Λιπαντικά αυτοκινήτων: Εσείς ξέρετε τι συμβολίζουν οι αριθμοί του ιξώδους;

Λιπαντικά αυτοκινήτων
Λιπαντικά αυτοκινήτων και ιξώδες

Λιπαντικά αυτοκινήτων: Εσείς ξέρετε τι συμβολίζουν οι αριθμοί του ιξώδους;

Κάθε φορά που ένας οδηγός αποφασίζει να αλλάξει τα λιπαντικά αυτοκινήτων βρίσκεται μπροστά σε περίπλοκους αριθμούς. Αριθμούς των οποίων τη σημασία αγνοεί, χωρίς να σημαίνει φυσικά κάτι αυτό, για τις οδηγικές ικανότητες κάποιου. Για την ακρίβεια είναι σύνηθες πολλοί οδηγοί να είναι άρτια καταρτισμένοι ως προς τα μηχανικά μέρη του αμαξιού τους, ως προς τις οδηγίες του κατασκευαστή, ως προς ότι μπορεί να αφορά ένα αμάξι, αλλά όταν έρχεται η στιγμή επιλογής λαδιών αυτοκινήτου, τα πράγματα δυσκολεύουν. Αυτόν λοιπόν τον «γρίφο» επιχειρούμε να λύσουμε εδώ.

Το ιξώδες από την αρχή

Το ιξώδες μετρά την πυκνότητα του λιπαντικού αυτοκινήτου. Με πιο απλά λόγια: Φανταστείτε ότι το υγρό χύνεται από το μπουκάλι. Το πόσο αργά ή γρήγορα θα πέσει, είναι αυτό που μετρά το ιξώδες. Οι συνηθέστεροι αριθμοί που συναντάμε είναι οι εξής: 0W-30, 5W-30 ή 10W-40.

Οι πρώτοι αριθμοί συμβολίζουν το ιξώδες, όταν η μηχανή του αυτοκινήτου είναι κρύα. Το W προέρχεται από το winter (χειμώνας) και ο δεύτερος αριθμός συμβολίζει το ιξώδες, όταν η μηχανή θερμαίνεται. Έτσι το σύνηθες 10W-30 σήμαίνει, ότι το ιξώδες είναι 10 όταν η μηχανή είναι κρύα και 30, όταν είναι ζεστή. Και πάλι όμως γεννάται το ερώτημα πόσο χαμηλό και πόσο υψηλό πρέπει να είναι το ιξώδες στα λιπαντικά αυτοκινήτου ανά περίσταση;

Υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες και λιπαντικά αυτοκινήτων

Χαμηλό ιξώδες για χαμηλές θερμοκρασίες:

Στο κρύο τα λιπαντικά αυτοκινήτων γίνονται πιο πυκνά. Όταν όμως το ιξώδες είναι χαμηλό, σημαίνει ότι το λιπαντικό είναι πιο λεπτόρρευστο. Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται πιο γρήγορη ροή μέσα στον κινητήρα. Όταν ξεκινάτε με κρύα μηχανή, το λιπαντικό πρέπει να ταξιδέψει στη μηχανή του αυτοκινήτου για να διευκολυνθεί η κίνηση. Εφόσον τα λιπαντικά είναι σημαντικά για τη λίπανση της μηχανής, πρέπει να φτάσει εκεί άμεσα για να διευκολύνει την κίνηση όσο η μηχανή είναι κρύα. Και αυτό το πετυχαίνει ένα λιπαντικό με χαμηλό ιξώδες.

Υψηλό ιξώδες στις υψηλές θερμοκρασίες:

Η σύσταση των λιπαντικών αυτοκινήτων είναι πιο λεπτή, όταν ζεσταίνονται. Αν όμως γίνουν υπερβολικά λεπτόρευστα, δε θα παρέχουν την απαιτούμενη λίπανση. Πολύ λεπτή υφή σημαίνει, ότι τα κινούμενα μέρη θα φθαρούν από την τριβή.

Χρειάζεται επομένως η κατάλληλη ισορροπία. Οι περισσότεροι γι’ αυτόν τον σκοπό συνιστούν λιπαντικά αυτοκινητών 30αντάρια ή 10W-30, όπως θα το βρείτε στην αγορά συνήθως.