Η τέχνη ως απάντηση σε υπαρξιακά ζητήματα μέσα από τα ζωγραφικά έργα Μπουτέα

ζωγραφικά έργα Μπουτέα
ζωγραφικά έργα Μπουτέα και υπαρξιακά ζητήματα

Η τέχνη ως απάντηση σε υπαρξιακά ζητήματα μέσα από τα ζωγραφικά έργα Μπουτέα

 

Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να δημιουργεί τέχνη, ακόμη και με τα απλούστερα υλικά. Ακριβώς δηλαδή όπως έκανε η arte povera ή όπως τα υλικά αυτά αποτυπώνονται στα ζωγραφικά έργα Μπουτέα. Ξεκίνησε ίσως από την ανάγκη του ανθρώπου να μοιραστεί ιστορίες της καθημερινότητάς του, κρίνοντας από τις σπηλαιογραφίες των πρώτων ανθρώπων.

Ταυτόχρονα όμως η τέχνη είναι ανάγκη ανταλλαγής απόψεων πάνω σε θεμελιώδη ερωτήματα, που δε λαμβάνουν κάποια στιγμή μια οριστική και αδιαμφισβήτητη απάντηση. Ποιο είναι το νόημα της ζωής; Ορισμένα ερωτήματα είναι περίπλοκα να απαντηθούν. Υπάρχουν μόνο οπτικές που συγκεντρώνοντας τες δημιουργούνται κινήματα και τάσεις. Καθένας μπορεί να βρει ότι εκφράζεται σε κάποιον από αυτούς τους χώρους. Κι αν δεν αρκούν, έχει έρθει η στιγμή της δημιουργίας νέας τάσης, στους κόλπους της οποίας θα βρουν απαντήσεις, θα εκφραστούν και θα νιώσουν μέλη της ομάδας, όσοι δεν καλύπτονται από τις υπάρχουσες απαντήσεις.

Απάντηση σε περίπλοκα ερωτήματα μέσα από τα ζωγραφικά έργα Μπουτέα

Ο ρόλος της τέχνης είναι αυτός ακριβώς. Μας αφήνει μέσα από το υποκειμενικό μας πλέγμα να ικανοποιήσουμε την περιέργειά μας. Ανακαλύπτουμε τη δική μας κοσμοθεωρία μέσα από την οποία ανακαλύπτουμε, αν όχι το ίδιο το νόημα, πτυχές της ύπαρξής μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια κατασκευή ή ένα έργο, όπως τα ζωγραφικά έργα Μπουτέα. Καθένας αντικρίζοντάς τα θα αποκομίσει διαφορετική εικόνα γι’ αυτό που κοιτάζει. Αυτή είναι η γοητεία της τέχνης, καθώς ενώνει όσο κι αν καθένας διατηρεί τις αποστάσεις του.

Η τέχνη έχει εκείνη την εκπληκτική ικανότητα να μεταφέρει νοήματα, όταν οι λέξεις ωχριούν. Υπάρχει ένα όριο μέχρι το οποίο μπορούμε να βασιστούμε σε άλλους ανθρώπους για να μας πουν τι πρέπει να φτιάξουμε. Άλλωστε και οι άλλοι, οι γύρω μας είναι κι εκείνοι άνθρωποι. Ως εκ τούτου δύσκολα μπορεί να γνωρίζουν τη δυναμική της ψυχής ενός ανθρώπου.

Κυρίως οι ταινίες είναι εκείνες που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα ελαττώματά μας. Μας βοηθούν να φτάσουμε εκείνο το σημείο ενσυνείδησης, πριν καν το καταλάβουμε. Αυτό συμβαίνει, επειδή η διαδικασία δεν είναι συνειδητή. Ασυνείδητα παίρνουμε συγκεκριμένα κομμάτια, που υποκειμενικά είναι βαρύνουσας σημασίας και βγάζουν ορισμένο νόημα.