Κρεβάτια: Ιπτάμενο, ηχητικό ή κρεμαστό;

Όταν κάποιος αναζητάει στο διαδίκτυο ή κάνει έρευνα αγοράς για στρώματα θα διαπιστώσει, ότι υπάρχουν τουλάχιστον 8 διαφορετικά μεγέθη και άπειρα στυλ κρεβατιών. Ανάλογα λοιπόν με το μέγεθος και το στυλ του κρεβατιού θα προσανατολιστείτε και ως προς την αγορά του στρώματος. Ακολούθως προχωράμε σε μια σύντομη περιγραφή των μεγεθών και των τύπων κρεβατιών, ώστε να εντοπίσετε το δικό σας και να κάνετε μια συνειδητή επιλογή του ιδανικού για εσάς στρώματος όντες καλά πληροφορημένοι.

8 μεγέθη κρεβατιών

1)Μονό: Είναι το μικρότερο και χρησιμοποιείται κυρίως για νήπια ή ώσπου τα παιδιά να φτάσουν στην εφηβεία.

2)Twin: Μικρότερο από διπλό, αλλά κατά 3 εκατοστά μεγαλύτερο από μονό. Χρησιμοποιείται όπως και το μονό.

3)Ημίδιπλο: Το κλασικό φοιτητικό κρεβάτι, αφού είναι μεγαλύτερο από τα 2 προηγούμενα.

4)Διπλό κρεβάτι: Οι διαστάσεις ενός τυπικού διπλού κρεβατιού είναι στα 200mx140m. Για πολλές δεκαετίες κυριάρχησε το διπλό κρεβάτι στην αγορά.

5)Full: Αυτό είναι το διπλό κρεβάτι, απλώς διαφέρει το όνομα που χρησιμοποιούν στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

6)Υπέρδιπλα: Τα υπέρδιπλα κρεβάτια τείνουν να κυριαρχήσουν τα τελευταία χρόνια στην αγορά. Αυτό αποδίδεται άλλοτε στο ότι ο μέσος άνθρωπος περνάει περισσότερο χρόνο στην κρεβατοκάμαρα πια, αλλά και στο ότι τα σπίτια είναι μεγαλύτερα και πιο ευρύχωρα σε σχέση με το παρελθόν.

7)King size: Αυτά είναι διάστασης από 150×210. Είναι ιδανικά για ζευγάρι και δε χρειάζεται να επιλέξει κάποιος ειδικό στρώμα, που περιορίζει την κίνηση, ώστε να μην επηρεάζεται ο ένας, όταν ο έτερος σύντροφος στριφογυρίζει λόγω αϋπνίας.

8)Super King size ή California King: Οι διαστάσεις τους είναι 200 x210. Αυτό το κρεβάτι είναι το μεγαλύτερο μέγεθος, που υπάρχει στην αγορά, εκτός αν κάποιος προτιμήσει ειδική κατασκευή.

Αναλόγως με το τι μέγεθος κρεβατιού έχετε ή σκοπεύετε να αγοράσετε θα προτιμήσετε και το αντίστοιχου μεγέθους στρώμα, ώστε να χωράει στο κρεβάτι σας. Με μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς διάφορους περίεργους τύπους κρεβατιών. Επομένως εφόσον περιγράφηκαν τα μεγέθη κρεβατιών, πάμε να δούμε και μερικά ιδιαίτερα, ίσως και λίγο εκκεντρικά, κομμάτια.

1)Book-bed: Όπως αποκαλείται διεθνώς και αποτελεί Ιαπωνέζικο εύρημα χάριν εξασφάλισης χώρου. Όταν ξεδιπλωθεί, αποτελείται από στρώμα και μαξιλάρια ύπνου. Όταν μαζεύεται, είναι ένα στρώμα ιδανικό για να ανέβουν πάνω και να παίζουν τα παιδιά σας.

2)Κουνιστό κρεβάτι: Κατά την κουνιστή καρέκλα και το αντίστοιχο σε κρεβάτι. Πρόκειται για στρογγυλή, ξύλινη, ελαφριά κατασκευή. Όταν ήμασταν μωρά, οι γονείς κουνούσαν το λίκνο για να κοιμηθούμε. Αν πάλι ως ενήλικες έχετε αϋπνία, αυτό το κρεβάτι θα σας φέρει αναμνήσεις από τα βρεφικά σας έτη, καθώς όπως το σπρώχνετε μπροστά θα ξεκινήσει να κινείται.

3)Letto ZIP: Κρεβάτι με φερμουάρ; Κι όμως χάρη σε αυτό το φουτουριστικού τύπου σχεδιασμό, το κρεβάτι αυτό έχει καθόλο το μήκος του ένα φερμουάρ. Πρακτικό για τις περιπτώσεις, που δέχεστε επισκέψεις εκτάκτως και δεν προλάβατε να συμμαζέψετε. Κλείνετε το φερμουάρ και είστε έτοιμοι.

4)Enignum: Αυτό δεν είναι ένα απλό κρεβάτι, αλλά ένα έργο τέχνης… κυριολεκτικά. Ο δημιουργός του ο Ιρλανδός Jospeh Walsh, που δημιουργεί έπιπλα- γλυπτά. Όποιος προτιμήσει τον συγκεκριμένο τύπο κρεβατιού με σκέπαστρο θα πρέπει να έχει μεγάλο χώρο, ενώ η ρευστότητα της κίνησης και η φυσικότητα του ξύλου δίνουν μια υπέροχη αίσθηση χαλάρωσης. Όπως αρμόζει στον χώρο της κρεβατοκάμαρας.

5)Μαγνητικό Ιπτάμενο κρεβάτι: Όχι δεν πρόκειται για ΑΤΙΑ, αλλά για κρεβάτι. Επίσης φουτουριστικού τύπου, το συγκεκριμένο κρεβάτι ίπταται. Καλώς διαβάσατε, ίπταται χάρη σε δύο αντικριστούς μαγνήτες εργοστασιακής ισχύος. Τώρα η ποιότητα του ύπνου ανάμεσα σε δύο μαγνήτες είναι κάτι το αμφιλεγόμενο.

6)Ηχητικό κρεβάτι: Το ηχητικό κρεβάτι είναι μια κινητή μονάδα, που έχει σχεδιαστεί, ώστε περιμετρικά του κρεβατιού να υπάρχουν ηχεία από τα οποία ακούγεται μουσική της επιλογής σας. Εάν κάποιος έχει μάθει να ακούει φυσικούς ήχους για να κοιμηθεί, αυτό το κρεβάτι είναι ιδανικό.

7)Κρεμαστό κρεβάτι: Αν και δε συνιστώνται για μακροπρόθεσμη χρήση, αφού κρέμονται από το ταβάνι, είναι αρκετά ενδιαφέροντα ως ιδέα.

8)Κρυμμένο κρεβάτι: Αυτό μπορεί να πει κανείς, ότι είναι κάτι μεταξύ κρεβατιού και χρηματοκιβωτίου ή τουλάχιστον παραπέμπει σε κάτι τέτοιο. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με άνετα στρώματα ύπνου, που μπορούν να στηριχθούν σε μεταλλικό σκελετό υπέρδιπλου μεγέθους. Κλείνει- κρύβεται σε χοντρές, ατσάλινες πόρτες βάρους 63 κιλών.

Προφανώς παραπάνω αναφερθήκαμε σε ιδιαίτερα και εξεζητημένα κρεβάτια, επιτεύγματα της τεχνολογίας ή κυήματα του καλλιτεχνικού οίστρου. Φυσικά υπάρχουν και οι διαχρονικές επιλογές, όπως ένα κρεβάτι με ουρανό ή μια κουκέτα, ιδίως για παιδικά δωμάτια, ο καναπές κρεβάτι, ακόμη και η αιώρα.