικά που έχει ετοιμάσει το Stoiximan.gr όχι μόνο για τον συγκεκριμένο αγώνα, αλλά για όλες τις αναμετρήσεις της φετινής Boxing Day!

Stoiximan

Μπάλα όμως δεν θα δούμε μόνο στην Αγγλία μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα, καθώς και η Serie A έχει πλήρη αγωνιστική με την διεξαγωγή της 18ης αγωνιστικής. Η αήττητη και πρωτοπόρος Γιουβέντους φιλοξενείται στην έδρα της Αταλάντα, την ώρα που το παιχνίδι που κλέβει την παράσταση θα γίνει στο Μιλάνο. Η τρίτη Ίντερ υποδέχεται την δεύτερη Νάπολι και θέλει να επιστρέψει στις επιτυχίες μετά τους δύο βαθμούς που άφησε με την ουραγό Κιέβο. Η ομάδα του Σπαλέτι αρέσκεται φέτος να σκοράρει στο τέλος των αναμετρήσεων και το ενδεχόμενο να μπει αργά γκολ στο ματς με τη Νάπολι (μετά το 73’ από οποιαδήποτε ομάδα) προσφέρεται από το Stoiximan.gr.

Η Boxing Day παίζει στη Novibet με προσφορά* για τα μέλη!

Η δράση δε σταματά ποτέ στα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Ευρώπης. Την Τετάρτη είναι η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ημέρα στην Αγγλία, η Boxing Day. Συνολικά 18 ομάδες ρίχνονται στη μάχη, με τη 19η αγωνιστική να ολοκληρώνεται την Πέμπτη με έναν αγώνα.

Κορυφαία ειδικά στοιχήματα για τη Boxing Day

Το πρόγραμμα ανοίγει στις 14:30 με την αναμέτρηση Φούλαμ-Γουλβς και συνεχίζεται με τους αγώνες των 17:00. Η Μπέρνλι υποδέχεται την Έβερτον, η Κρίσταλ Πάλας την Κάρντιφ, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναμέτρηση της Λέστερ με τη Μάντσεστερ Σίτι στην έδρα της πρώτης. Την ίδια ώρα η Λίβερπουλ φιλοξενεί στο Άνφιλντ τη Νιουκάστλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη Χάντερσφιλντ και η Τότεναμ τη Μπόρνμουθ. Η ημέρα ολοκληρώνεται με τους αγώνες Μπράιτον-Άρσεναλ (19:15) και Γουότφορντ-Τσέλσι (21:30).

Novibet

Συναρπαστική προσφορά* ημέρας για τα μέλη της Novibet!

Μπάλα παίζει και η Ιταλία με ολόκληρη τη 18η αγωνιστική να διεξάγεται την Τετάρτη. Ξεχωρίζει αναμφίβολα το ντέρμπι Ίντερ-Νάπολι, που παίζεται στις 21:30, αλλά και το Αταλάντα-Γιουβέντους, που είναι προγραμματισμένο για τις 16:00. Στις 13:30 θα πραγματοποιηθεί το Φροζινόνε-Μίλαν και στις 16:00 οι αγώνες Μπολόνια-Λάτσιο, Κάλιαρι-Τζένοα, Φιορεντίνα-Πάρμα και Σαμπντόρια-Κιέβο. Η αγωνιστική περιλαμβάνει και τα ματς των 19:00, που είναι τα Ρόμα-Σασουόλο, ΣΠΑΛ-Ουντινέζε και Τορίνο-Έμπολι.

Novibet

Αταλάντα-Γιουβέντους με 0% γκανιότα** & 170+ αγορές

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

**Αφορά την επιλογή «Νικητής αγώνα» πριν την έναρξη σε επιλεγμένα παιχνίδια

21+ ετών /ΚΕΘΕΑ: 2109215776/Αρμόδιος ρυθμιστής: UKGC/ Η συχνή συμμετοχή στα παίγνια εκθέτει τους συμμετέχοντες στον κίνδυνο εθισμού και απώλειας περιουσίας

Novibet

Τι είναι η Boxing Day

Είναι επίσημη γιορτή και αργία για τις χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Ακόμη και στις ΗΠΑ, που δεν είναι επίσημη, αρκετοί πληθυσμοί, που ζουν κοντά στα σύνορα με τον Καναδά, την ακολουθούν. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πότε ξεκίνησε και από ποιον. Για κάποιους οι ρίζες ανάγονται ακόμη και στα τελευταία χρόνια της Ρωμαϊκής κυριαρχίας, ή στον Μεσαίωνα.

Βασικά θεωρείται, ότι έχει σχέση με τα μικρά ξύλινα κουτιά (Box), στα οποία οι πλούσιοι έβαζαν δώρα ή φαγητά, για τους φτωχούς. Την εποχή των μεγάλων εξερευνήσεων, συνόδευε τα πλοία για καλή τύχη και το τοποθετούσε σε καθένα ο ιερέας. Τον 18ο αιώνα, έβαζαν την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων κάποια μικρά δώρα, αλλά συνήθως τα αποφάγια τους, οι πλούσιοι και τα τοποθετούσαν στις εκκλησίες, ώστε να τα πάρουν οι φτωχοί υπήκοοι τους, του χωριού ή της πόλης.

Επίσης τον 19ο αιώνα, την εποχή της Βασίλισσας Βικτωρίας, έγινε έθιμο για τους εμπόρους, να ανταλλάσουν δώρα, μέσα σε αυτά τα κουτάκια, για καλή τύχη. Και το έθιμο συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες μας, οπότε και συνήθως ανταλλάσουν τα δώρα και τις ευχές όλες οι οικογένειες.

Σπορ και Boxing Day

Εκτός από το ποδόσφαιρο δεν είναι η μόνη αθλητική δραστηριότητα της ημέρας. Για τους πολύ πλούσιους, είναι η παραδοσιακή ημέρα, για να λάβουν μέρος στο κυνήγι της αλεπούς.

Επίσης στο Σόρεϊ, στο Κέμπτον Παρκ, διεξάγεται η ιπποδρομία του Βασιλιά Γεωργίου του 6ου, από τις πιο δημοφιλείς της χώρας. Υπάρχει ακόμη πλήρης αγωνιστική στο ράγκμπυ. Στην Αυστραλία επίσης, υπάρχει τουρνουά κρίκετ στην Μελβούρνη και ιστιοπλοϊκός αγώνας στο Σύδνεϋ (καλοκαίρι γαρ…).

Ποδόσφαιρο στις 26 Δεκεμβρίου

Ασφαλώς όμως, η διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου, είναι το κύριο γεγονός, που χαρακτηρίζει την ημέρα, και αποτελεί μέρος της ποδοσφαιρικής κουλτούρας των Βρετανών. Αρχικά διεξάγονταν δύο αγώνες, «κολλητά», 25 και 26/12, και συνήθως έπαιζαν μεταξύ τους, ομάδες της πόλης, ή γειτονικές, ώστε οι φίλαθλοι και οι σύλλογοι, να μην ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις.

Ήδη από τα τέλη του 1800, καταγράφονται επίσημες αναμετρήσεις: η Ντέρμπυ αντιμετώπισε την Λίβερπουλ και την Γκλόσοπ το διήμερο του 1899, κερδίζοντας μάλιστα 3-2 και 4-1. Η παράδοση αγώνων, ανήμερα τα Χριστούγεννα, συνεχίστηκε, μέχρι την δεκαετία του 1950, με τα γειτονικά ντέρμπυ να προσελκύουν και το μεγαλύτερο αριθμό θεατών της χρονιάς. Για τελευταία φορά, πλήρη αγωνιστική είχαμε το 1957 (στην Σκωτία το 1971). Ενώ αγώνας της Div 1, διεξήχθη για τελευταία φορά στις 25/12/1965, ανάμεσα στην Μπλάκπουλ και την Μπλάκμπερν.

Όμως κάτι οι έντονες διαμαρτυρίες πια των ποδοσφαιριστών και των μελών των συλλόγων, που ήθελαν έστω μια μέρα ξεκούρασης με τις οικογένειες τους, κάτι και τα θέματα μεταφοράς των οπαδών, με τα Δημόσια Μέσα, διέκοψαν το έθιμο. Πλέον ποδόσφαιρο υπάρχει μόνο στις 26/12, μία ακόμη αγωνιστική στις 28, και το «εορταστικό πρόγραμμα» ολοκληρώνεται την Πρωτοχρονιά. Στο σχετικό βίντεο που ετοίμασε η Guardian μπορείτε να δείτε τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του εθίμου.

ΠΗΓΗ: cnn.gr