Τι είπε ο Μαρινάκης στους οργανωμένους

0
96

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πήρε θέση στην συνάντησή του με οπαδούς για όλα τα τρέχοντα θέματα. Από τις πωλήσεις, τα έσοδα και τις προσωπικές του επενδύσεις μέχρι τον… Ροναλντίνιο και το ελληνικό στοιχείο.

 

Ο κ. Μαρινάκης είχε το βράδυ της Πέμπτης συνάντηση με τους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού στο περιθώριο των καθιερωμένων συναντήσεων των δύο πλευρών. Η συνάντηση έγινε στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Ανάμεσα στα άλλα ο πρόεδρος του Ολυμπιακού τόνισε για:

 

 

 

 

 

Τις προσωπικές του δεσμεύσεις για τον Ολυμπιακό, το πλάνο της ομάδας, τα έσοδα και το Financial Fair Play: Σε σχέση με όσα είπα πριν από 4 χρόνια είμαι απολύτως συνεπής. Υποσχέθηκα έναν Ολυμπιακό αυτάρκη και αυτό ακριβώς δημιουργήσαμε, με πλάνο, με όραμα και με θυσίες. Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι η ομάδα έχει χάσει από τα έσοδα της σχεδόν 15 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο σε σχέση με το τι συνέβαινε πριν από τέσσερα χρόνια.

 

Αυτά τα 15 εκατομμύρια είναι από το τηλεοπτικό συμβόλαιο, τις χορηγίες και τα εισιτήρια. Όλα τα βασικά έσοδα μιας ομάδας. Έτσι το τεράστιο μπάτζετ που έχει ο Ολυμπιακός για τα ελληνικά δεδομένα, ένα μπάτζετ περίπου 55 εκατομμυρίων τον χρόνο, συμβόλαια ποδοσφαιριστών και λειτουργικά έξοδα, καλύπτεται από τα έσοδα από το Champions League αλλά και από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών.

 

Και αυτό το μοντέλο είναι αναγκαστικό λόγω Financial Fair Play και αν θέλουμε να βρισκόμαστε στην Ευρώπη. Κυρίως όμως, αυτό είναι το μοντέλο για τον Ολυμπιακό που ονειρευόμαστε εμείς. Έναν Ολυμπιακό που περνάει την οικονομική κρίση με ευρωστία και ρώμη οικονομική. Ο Ολυμπιακός είναι στην 27η θέση στην κατάσταση της UEFA. Eίναι η υψηλότερη θέση που είχε ποτέ ο Ολυμπιακός στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

 

Και αυτό το ζούμε όσοι ταξιδεύουμε με την ομάδα στον κόσμο. Είναι διαφορετική η θέση του Ολυμπιακού πλέον στο διεθνές ποδόσφαιρο. Η ομάδα μας βρίσκεται στην ελίτ! Αυτό το έδειξε και η συμμετοχή της στο καλοκαιρινό τουρνουά των γιγάντων στις ΗΠΑ, στο ICC στο οποίο μάλιστα πήγαμε και πάρα πολύ καλά! Συνεχίζουμε στην ίδια ευρωπαϊκή ρότα για να βρεθούμε στους 15-20 καλύτερους της Ευρώπης.

 

Τις… απαιτήσεις για Ροναλντίνιο: Πολλές φορές ακούω όσους ζητάνε Ροναλντίνιο και Ριβάλντο. Οι εποχές άλλαξαν και δεν το λέω για οικονομικούς λόγους. Το λέω για ποδοσφαιρικούς. Ο Σαβιόλα είχε συμβόλαιο κοντά στο 2 εκατομμύρια ευρώ. Με την εφορία πλησίαζε τα 4. Με 1 εκατομμύριο παραπάνω θα μπορούσαμε να φέρουμε τον Ροναλντίνιο. Άρα το θέμα δεν είναι οικονομικό αλλά ποδοσφαιρικό.

 

Οι προπονητές πλέον θέλουν νιάτα και ταχύτητα και για αυτό βλέπετε ένα νέο παιδί σαν τον Μανωλά να κάνει μεταγραφή 15 εκατομμυρίων και κάποιον στα 30 του χρόνια να κάνει μια μεταγραφή 1-2 εκατομμύρια! Γιατί έτσι είναι η αγορά του ποδοσφαίρου στις μέρες μας! Και εγώ σαν οπαδός ήθελα να βλέπω Ριβάλντο, αλλά οι εποχές άλλαξαν. Επίσης ο τρόπος που λειτουργεί το οικονομικό Fair Play απαγορεύει την λογική να βάζει υπέρμετρα λεφτά από την τσέπη του ο πρόεδρος, χρήματα που δεν «γεννάει» η ίδια η ομάδα είτε με έσοδα είτε με πωλήσεις ποδοσφαιριστών.

 

Και όπου υπάρχει ακόμα αυτό το φαινόμενο, μόνο Άραβες και Ρώσοι το κάνουν, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Παρί Σ.Ζ., την Μάντσεστερ Σίτι και την Ζενίτ, υπάρχουν και πολλά οικονομικά προβλήματα και τεράστια ανοίγματα για τις ομάδες, κάτι που η UEFA δεν το θέλει και βάζει τεράστια πρόστιμα. Οι ομάδες -και πρέπει να το καταλάβουν επιτέλους και οι Έλληνες οπαδοί- είναι πλούσιες και δυνατές όταν παράγουν χρήματα και όχι όταν βάζει χρήμα σε αυτές ο πρόεδρός τους.

 

Τα χρήματα που μπαίνουν στην ομάδα, τις επενδύσεις της στις εγκαταστάσεις και τα λεφτά που έχει βάλει ο ίδιος: Εγώ από την πρώτη μου μέρα στην ομάδα τόνισα ότι θα χτίσω έναν Ολυμπιακό που να μην έχει ανάγκη τον μεγαλομέτοχό του και το έχουμε κάνει σε πολύ μικρότερο χρόνο από ότι υπολογίζαμε γιγαντώνοντας ταυτόχρονα το όνομα του Ολυμπιακού στην Ευρώπη! Λένε για τα έσοδα φέτος. Ποιά έσοδα; Φέτος η χρονιά ξεκινάει με ζημιά 9 εκατομμύρια!

 

Δώσαμε είκοσι, πήραμε τριάντα από πωλήσεις άρα μας μένει ένα εκατομμύριο που έχει ήδη επενδυθεί αυτήν εδώ τη χρονιά, στο πολλαπλάσιο, στο Ρέντη, στην Ακαδημία μας, στο Καραϊσκάκη και τις τεράστιες αλλαγές που έχουν γίνει στο γήπεδο, στον Ερασιτέχνη. Και τέλος πάντων είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού αυτοί οι πρόεδροι στην Ευρώπη που έχουν βάλει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ που έβαλα εγώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια από την προσωπική μου περιουσία.

 

Το περιβάλλον του Ολυμπιακού και τις πωλήσεις παικτών όπως ο Μανωλάς, ο Σάμαρης και ο Χολέμπας αλλά και αποχωρήσεις σαν αυτή του Αβραάμ: Ο Ολυμπιακός λειτουργεί σε νέα πλαίσια και με τους ποδοσφαιριστές να εξελίσσονται σε ιδανικό περιβάλλον. Και αυτό το ξέρει η ποδοσφαιρική πιάτσα της Ευρώπης. Και ο Ολυμπιακός λειτουργεί πια σαν μοντέλο που και άλλοι πρέπει να ακολουθήσουν. Να ξεκαθαρίσουμε και κάτι.

 

Στις αρχές του καλοκαιριού είχαμε προτάσεις για τον Μανωλά ενώ ξέραμε ότι θα φύγει και ο Χολέμπας, που ήταν ξένο σώμα και δεν τον ήθελε ο προπονητής. Πήραμε τον Μποτία και τον Μαζουάκου, πιστοί στο δόγμα ότι θα υπάρχουν αντικαταστάσεις για όλους. Η πρόταση για τον Σάμαρη ήταν εκτός προγράμματος. Όμως ήταν μια εξαιρετική προσφορά για τον σύλλογο και για αυτό είπαμε ναι.

 

Ο Αβραάμ ήταν ειδική περίπτωση. Ήθελε να φύγει αν και τον πιέσαμε για να μείνει και μάλιστα του προσφέραμε νέο συμβόλαιο για να κλείσει την καριέρα του εδώ. Θυμάμαι φυσικά τι έλεγαν όλοι όταν πήραμε τον Μανωλά και τον Σάμαρη. Ακόμα και τον Χολέμπας. Οι περισσότεροι έλεγαν «ποιοί είναι αυτοί που θα παίξουν στον Ολυμπιακό».  Και τώρα…

 

Τις… κατηγορίες για απουσία ελληνικού στοιχείου: Επειδή κάποιοι μιλούν για αφελληνισμό, να θυμίσω ότι η ομάδα έχει πάρει φέτος μόνο, τον Φορτούνη, τον Μπουχαλάκη και ενώ γύρισαν ο Διαμαντάκος και ο Μήτρογλου. Πήραμε τον Γιαννούλη και τον Αυλωνίτη. Υπάρχει φυσικά ο Σιόβας αλλά και οι μικροί τερματοφύλακες Χουτεσιώτης και Στρέζος.

 

Φυσικά πήραμε και τον Κολοβό, που είναι δανεικός στον Πανιώνιο, τον μικρό Πλέγα από την Παναχαϊκή που θεωρείται τεράστιο ταλέντο, όπως και τον Καθάριο από τον Πανθρακικό αλλά και τον Καραμάνο από τον Ατρόμητο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε Έλληνες! Αντίθετα σαρώνουμε όλη την ελληνική αγορά! Όποιος καλός Έλληνας ποδοσφαιριστής υπάρχει θα τον παίρνει ο Ολυμπιακός.

 

Όσους αφήνουμε μόνο θα μπορούν να παίρνουν οι άλλοι! Γιατί εμείς είμαστε αξιόπιστοι και σοβαροί και το ξέρουν αυτό όλες οι ομάδες. Και οι παίκτες ξέρουν ότι ο Ολυμπιακός προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για έναν ποδοσφαιριστή. Ο μεγάλος στόχος είναι να ανεβάζουμε κάθε χρόνο το επίπεδο της ομάδας και αυτό πρέπει να ενδιαφέρει και τους φιλάθλους μας.

 

Τις μεγάλες αναφορές στα οικονομικά της ομάδας: Και επειδή η νέα μόδα είναι να ασχολούνται οι φίλαθλοι με τα οικονομικά της ομάδας, λες και τα ξέρουν, να πω και το εξής: Τα οικονομικά της ομάδας είναι δημόσια. Μπορεί όποιος θέλει να δει τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί και επενδυθεί για τον Ολυμπιακό και μπορεί κανείς επίσης να δει ότι δεν έχουμε πάρει ούτε ευρώ. Και δεν θέλουμε κιόλας να πάρουμε ακόμα και αν μπορούσαμε.

 

Και αν από τη λειτουργία της ΠΑΕ υπάρχει πλεόνασμα (και αυτό εύκολα αποδεικνύεται), γυρίζει ξανά στην ομάδα, στα λειτουργικά, στον Ερασιτέχνη, στις υποδομές στην Ακαδημία και στις βελτιώσεις στο γήπεδο. Ακόμα και θέλω να σταθώ σε αυτό, υπάρχει ένα τεράστιο κοινωνικό έργο από τον Ολυμπιακό που βοηθάει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας αλλά και διεθνώς.

 

Οι οργανώμενοι από μέρους τους, ξεκαθάρισαν στον πρόεδρο ότι η ομάδα έχει την απόλυτη στήριξη και εμπιστοσύνη των οπαδών. «Πρόεδρε τα έχουμε όλα και κοιτάμε το πως να γκρινιάζουμε. Γεμίσαμε λογιστές του διαδικτύου και γκρινιάρηδες από το πουθενά. Φέτος το μόνο που θα κάνουμε όλοι όσοι είμαστε στο γήπεδο θα είναι να στηρίζουμε.

 

Βλέπουμε τι κάνει και η Παναθηναϊκός και οι άλλοι οι ανύπαρκτοι στις μικρές κατηγορίες και οι άλλοι στην Θεσσαλονίκη. Παίρνουν αντί για παίκτες και προπονητές τα site, τις εφημερίδες και τους δημοσιογράφους! Φτιάχνε εσύ ομαδάρα να προχωράμε στην Ευρώπη και άσε τους αυτούς να κάνουν μεταγραφές τα Facebook και τα Τwitter», του τόνισαν ανάμεσα στα άλλα.


πηγη: gazzetta.gr